Hindiba faydaları nelerdir? Cilt hastalıklarına iyi gelen hindiba çayı nasıl hazırlanır?

Hindiba otu, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişebilen daha çok salatalarda kullanılan sarı çiçekli bir bitkidir. Antioksidan ve iltihap sökücü özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan hindiba, kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Peki hindiba otunun cilde faydaları nelerdir? Hindiba nasıl kullanılır? İşte hindiba otunun faydaları ve besin değerleri...

Hindiba faydaları nelerdir? Cilt hastalıklarına iyi gelen hindiba çayı nasıl hazırlanır?
Hindiba faydaları nelerdir? Cilt hastalıklarına iyi gelen hindiba çayı nasıl hazırlanır?
GİRİŞ 26.07.2021 09:08 GÜNCELLEME 31.07.2021 12:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hindiba otu, papatyagiller familyasından olan ve her bölgede rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Dünyanın birçok yerinde kendiliğinde yetişen bitki, Anadolu’nun da farklı yerlerinde döktüğü tohumların rüzgarla farklı yerlere taşınmasıyla yetişmektedir. Bahar aylarında yetişmeye başlayan hindiba, haziran ve eylül ayları arasında çiçek vererek hasat edilebilir. Dağlarda, kırlarda ve dere kenarlarında sarı çiçekler açarak yetişmektedir. Hindiba bitkisinin sarı çiçekli bölgesinin dışında, otu ve kökü yemeklere eklendiğinde farklı bir aroma katmaktadır. Hindiba bitkisi, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırmaktadır. Antioksidanlar sayesinde kanser hücreleriyle savaşır. Özellikle karaciğer iltihaplanmalarını önleyerek karaciğerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

HİNDİBA OTUNUN SAĞLIĞA OLAN FAYDALARI

Yemek ve salatalara eklenmesinin dışında farklı şekillerde kullanılan hindiba otu, düzenli tüketildiğinde sağlığa birçok faydası olmaktadır. Her yerde kolaylıkla yetiştiği için temin edilmesi de gayet basit olan hindiba otu, diyet yapanların öğünlerinde yer verilmesi tavsiye edilir. Güçlü bir antioksidan olduğu için vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken hem de yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır. Hindiba otunun sağlığa olan faydaları şöyledir:

- Antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olarak zehirlenmelere ve kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına karşı savaşır.

- Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur, kalp dostudur. Kalbi yorulmasına engel olur ve kalp krizi riskini azaltır.

- Karaciğer sağlığını olumlu etkileyerek daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Karaciğer vücudumuzun en hayati organlarından biri olduğu için dikkat edilmesi gereken bir organdır. Bundan dolayı karaciğere iyi gelebilecek olan tüm alışkanlıkların edinilmesi tavsiye edilir. 

- Uzun süre tokluk hissi verdiği için diyet yapanların daha çabuk kilo vermesini sağlamaktadır.

- Bol bol hindiba otu ile yapılan salataların tüketilmesi ile birlikte ödem atmaya yardımcı olarak vücuttaki şişkinliği alır. 

- Cilt rahatsızlıklarının geçmesine yardımcı olur. Özellikle kaşıntı, egzama gibi hastalıkların tedavisinde uygulanır.

- Kanı temizler ve kan akışına yardımcı olur. Kan değerlerini yükselterek anemi hastalığına karşı koruyucudur. 

- İdrar sökücüdür, böylece idrar yollarında oluşan iltihapların vücuttan atılmasını sağlar.

- Kemik erimesini engeller. 
- Hindiba otunun çayı enerji vererekdinçleştirir. 

- Hindiba otunun çiçeğinden çıkan süt, mantar ve sivilce gibi cilt hastalıklarına karşı iyileştirici etkisi bulunmaktadır. 

- Bağırsakların düzenli olarak çalıştırır ve sindirim sistemi sorunlarını ortadan kaldırır.

- Mide rahatsızlıklarının geçmesini yardımcı olarak mideyi rahatlatır.

- Şeker hastalıklarına karşı hindiba çayı içmek kan şekerinin normale dönmesini sağlamaktadır.

HİNDİBA OTU KULLANIM ŞEKİLLERİ

Hindiba otu, yemeklerde ve salatalarda bolca kullanılabilir. Tek başına kavurması yapılarak tüketildiğinde ise uzun süre tok tuttuğundan kilo vermeyi hızlandırır. Yemeklere de farklı bir tat katması için eklenebilir. Ayrıca kurutulmuş halde satın alınan hindiba otunun çayı demlenebilir. 

Hindiba Otu Çayı: Günde 2 – 3 bardak içilmesi tavsiye edilen hindiba çayı, bir bardak kaynamış suyun içine bir tutam atılarak 5 dakika demlenmesi beklenir. Ilıdıktan sonra tüketilebilir. Besin değerleri açısından zengin olan hindiba çayı, tokluk hissi vermesinin yanında vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Her gün düzenli olarak içilen hindiba çayı depresyon ve sinirsel bozukluklara da fayda sağlamaktadır. 

Cilt Bakımı: çiçeklerinden çıkan sütün mantar ve sivilcelere sürülerek tedavi edilmesinin yanında, karahindiba yaprakları suda kaynatıldıktan sonra 10 dakika kadar demlenmesi beklenir, sonrasında bir pamuk yardımıyla özellikle yaralı ve iltihaplı bölgeler temizlenir.

100 GR HİNDİBA OTU BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat 4.7
Protein 1.7
Yağ 0.3
Lif 0.7
Kolesterol 0
Sodyum 45
Potasyum 420
Kalsiyum 100
Vitamin A 5717
Vitamin C 24
Demir 0.9

YORUMLAR 2
  • Aaa 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben salatalarda kullaniyorum cildi nemlendiriyor Cok faydali bir bitki
    Cevapla
  • Bilinmiyor 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok faydalı bende yaptım cok iyi gerçekten
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İşgalcilere termal optikli silahlarla baskın: Çok sayıda asker öldürüldü
Almanya silah satış rekoru kırdı, Türkiye'nin payı belli oldu!