Hantavirüs nedir? Çinde ortaya çıkan hantavirüs bulaşıcı mı?
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsten sonra yeni bir virüs daha ortaya çıktı. Yunnan eyaletinde otobüsle yolculuk eden bir kişi hantavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi. Otobüsteki diğer yolcular karantinaya alındı. Peki hantavirüs nereden bulaşır, hantavirüsün bulguları neler? İşte yeni ortaya çıkan hantavirüsün belirtileri...
Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan ve 14 bin 704 kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsün ardından Çin’de yeni bir salgın tehlikesi ortaya çıktı. Çin’in Yunnan eyaletinden Shandong’a otobüsle yolculuk eden bir kişinin hantavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Çin kaynaklarından gelen bilgilere göre hayatını kaybeden kişiye yapılan testlerde hantavirüs tespit edildi. Otobüsle seyahat eden diğer 32 yolcunun da hantavirüs sebebiyle karantina altına alındığı öğrenildi. Peki Hantavirüs nedir, Çin’de ortaya çıkan yeni virüsün belirtileri neler?
HANTAVİRÜS NEDİR?
Bunyaviridae ailesinden bir RNA virüsü olan Hantavirüs adını ilk izole edildiği bölge olan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden alıyor. Virüsün yol açtığı Kanamalı Ateşle seyren Renal Sendrom, Asya ve Avrupa kıtasında görülürken, Hantavirüs pulmoner sendroma neden olan tip Amerika kıtasında daha çok görülüyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de ortaya çıkan, kenelerle bulaşan Kırım Kongolu Kanamalı Ateşinin etkeni olan nairovirüs bunyaviridae ailesindendir.
HANTAVİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELER?
Hantavirüs enfeksiyonları damar çeperlerinin hasar gördüğü viral bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Damar geçirgenliğinin artması ve trombositopeni sonucu kanamalı bulgular bulaşan insanda görülebiliyor. Hipertansiyon, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği ve hastanın şoka girmesi gibi çeşitli tablolara yol açabiliyor.
HANTAVİRÜS ERKEN BELİRTİLERİ
Hantavirüs hastalarda erken dönemde yorgunluk, ateş, kalça, sırt, omuz gibi kas gruplarında ağrılara neden oluyor. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal, kusma ve bulantı gibi nonspesifik semptomlarda hastalarda ortaya çıkabiliyor.
HANTAVİRÜS GEÇ BELİRTİLERİ
Hastalığın belirtilerinin ardından 4-10 gün içinde Hantavirüs Pulmoner Sendromu tablosu gelişiyor. Buna bağlı olarak akciğer ödemi, öksürük, nefes darlığı gibi bulgular hastalarda seyrediyor. Bu hastalarda HFRS sendromu gelişmişse idrar miktarında azalma ve böbrek yetmezliği gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Ayrıca geç bulgularda nadirende ortaya çıksa bu virüse yakalanan hastalarda kulak ağrısı, boğaz ağrısı gibi nadir semptomlar da görülebilir.
HANTAVİRÜS NASIL BULAŞIR?
Fareler ve bazı kemirgenler hantavirüs taşıyıcısıdır. Özellikle şehirlerde ve kırsal bölgelerde insan sağlığı için ciddi tehlike teşkil ederler. İnsana bulaşma yolu özellikle enfekte kemirgenlerin virüs bulaşmış çıkartıların solunması aracılığıyla olduğunu düşünülmektedir. Kemirgenin insanı ısırmasıyla virüsün geçmesi çok nadir görülen bir olaydır. Ortaya çıkan virüs inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmaz ancak bu hayvanların fare gibi kemiricilerle temas halinde olmasıyla taşıyıcı rol üstlenebilir.
HANTAVİRÜSÜN TEDAVİSİ VAR MI?
Çin’de bir kişinin ölmesine ve 32 kişinin karantinaya alınmasına sebep olan Hantavirüs enfeksiyonuna karşı geliştirilmiş bir aşı veya tedavi yoktur. Bu virüs tespit edilen kişilerde tedavi olarak hayati fonksiyonlar desteklenmelidir. Bilim insanlarının bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Hantavirüs Pulmoner Sendrom gelişmişse erken dönemde entübasyon ve yoğun bakım şartlarında oksijen inhalasyon tedavisi ile solunum, sıvı replasmanı ile kan basıncı desteklenmelidir. Hantavirüs Renal Sendrom gelişmişse hastada Hemodiyaliz yöntemi hayat kurtarıcı olabilir.