Ses kısıklığına ne iyi gelir? Boğaz tahrişi ve ses kısıklığına evde çözüm önerileri
Ses kısıklığı, solunum yolu hastalıklarından ve başka hastalıklardan kaynaklı oluşan sağlık sorunudur. Daha çok, yüksek sesle konuşan ve fazla sigara tüketen kişilerde görülmektedir. Doğal yollarla ve kısa sürede tedavi edilen ses kısıklığı bir hastalık değil, başka bir sağlık sorununun habercisidir. İşte ses kısıklığının nedenleri ve doğal tedavi yöntemleri
Ses kısıklığı, başta ses tellerinin deforme olmasından kaynaklı oluşan bir semptomdur. Bunun dışında başka hastalıklardan kaynaklı bir belirtidir. Ses kısılması bir hastalık değil, bir hastalıktan kaynaklı olarak oluşan belirtidir. Sesin çatallanması, kısıklık, seste titreme genel olarak ses kısıklığından meydana gelmektedir. Ses kısıklığı geçici bir rahatsızlıktır ve gerekli küçük önlemler alınırsa daha çabuk tedavi olur. Uzun sürede geçmeyen ve alınan önlemlere karşı geçmeyen ses kısıklıkları altında tehlikeli bir hastalıktan kaynaklı olabileceğinden muhakkak doktora danışılması gerekmektedir.
Ses kısıklığı, yüksek sesle ve çok konuşan, zararlı alışkanlıkları olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Solunum yolu hastalıklarında boğazın tahriş olması sonucu ses kısıklığı da yaşanabilir.
SES KISIKLIĞI NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
Boğazların tahriş olmasından kaynaklı olan aşırı sıcak ve soğuk yiyecek-içecek tüketmek, yüksek sesle ve çok konuşmak, grip-nezle gibi hastalıklardan kaynaklı olarak ses kısıklığı görülebilir. Ses kısıklığı bir hastalık değil, bir hastalık sonucu görülen semptomdur.
Ses kısıklığına neden olan hastalıklar ve alışkanlıklar şöyledir:
- Sigara kullanımı
- Alkol kullanımı
- Aşırı kahve içmek
- Solunum yolu hastalıkları
- Alerji
- Akciğer kanseri
- Mide asidinin yemek boruna gelmesi (reflü)
- Yüksek sesle konuşmak, çığlık ve bağırma
- Gırtlak iltihabı
- Ses teli tümörleri
- Asitli yiyeceklerin sıkılıkla tüketilmesinden kaynaklı solunum yollarında deformasyondan kaynaklı ses kısıklığı oluşmaktadır.
SES KISIKLIĞI TEDAVİSİ
Sebebi bilinmeyen ve bir haftadan uzun süren ses kısıklığı için muhakkak kulak burun ve boğaz uzmanına danışarak nedeni teşhis edilmelidir. Özellikle 50 yaşını aşmış kişilerin ses kısıklığı görülmesiyle birlikte doktora başvurmaları gerekmektedir. Ses kısıklığının tedavisine başlarken ilk önce neyden kaynaklı görüldüğü tespit edilmelidir. Farklı hastalıklara farklı tedavi yöntemleri uygulanarak ses kısıklığının iyileşmesi sağlanabilir. Örneğin, reflüden kaynaklı ses kısıklığına uygun olan doğru adımlar izlenerek tedavi edilir. Bu durum, diğer hastalıklardan kaynaklı görülen ses kısıklıkları için de geçerlidir.
DOĞAL YOLLARLA SES KISIKLIĞI TEDAVİSİ
Yüksek sesli ve çok konuşan kişilerde görülen ses kısıklığı için kişilerin daha dingin ve sakin konuşması, boğazlarını yumuşatacak ılık içecekleri tüketmeleri tavsiye edilebilir. Ses kısıklığı beraberinde boğaz ağrısını da getirdiği için eczaneden alınan pastil kullanmak etkili olan bir tedavi yöntemidir. Ses kısıklığına en etkili tedavi ise ses tellerinin bir süre dinlenmesini sağlamaktır. Özellikle sigara ve alkol gibi alışkanlıklarının bırakılması önerilmektedir. Ses kısıklığı için önerilebilecek doğal tedavi yöntemleri:
Turp ve Bal: 1 tatlı kaşığı turp suyu ve 1 tatlı bal karıştırılarak içilir. Boğazların yumuşamasına yardımcı olur.
Ada Çayı ve Ebegümeci Çayı: Ada çayı ve ebegümeci çayı demlenip ılındıktan sonra 2-3 kez gargara yapılıp boğazı temizlenir. Ardından kalan çay içilir. Her gün düzenli olarak tüketildiğinde ses kısıklığına iye gelen bir tedavi yöntemidir.
Papatya Çayı: Ses kısıklığına iyi gelebilecek olan papatya çayı bal ile karıştırıldığında ses kısıklığına iyi gelmektedir.
Ekinezya Çayı: Solunum yolu hastalıkları tedavisinde etkili olan ekinezya çayı, boğazların yumuşamasını ve rahatlamasını sağladığı gibi ses kısıklığına da iyi gelmektedir.
Tuzlu Su: Tuzlu su ile yapılan gargara boğazların iyileşmesi ve mikroplardan arınması içi yapılması etkili bir tedavi yöntemidir.
Bal ve Zencefil: Boğaz ağrısına etkili olan bal ve zencefil karışımı ses kısıklığına da iyi gelmektedir.
Bunlar dışında bol bol ılık su tüketmek, yaşam alının temiz olmasını sağlama, aşırı sıcak ve soğuk yemeklerden kaçınmak, bağırarak konuşmak ve çok konuşmak kaçınılması ve dikkat edilmesi gereken hususlardır.