Mevsiminde beslenmenin önemi ve Haziran ayında tüketilen sebze-meyveler..

Sağlıklı yaşam için atılması gereken en önemli adım mevsiminde beslenmektir. Bir besin ne kadar faydalı olursa olsun, insan bedenine ancak mevsiminde tüketildiği zaman yarar sağlamaktadır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için mevsiminde ve mümkün olduğunca doğal beslenmeye dikkat edilmelidir. İşte Haziran ayı için tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

Mevsiminde beslenmenin önemi ve Haziran ayında tüketilen sebze-meyveler..
Mevsiminde beslenmenin önemi ve Haziran ayında tüketilen sebze-meyveler..
GİRİŞ 15.06.2020 08:41 GÜNCELLEME 15.06.2020 08:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Güçlü bir bağışıklık sistemi için en önemli şey dengeli ve mevsiminde beslenmektir. Dengeli ve sağlıklı beslenme tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın başta olmak üzere birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırmaktadır. Sağlığın korunması için antioksidan kaynaklı ve yüksek besin değerlerine sahip gıdaların tüketilmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak her sağlıklı gıda her an tüketilmez. Burada dikkat edilmesi gereken meyve sebzelerin mevsiminde yetişmiş olmalarıdır. Mevsimi dışında ilaçlarla yetiştirilen sebze meyveler, bedene şifa vermekten ziyade zarar vermektedir.

MEVSİMİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

Mevsiminde beslenmek, dengeli beslenmek kadar önemlidir. Her meyve ve sebze her mevsim yenmez. Her gıdanın yetiştiği bir zaman olduğundan zamanız tüketilen gıdalar insan bedenine zarar vermektedir. Bu durum tüm sebze ve meyveler için geçerlidir. Bir sebze veya meyve çok sağlıklı olduğu bilinse dahi eğer mevsiminde tüketilmiyor ise doğal koşullarda yetişmediğinden insan sağlığını riske atmaktadır. 

HAZİRAN SEBZE VE MEYVELERİ

Doğa, her mevsim, her ay insanlığa sunduğu sınırsız nimetleriyle şifa verirken, insanlar da bu nimetleri doğru zamanda tüketerek hastalıklara karşı bağışıklık sistemlerini güçlendirebilir. Haziran ayının gelmesiyle mevsimin değişmesi, baharın iyiden iyiye sona ererek yüzünü yaza çevirmesiyle sofralarda farklı mahsuller yerini almaya başlamaktadır. Haziran ayı boyu boyunca tüketilmesi tavsiye edilen sebze ve meyveler şunlardır:

1- Ahududu: Zengin besin değerlerine sahip ahududu, tam bir vitamin ve mineral deposudur. Kanı temizleyen ahududunun vücudu toksinlerden arındırdığı uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Aynı zamanda sindirim problemlerine yardımcı olan ahududu haziran ayı içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

2- Çilek: Herkesin severek tükettiği doğal şeker kaynağı olan çilek, antioksidan özelliği sayesinde pis kanı temizleyerek kan dolaşımının sağlıklı çalışmasını sağlar. Ayrıca içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 

3- Kiraz: Koyu renkli meyve sebzelerin çok güçlü antioksidan oldukları beslenme uzmanları tarafından belirtilmektedir. Kiraz da bu besinler arasında yer alarak güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Kemiklerin güçlenmesinde ve kalp sağlığının korunmasında oldukça faydalı olan kiraz her gün 10-12 adet tüketilmesi önerilmektedir.

4- Bezelye: Besin değeri bakımından oldukça zengin olan bezelye, demir ve magnezyum kaynağıdır. Lif kaynağı olan bezelye sindirim ve hazımsızlık problemlerine çok iyi gelmektedir. Mide dostu olan bezelye, şişkinliğe ve mide ağrısına karşı oldukça etkilidir. İçerdiği A ve K vitaminleri sayesinde beyin gelişimine katkı sağlamaktadır. Bundan dolayı bebeklere ek gıdaya başlandığında bezelye püresi yedirilmesi tavsiye edilmektedir. Kalsiyum kaynağı olan bezelye kemik gelişimine katkı sağlayarak iskelet sistemini güçlendirir. Özellikle menopoz dönemi kadınlarda görülen kemik erimesine karşı tüketilmesi önerilmektedir.

5- Domates: Çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan domates, vücudun toksinlerden arınmasına ve kanser hücrelerinin yok olmasına yardımcı olmaktadır. Sağlıksız beslenmek ve diğer birçok nedenden dolayı vücutta biriken toksinlerin doğal olarak vücuttan atılmasını sağlayan domatesi her gün düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

6- Enginar: Ege ve Akdeniz bölgesinde enginar hasadının başlamasıyla enginar, raflarda ve sofralarda yerini almaya başlamıştır. Sindirim sistemini dengeleyen, kötü kolesterolü düşüren, kan hücrelerini yenileyen ve kemikleri güçlendiren enginarın haftada 1-2 kez tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların daha güçlü bir kemik, kas ve bağışıklık sistemine sahip olmaları için düzenli olarak enginar tüketmeleri tavsiye edilir.

7- Nane: Taze nane, bahar aylarında ekilen ve tüm yaz mahsul veren bir bitkidir. Taze nane yaprak yaprak tüketildiğinde solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. Kilo vermek isteyenlerin de kilo vermesine yardımcı olan nane, her gün tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur.

8- Taze Fasulye: Bağışıklık sistemini güçlendiren, kemiklerin güçlenmesini sağlayan taze fasulye, ya aylarında hafta 2-3 kere tüketilmesi önerilir. Kalp ve damar sağlığını koruduğundan kalp krizi ve inme riskini en aza düşürmektedir. Hafif ve oldukça sağlıklı olan taze fasulye içerdiği besin değerleriyle insan bedeninin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri kısmen karşılamaktadır.

YORUMLAR 1
  • yalnız 4 yıl önce Şikayet Et
    sizin kafanız kırıkmı her aya özel meyve sebzemi var hem o meyveler kaç para haberiniz varmı tabi siz alıyorsunuz bolca maaşı ohh
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir'de: Askerlik fotoğrafı ortaya çıktı
CHP'li Bağcıoğlu hakkında soruşturma başlatıldı