Mide üşütmesi nasıl geçer? Mide üşütmesi belirtileri...

Mide üşütmesi, mevsime bağlı olmadan farklı hava koşullarında görülen bir hastalıktır. Diğer adıyla mide gribi olarak bilinen bu hastalığın temel nedeni sağlıksız beslenmek ve kişisel temizliğe yeteri kadar özen göstermemektir. Özellikle gün içerinde ellerin sık sık dezenfekte edilmesi ve hijyen koşullarına uyulması uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Peki mide üşütmesine iyi gelir?

Mide üşütmesi nasıl geçer? Mide üşütmesi belirtileri...
Mide üşütmesi nasıl geçer? Mide üşütmesi belirtileri...
GİRİŞ 07.09.2020 15:24 GÜNCELLEME 07.09.2020 15:24

Mide üşütmesi, bilinen diğer adıyla da mide gribi, daha çok sağlıksız beslenmeden kaynaklı bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan kişisel temizlik ve bakıma dikkat edilmezse başkalarına da bulaşma olasılığı artar. O yüzden hasatların yediklerinde, içtiklerinden ve kullandığı eşyalardan uzak durmak gerekmektedir. Grip, solunum yollarını etkileyen ve tedavisi daha mümkün bir hastalıkken, mide üşütmesi sindirim yollarını etkileyen ve bağırsakların da enfeksiyona maruz kalmasına neden olan bir hastalıktır. Mide üşütmesinin net bir tedavisi yoktur, daha çok evde doğal tedavi yöntemlerine başvurularak iyileşmesi sağlanabilir. Ancak alınan önlemlere rağmen hastalıkta olumlu bir gelişme yoksa doktora gidilmesi tavsiye edilir.

MİDE ÜŞÜTMESİNE KARŞI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Mide üşütmesi, belli bir mevsime bağlı kalmadan yaz ve kış mevsimlerinde yaygın olarak görülebilir. Mevsimsel sebeplerin dışında kişisel temizliğin yapılmamasından kaynaklı görülebilir. Özellikle eller yıkanmadan yemek yemek, ellerdeki kirin direkt olarak ağza sürülmesi, çok pişmemiş gıdalar, deniz mahsullerinin temizliğinin iyi yapılmadan ve pişirilmeden tüketilmesi, hasta kişilerle aynı tabaktan yemek yemek gibi nedenlerden kaynaklandığı için dikkat edilmesi gereken huşulardır. Bebeklerde yetişkinlere oranla daha sık görüldüğü için bebeklerin bakımına daha çok dikkat edilmelidir. Mide ilaçlarının sıklıkla ve gereksiz yere kullanılması mide üşütmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı ihtiyaç dışında ve bilmeden mide ilaçları içmek zararlıdır.
Mide gribinden en iyi korunma yöntemi ellerin sıklıkla dezenfekte edilmesidir. Gün içinde ellerin yıkanması yanında kolonya ile de temizlenmesi gerekmektedir.

MİDE ÜŞÜTMESİ BELİRTİLERİ

Mide üşütmesi görülen hastalarda kendini çabucak belli eden bir hastalıktır. Sindirim sistemini etkileyen mikropların yayılması sonucu bağırsak hareketlerinde anormalliklerle kendini göstermeye başlar. Mide üşütmesi ya da diğer adıyla mide gribinin genel olarak belirtileri şöyledir:
- Bağırsak enfeksiyonuna neden olduğu için ishal gibi sindirim bozukluklarına neden olur.
- Karında kramp
- Karın ağrısı
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Dışkıda kan

MİDE ÜŞÜTMESİ NASIL GEÇER?

Mide üşütmesine, belirtileri görülmeye başladığı an evde doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak uzun süreli hastalıklara karşı doktora gidilmesi gerekmektedir. Mide üşütmesiyle ilgili yapılması tavsiye edilen en önemli husus bol bol sıvı tüketmektir. İshal, vücudun hızla sıvı kaybetmesine neden olduğu için ayrıca bol bol su içilmesi gerekir. Bunun dışında mide üşütmesine karşı yapılması önerilen doğal tedavi yöntemleri şöyledir:

- Nane Limon Çayı: Mide üşütmesi ve solunum yolu hastalıklarına karşı başvurulan ilk tedavi yöntemidir. Kusmanın önüne geçerek midenin rahatlamasına yardımcı olur. 1 su bardağının içerisine bir tatlı kaşığı nane ve 1 adet liman kabuklarıyla birlikte kaynatılır. Çay süzülerek iyileşme süreci boyunca günde 3 bardak içilmesi tavsiye edilir. 
- Tavuk Çorbası: Vücudun ihtiyacı olan besinlerin karşılanması ve diğer gıdalara göre daha hafif olması nedeniyle tavuk çorbasının tüketilmesi tavsiye edilir. 
- Zencefil Çayı: Soğuk algınlığına karşı kullanılan zencefil, antiseptik özelliği sayesinde mide üşütmesi tedavisinde kullanılabilir. 
- Yoğurt: Tek başına zehirlenmelere karşı çok etkili olan yoğurt mide üşütmesinde de vücudun mikroplardan arınması için başvurulabilir.
- Kırmızı Soğan: En doğal antibiyotik olan soğan, mide üşütmelerine karşı yeterli miktarda tüketildiğinde iyileşme sürecini hızlandıracaktır. 
- Karanfil: Günde bir bardak karanfil çayının tüketilmesi tavsiye edilir.
- Keten Tohumu: İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde midenin iyileşmesine yardımcı olur. 

HAMİLELİKTE MİDE ÜŞÜTMESİ

Hamilelik döneminde kadınların tüm biyolojik yapıları değiştiği için organlarının işleyişinde hassaslaşmalar görülebilir. Bundan dolayı hamilelerin kişisel bakımına ve beslenmelerine daha da dikkat etmeleri gerekir. Bakteri ve virüslerin yayılmasına engel olan anti viral özellikli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yangının yaşandığı otelin son hali ortaya çıktı: Dehşete düşüren görüntü!
Dünyanın en değerli otomotiv üreticileri belli oldu: İlk 50'de iki Türk firma var