Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer?

Hamilelikte mide bulantısının bilimsel olarak tam nedeni açıklanan bir durum değildir. Anne adayının değişen fizyolojik durumuna bağlı olarak görülen mide bulantısı, daha çok hamileliğin ilk 3 ayında anne adaylarını huzursuz eder. Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte geçmeye başlayan mide bulantısı, dengeli ve sağlıklı beslenerek en az seviyeye indirilebilir. İşte hamilelikte mide bulantısına iyi gelen alışkanlıklar

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer?
Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer?
GİRİŞ 09.03.2020 16:44 GÜNCELLEME 09.03.2020 16:50

Hamilelik, kadınların hormonal ve fiziksel değişimine neden olan bir süreçtir. Başlangıçtan son evresine kadar anne adayının karşılaştığı ciddi sağlık problemleri olabilir. Alışık olmadığı bir değişimin içine giden anne adayını bu süreçten en rahatsız edici olanı ve hemen her kadının hamilelik döneminde karşılaştığı sağlık sorunu mide bulantısıdır. İlk haftalardan itibaren kendini göstermeye başlayan mide bulantısının bilimse olarak bir nedeni tam olarak bilinmemektedir. 9 ila 14. Haftalar arasında görülen mide bulantısı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde giderek azalır. Hamilelerin %70’inde mide bulantısı sorunu yaşanmaktadır, asıl nedeni bilinmeyen mide bulantılarının hormonların aşırı reaksiyon göstermesinden kaynaklı görülebilir. 

 

HAMİLELİKTE MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR? 

Hamileliğin ilk aylarında görülen mide bulantısı ‘sabah hastalığı’ olarak bilinmektedir. Anne adaylarının korkulu rüyası olan mide bulantısının önüne doğal yöntemlerle geçmek mümkün olabilir. Hamilelik döneminde en rahatsız edici durum koku hassasiyetidir. Her türlü kokuya duyarlı olup mide bulantısına neden olabilir. Bundan dolayı aşırı keskin kokulu yiyecek, içecek, parfüm vs uzak durulması tavsiye edilebilir.
Anne adaylarının dikkat etmesi gereken ilk konu sigara ve alkolden uzak durmaktır. Anne ve bebeğe en büyük zararı veren sigara ve alkol, hamileliğin daha zor geçmesine neden olur. Anne adayları midesini bulandıracak gıda veya diğer maddeleri en iyi kendi bilip hissettiği için iyi geldiği düşünülen gıdaların ve alışkanlıkların kötü geldiği hamileler olabilir. Hamilelikte mide bulantısına iyi geldiği düşünülen bazı alışkanlıklar şöyledir:

 

- En çok sabah güne başlarken görülen mide bulantısını önlemek için, uyanır uyanmaz yataktan kalkılmaması tavsiye edilmektedir. Hatta yataktan kalkmadan öce az miktar tuzlu bir şeyler yemek mide bulatışını iyi gelerek o günün daha rahat geçmesini sağlayacaktır.

- Bol miktarda su içmek, mide bulantısına iyi geldiği gibi aşırı kusma sonucu sıvı kaybının önlenmesini sağlamaktadır. 
- Öğünleri çok abartarak yemeyip daha az ve sık sık yemek yemeğe özen göstermek. 
- Bulantıya neden olabilecek ağır kokulu besin veya maddelerden uzak durmaya çalışmak.
- Hamilelik döneminde çok yorulmamaya çalışmak, gün içerisinde sık sık dinlenmek tavsiye edilir.
- Aşırı yağlı ve baharatalı gıdalardan uzak durulmalıdır. 
- Stresten uzak durmalı

Doğal yöntemlerle geçmeyen mide bulantısı için muhakkak doktora görünerek yardım alınması tavsiye edilir. Doktor kontrolünde ilaç kullanmak çok önemlidir. Hamilelik süreci boyunca doktor kontrolü dışında ağrı kesici dahi içilmemelidir. İyi geldiği düşünülerek her bitki çayını da içmek doğru bir yaklaşım değildir. İyi geleceği düşünülürken bazı hastalık ve sorunlara yol açabileceğinden uzmanına danışmadan bitki çayı içilmemesi gerekir. 

HAMİLEYKEN YENMESİ TAVSİYE EDİLEN BESİNLER

Aşırı yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durularak daha çok besin değeri yüksek ve hafif besinler tüketilmelidir. Yemekler dışında bitki çayları içerek mide bulantısı yatıştırmaya çalışmak gerekir. Özellikle zencefil çayı mide bulantısına iyi geldiği için ölçülü miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Hamilelik döneminde tüketilmesi tavsiye edilen gıdalar:
- Baharatsız ve yağsız gıdalar
- Haşlanmış patates
- Yoğurt ve peynir gibi zengin kalsiyum içeren gıdalar
- Makarna ve pirinç pilavı
- Tuzlu çubuk, leblebi, kızarmış ekme
- Protein içeren et, süt, yumurta, kuru baklagil
- Mevsiminde meyve ve sebze
- Yemeklerine göre daha az yağlı olabildiği için mangalda pişmiş tavuk eti yenebilir.
Tüm bunlara dikkat edilirse, kişi kendine neyin iyi neyin kötü geldiği analizini yapıp dikkat ederse daha sorunsuz bir hamilelik geçirmek mümkün olabilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cüneyt Özdemir: Suriye'deki gelişmeler bizim muhalefeti delirtmiş
ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...