Hamilelikte hurmanın faydaları nelerdir? Günde kaç tane hurma yenmeli?
Hurma, sıcak ve kurak bölgelerde palmiye ağaçlarında yetişen bir meyvedir. Vücudun şeker ihtiyacını büyük orandan karşılayan hurma, en çok Ramazan aylarında oruç açarken tüketilmektedir. Ancak, sağlığa olan birçok faydasından dolayı sadece Ramazan ayında değil haftada 2-3 kez ara öğünlere eklenmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. İşte hurmanın sağlığa olan faydaları ve besin değerleri...
Palmiye ağaçlarında yetişen hurma, zengin vitamin ve mineraller içermektedir. Sağlığa olan faydaları birçok beslenme uzamanı tarafından kabul edilirken tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmaktadırlar. Daha çok Ramazan aylarında oruç açmak için tüketilen hurma, vücudun ihtiyacı olan şekeri doğal olarak karşılamaktadır. Ramazan dışında da günlük hayatımızda tüketilmesi önerilen hurma, aynı zamanda doğal ve şekersiz tatlı tariflerinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. İşlenmiş şekerden uzak durarak vücudun şeker ihtiyacı karşılanırken, içerdiği vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır.
HURMANIN FAYDALARI NELERDİR?
Orucun hurma ile açılması Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in sünneti olduğundan daha çok Ramazan ayında tüketilmektedir. Ancak Ramazan ayı dışında da günde 2-3 tane hurma yemek daha zinde ve sağlıklı kalmaya yardımcı olmaktadır. Hurmanın insan vücuduna olumlu etkileri şöyledir:
- Sindirim problemleri olanların düzenli olarak tüketmeleri önerilir. Hurmada bulunan lifler, mide ve bağırsak sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olurken bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin büyümesini sağlamaktadır. Özellikle kabızlığa iyi gelmektedir.
- Hurma, içerdiği bakır, magnezyum gibi mineralleri içerdiğinden kemik gelişimine iyi gelmektedir. Menopoz döneminde görülen kemik erimesi hastalığına karşı bedeni güçlendirir.
- Hurma, gün içinde 1-2 tane hurma yendiği takdirde enerjiyi arttırarak halsizliğe karşı iyi gelmektedir.
- Çocukların haftada 2-3 kez hurma yemeleri gelişimlerinde büyük oranda katkı sağladığı uzmanlar tarafından aktarılmaktadır.
- Hurmanın içerdiği magnezyum kas yapısını güçlendirmektedir ve magnezyum eksikliğinden kaynaklı görülen kas kramplarının azalmasını sağlamaktadır.
- Hurma, çok yüksek miktarda demir içerdiği için anemi yani kansızlık tedavisinde kullanılmaktadır.
- Düzenli olarak hurma tüketmek, hafızayı güçlendirerek unutkanlığa karşı çok etkili bir besin olmaktadır.
- Cilt hastalıklarının ve lekelerinin daha çabuk geçmesini sağlamaktadır.
- Yüksek miktarda antioksidan içeren hurma, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser hücrelerinin organlara yayılmasına engel olmaktadır.
- Hurmanın içinde bulunan B6 Vitamin vücudun yorgunluğunu alırken stresi azaltmaktadır.
- Mevsim geçişlerinde görülen alerjilere karşı çok etkilidir.
- Kilo almak isteyen kişilerin hurma ile sağlıklı şekilde kilo olmaları mümkündür. Hurmanın içerdiği yüksek şeker sayesinde daha hızlı kilo almaya yardımcı olmaktadır.
- Kalp ve damar sağlığına faydalıdır. İçerdiği bileşenler sayesinde damardaki kan akışını hızlandırarak kalp krizi riskini azaltır. Bundan dolayı haftada iki kez hurma tüketilmesi önerilir.
- Kolesterol ve damar sertliğine karşı iyi gelmektedir.
- Hurmanın hamile ve emziren annelerin de tüketmesi anne ve bebek salığı açısından önemlidir. Ancak hamilelik hassas bir süreç olduğundan herhangi alerjik bir duruma karşı doktora danışarak tüketilmesi önerilmektedir.
