İnsülin direnci ne demek: İnsülin direnci belirtileri nelerdir nasıl kırılır?

İnsülin direnci, son zamanlarda toplumumuzda yaygın olarak görülmeye başlayan bir rahatsızlıktır. Temel nedeni sağlıksız beslenmeden kaynaklı olan insülin direnci, bel ve göbek bölgesinde aşırı yağlanma ile kendini belle etmeye başlar. İlerleyen safhalarda başka hastalıklara da neden olan insülin direncinin ancak sağlıklı beslenme ile önüne geçilebilir. İşte insülin direncinin kırılmasına yardımcı olan alışkanlıklar

İnsülin direnci ne demek: İnsülin direnci belirtileri nelerdir nasıl kırılır?
İnsülin direnci ne demek: İnsülin direnci belirtileri nelerdir nasıl kırılır?
GİRİŞ 23.10.2020 17:33 GÜNCELLEME 23.10.2020 17:34

İnsülin, Karbonhidratlı gıdaların, yani beslenmemizin önemli bir ihtiyacı olan bakliyat, meyve ve kuruyemişler gibi gıdaların sindirildiğinde kana glikoz olarak karışır. Yemek yedikten sonra salgılanmaya başlayan insülin, kana karışan şekerin enerjiye dönüşmesini sağlar. Bundan dolayı çok önemli bir hormon olan insülin, vücutta yeterli miktarda olmadığında şeker hastalığına yol açarken normal miktarın üzerinde olduğu zaman da yine şeker hastalığına sebep olmaktadır. Kan ve şeker dengesini sağlamaktadır. İnsülin, aşırı yemek yeme sonucunda şeker fazlasını yağ olarak vücutta depolaya başlar. Vücutta depolanmaya başlayan yağlar kişinin daha çabuk kilo almasına neden olurken beraberinde de farklı hastalıkları ortaya çıkarır. 

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?

İnsülin direncinin meydana çıkmasındaki asıl neden sağlıksız beslenmektir. İnsülinin görevi, hücre içine glikozu yerleştirerek enerjiye çevirmektir. Aşırı yemek yemek ve sağlıksız beslenmekten kaynaklı olarak glikoz depolarının dolması ve kalan glikozların yağ olarak depolanmaya başlaması insülin direncini yükseltir. Yağlar ilk olarak karaciğer, bel ve göbek bölgesinde depolanır. Eğer sağlıksız beslenmeye devam edilirse karaciğer yağlanması ve hızla kilo alma ileriki boyutlarda daha ciddi hastalıklara neden olmaktadır. 

İNSÜLİN DİRENCİNİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

Yeme içme alışkanlıkları değiştirmeden sağlıksız ve ambalajlı ürünlerin tüketilmesi devam edildiği takdirde birçok tehlikeli hastalığa neden olmaktadır. Uzmanlar, insülin direncinin düşürülmesi için daha sağlıklı besinlerin tüketilmesi hususunda uyarlılarda bulunmaktadır. İnsülin direncinin sebep olduğu hayati hastalıklar şöyledir:

- Karaciğer yağlanmasından kaynaklı karaciğer kanseri
- Yüksek şeker
- Yüksek tansiyon 
- Kalp damar hastalıkları

İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİLERİ 

Hızlıca kilo alma ve özellikle ben ve göbek bölgesinde yağlanma ilk belirtileri arasındadır. Kadınların bel ve çevresi 85-88 cm, erkeklerde 95-100 cm üstü insülin direnci olma ihtimalini yükseltmektedir. Birçok hastalığa neden olan sağlıksız beslenme, insülin direnci de tetiklemektedir. İlk etapta kişiler yaşam şekilleri ve alışkanlıklarını gözden geçirerek insülin direnci olup olmadığını tespit edebilirler. İnsülin direncinin olma olasılığı yüksek olan kişilerde görülmesi beklenen bazı belirtiler şöyledir:

- Aniden acıkma
- Hiç doymayacakmış gibi yemek yeme
- Yemekten sonra ağırlık çökmesi ve uyku hali
- Acıkınca daha çok karbonhidrat ve şeker yeme isteği
- Yorgunluk ve halsizlik
- Sabahları yorgun uyanma
- Kadınlarda adet düzensizliği
- Hızla kilo almaya devam etme
- Terleme ve üşüme
- Tüylenme 
- Bel ve göbek çevresinde yağlanma

İNSÜLİN DİRENCİ NASIL KIRILIR? 

İnsülin direnci görülen kişiler şeker hastalığı tehdidi altındadır. Hemen önlem alınmadığı takdirde daha tehlikeli hastalıklara sebep olacağından beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapılması gerekmektedir. İnsülin direncinin ne boyutta olduğunu anlamak için kan testi yapılması gerekir. Sonraki adımlarda neye dikkat edileceği karar verilerek her halükarda uyulması gereken kurallar ve değişiklikler vardır. İnsülin direnci tedavisinde uyulması gereken alışkanlıklar şöyledir:

- Sağlıklı olan gıdaların hepsinden azar azar yenerek dengeli beslenmeye özen göstermek
- Hareket etmek, her gün düzenli olarak spor ya da yürüyüş yapmak
- Düzenli ve saatinde yemek yiyerek öğünlerin sayısını arttırarak, öğünlerde tüketilen besin miktarını azaltmak
- Ambalajlı ürünlerden uzak durarak hazır gıdaları tüketememek
- Yemekleri evde hazırlamak 
- 6 ay içerisinde mevcut kilonun yaklaşık %15’i verilmelidir

İNSÜLİN DİRENCİNE İYİ GELEN YEME İÇME ALIŞKANLIKLARI

İnsülin direncinde direkt olarak iyi gelen bir besin yoktur. Dikkat edilmesi ve uzak durulması gereken besinler bulunmaktadır. İnsülin direncinin düşürülmesinde en etkili beslenme alışkanlığı daha sağlıklı ve az beslenmektir. Hangi gıdaların tüketilmesinden ziyade ne yenilmemesi gerektiği önemlidir. Özellikle pilav, beyaz ekmek, makarna, patates gibi karbonhidrat zengini besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Tuzdan uzak durularak kalsiyum zengini gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ahmed eş-Şera, Hakan Fidan'ın da makam aracını kullandı
Turistlere dana kaburga diye domuz eti yedirmişler