Gaps diyeti nedir, nasıl uygulanır? Gaps diyetinin sağlığa faydaları nelerdir?

Gaps diyeti, yanlış beslenme alışkanlıklarından dolayı görülen sindirim sistemi hastalıklarına karşı uygulanan diyet programıdır. Özellikle bağırsak florasında zararlı bakterilerin çoğalması sonucu görülen birçok hastalığa karşı uygulanmaktadır. Sağlıklı beslenerek hem bağışıklık sisteminin güçlenmesine hem de kilo vermeye yardımcı olmaktadır. İşte gaps diyetinde dikkat edilmesi gerekenler ve sağlığa olan faydaları

Gaps diyeti nedir, nasıl uygulanır? Gaps diyetinin sağlığa faydaları nelerdir?
Gaps diyeti nedir, nasıl uygulanır? Gaps diyetinin sağlığa faydaları nelerdir?
GİRİŞ 16.06.2020 15:43 GÜNCELLEME 16.06.2020 15:43

Gaps diyeti, yetersiz ve sağlıksız beslenmekten kaynaklı bağırsak florasının bozulmasına neden olan buna bağı görülen hastalıklara karşı uygulanan beslenme biçimidir. Günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlığı ve hava kirliliği insan fizyolojisinin bozulmasına neden olarak hastalıklara karşı direncinin düşmesine neden olurken aynı zamanda kilo vermesi de zorlaştırmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde gaps diyeti, başta bağırsak florasının dengeye sokarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasını ve daha sağlıklı beslenerek vücudun ihtiyacı olan besinleri karşılamaktır. Gaps diyeti tek bir yöntemle uygulanan ve herkesin aynı şekilde yapabildiği bir diyet değildir. Kişinin ihtiyacına yönelik diyet listeleri yapılarak uygulanmaktadır. Ancak gaps diyetinde yapılan en genel uygulama bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasıdır.

GAPS DİYETİ NEDİR?

Gaps diyeti, kişilerin sindirim sistemine ve bağırsak florasına zarar veren yiyeceklerden uzak tutarak daha sağlıklı ve probiyotik kaynaklı beslenilen diyettir. Sindirim sisteminde görülen zararlı bakterilerin artması, toksinlerin dışarıya atılmasına engel olarak vücuda zarar vermeye başlayarak zehirlenmelere neden olmaktadır. Bundan dolayı sorunun temeline inip bağırsak florasının dengesini sağlayarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yönelik kişiye özel hazırlanan beslenme programlarıdır.

Bağırsak florası, hem yararlı hem de zararlı bakterilerin bulunduğu bir ortamdır. Bağırsak florasının bozulması ise yararlı bakterilerin azalarak zararlı bakterilerin yayılmasıyla oluşmaktadır. Bu da vücudumuzda başta sindirim problemleri olmak üzere birçok hastalığın çıkmasına neden olmaktadır.

GAPS DİYETE KİMLERE UYGULANIR?

İlk olarak sindirim problemleri yaşayan kişilerin uygulaması önerilen diyet programıdır. Sindirim sistemi normal olan bir kişi, her gün düzenli olarak tuvalete çıkmaktadır. Ancak 2-3-4 günde bir tuvalete çıkan ve bunu normal düzeni sanan kişilerin bağırsak florasından ve sindirim sisteminde sorun var demektir. Bu sorun da kişinin hem sağlıklı kilo vermesini engellemekte hem de sağlığını riske atmaktadır. Sindirim problemi yaşayanlar bir beslenme uzmanına danışarak gerekli tahlillerin yapılmasından sonra vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri doktor kontrolünde alarak gaps diyetini uygulayabilir. Gaps diyeti ayrıca, otizim, şizofreni, depresyon, disleksi ve hiperaktivite bozukluğu gibi hastalara uygulanmaktadır. 

GAPS DİYETİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Birçok hastalığın temelinde sağlıksız ve düzensiz beslenmek olmaktadır. Bir sürü ilaç kullanmak ve ilaçlara bağımlı yaşamak yerine beslenme alışkanlıkları değiştirilerek bazı kronik rahatsızlıkların önüne geçilebilir. Gaps diyetinin iyi geldiği bazı rahatsızlıklar şöyledir:

- Demir eksikliği
- Kansızlık
- Egzama
- Migren
- Eklem ağrıları
- Kabızlık
- Parkinson
- Çölyak
- MS

GAPS DİYETİ NASIL YAPILIR?

Gaps diyetine başlamadan önce muhakkak bir doktora danışılması, değerlerin ölçülerek vücudun neye ihtiyacı olduğunu tespit edilmesi gerekir. Herkes farklı nedenlerden dolayı sağlık problemleri yaşamaktadır ve buna bağlı olarak da farklı besinlere ihtiyaç duymaktadır. Genel olarak bakıldığında gaps diyetinde önemli yere sahip besinler:

1- Ev Yoğurdu: Bağırsak florasının dengesini sağlamak için yararlı bakterilerin artması, zararlı bakterilerin azalması gerekmektedir. Bunu da en iyi pobiyotik kaynaklı gıdalar yapmaktadır. Yoğurt, özellikle ev yapı yoğurt ciddi bir probiyotik kaynağı olduğu için gaps diyetinde yer almaktadır.

2- Ev Turşusu: Doğal fermantasyon sonucu elde edilen turşu, güçlü bir prbiyotik kaynağıdır ve sindirim sistemine iyi gelen besinlerden olduğu için gaps diyetinde yer almaktadır.

3- Avokado: İçerdiği zengin besin değerlerinin yanında lif kaynağı olan avokado, sindirim sisteminin düzene girmesinde etkili besinlerdendir. Sindirim sistemi bozukluğundan kaynaklı bağırsak hastalıklarının önüne geçmektedir.

4- Hindistan Cevizi Yağı: İçerdiği yağlar sayesinde bağırsak duvarında oluşan tahribatı onarmaktadır. Bağırsak sağlını koruyan ve Hindistan cevizi yağı gaps diyet listesinde yerini almış olur.

5- Kemik Suyu: Bağırsak sağlığının korunmasında ve floranın bozulmasından kaynaklı görülen hasarların tedavisinde çok etkilidir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri büyük oranda karşıladığı için gaps diyeti listesinde yer almaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Suriye'nin yeni Savunma Bakanı'ndan YPG'ye ultimatom!
Trabzonspor 86'da hayata tutundu!