HAMİLELİKTE HURMANIN FAYDALARI
Doğal şeker kaynağı olan hurma, anne adaylarının düşen enerjilerinin yerine gelmesine ve gün içinde daha az yorulmalarını sağlamaktadır. Hurmanın içerisinde bulunan folik asit, bebeği beyin ve zeka gelişimine katkı bulunmaktadır. Bunun dışında hamilelerde görülen kramp ve sancıları azalttığı, bebeğin kemik gelişimine katkıda bulunduğu bilinmektedir.
HURMA GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?
Şeker oranı oldukça yüksek olan hurma, gün içinde ara öğünlerde 2-3 adet tüketilmesi tavsiye edilir. Lif kaynağı olduğundan ara öğünlerde yer verilmesi uzun süre tok tutmaktadır. Zayıflamak isteyen kişilerin kilo vermesine yardımcı olan hurma 2-3 adetten fazla tüketilirse içerdiği şekerden dolayı kilo almaya neden olabilir. Bundan dolayı ölçülü tüketime dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca gün içinde tüketilen 1-2 adet hurma enerji vererek zinde kalmaya da yardımcı olmaktadır.
1 haftada 7 kilo verdiren hurma diyeti nasıl yapılır? Hurma, yoğurt ve yulaf kürü tarifi...
ORUCU HURMA İLE AÇMANIN FAYDALARI
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in ‘Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir ve temizleyicidir’ buyurduğu hadi üzerine Ramazan aylarında orucun hurma ile açılması sünnettir. Uzun saatler sonucu yemek yemeğe doğal şeker içeren bir besinle başlamak kan şekerini dengelemeye yardımcı olmaktadır. İftar sofralarında yemeğe hurma ile başlamak, daha az yemek yemeği sağlamaktadır. Ayrıca iftar sonrasında enerjinin düşmesine engel olarak daha zinde kalmayı sağlamaktadır.
1 ADET (10 gr) HURMA BESİN DEĞERLERİ
Karbonhidrat (g) 7.5
Protein (g) 0.18
Yağ (g) 0.02
Lif (g) 0.67
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 0.1
Potasyum (mg) 69.6
Kalsiyum (mg) 6.4
Vitamin A (iu) 14.9
Vitamin C (mg) 0
Demir 0.09
-
GERÇEK 4 yıl önce Şikayet Etiyi diyorsunuz da dün hurma alayım dedim küçük kutulara doldurmuşlar içinde 130 gr yazıyor ve 15 TL nasıl alacaksın bundan 3 ay önce kilosu 42 tl ye aldımBeğen Toplam 1 beğeni
-
Süleyman 4 yıl önce Şikayet Etfiyati el yakıyor nasil yiyelimBeğen Toplam 3 beğeni
-
takavit 4 yıl önce Şikayet Ettamam hurma iyi ama korvit gibi salgin bakteriyi uzerinde barindirma riski ne cunku bu meyveyi yalniz insanlar sevmiyor yarasalarda cok seviyor gunduz insanlar gece yarasalar yiyor agacdan peki bir risk tasimiyomuBeğen Toplam 3 beğeni
-
turhan 4 yıl önce Şikayet Etsoğuk su ile yıka sanki diğer besinleri insandan başka yiyen yokBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ali 4 yıl önce Şikayet EtHurma iyi ama kazık fiyat beleşe üret kazık fiyata sat aracı aracı aracı marketler toptancisi yesin.. yiyemiyorum bahaliBeğen Toplam 2 beğeni
-
ali 4 yıl önce Şikayet Ethurma süpesız sağlıklı gıdada ..fiyatları el yakıyor.kaç kişinın sofrasına bulunur bilemem ama ,şuna eminimkı şifalı bir meyve...Beğen Toplam 5 beğeni
-
ANONİM 4 yıl önce Şikayet Etevet çok şifalı şifası saymakla bitmez ŞÜKÜRLER OLSUNBeğen Toplam 1 beğeni