Sık sık burun kanaması neden olur? Sol burun ve sağ burun kanıyorsa aman dikkat!
Burun kanaması, halk arasında her yaştan kişide çok fazla görülen bir rahatsızlıktır. Daha çok sıcak ve kuru havaya maruz kalındığında görülmektedir. Burun kanaması, kişileri endişelendirse de genel olarak gündelik nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Ancak yine de bir doktora başvurarak kesin nedeni öğrenilmesi gerekir. İşte burun kanamasının nedenleri ve tedavi yöntemleri...
Burun kanaması birçok nedenden dolayı görülebilir. Burun, içinde yer alan kılcal damarların fazla olması nedeniyle vücudumuzun diğer uzuvlarından daha hassas bir yapıya sahip olmaktadır. Bundan dolayı birçok hastalık ve rahatsızlığın ilk semptom olarak burun kanaması görülebilir. Genel olarak bakıldığında yüksek tansiyon, şeker ve sıcak havaya maruz kalmak gibi nedenlere görülmektedir. Burunda yer alan kılcal damarların hasar görmesi ve çatlamasından kaynaklı olarak hassaslaşan burun daha da hassaslaşmaktadır. Toplumda burun kanamaları büyük korkuyla karşılanmaktadır. Ancak doktorların ifadelerine göre birkaç küçük tedavi ile önlenmesi mümkün görülmektedir. Çok sık görülen burun kanamalarına karşı doğru tanının konulup tedavinin uygulanması için muhakkak doktora gidilmesi gerekir.
BURUN KANAMASI NEDENLERİ
Halk arasında farklı hastalıklara bağlı olarak sıklıkla görülen burun kanaması, genellikle kılcal damarların çatlamasından ve buruna alınan darbeler sonucu görülmektedir. Özellikle çocukların burunlarını karıştırması, kılcal damarların tahrip olmasına ve kanamalara neden olmaktadır. Eğer ki çok fazla burun kanaması yaşayan birinin gördüğü tedaviler sonucu altında riskli bir hastalığın olmadığı belirlenmişse burun kanamaları alerjik ve damar hassasiyetinden dolayı görülmektedir. Burun kanamasının genel olarak nedenleri şunlardır:
- Kuru hava ve kaşıntı
- Soğuk algınlığı
- Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklar
- Damar çatlaması
- Alerji
- Genetik faktörler
- Burun karıştırma
- Burun şekil bozukluğu
- Karaciğer hastalıkları
- Burun silme, solunum yolu rahatsızlıklarından dolayı görülen burun akıntısıyla birlikte de burun kanaması görülebilir.
BURUN KANAMASI TEDAVİSİ
Burun kanaması, genel olarak günlük hayatta karşılaşabilen nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Özellikle sıcak havalarda fazla görülen burun kanaması, genel itibariyle incelendiğinde riskli nedenlerden dolayı görülmemektedir. Ancak kişiyi huzursuz ve rahatsız eden bir durum olduğundan muhakkak doktora baş vurulması gerekir. Aksi takdirde kötü bir şey olmadığı düşünülüp doktora gidilmediğinde riskli bir hastalığın ilerlemesine yol açabilir.
Bir hastalığı olmadığı halde sık sık burun kanaması yaşayan kişilerin evde yapmaları önerilen bazı müdahaleler bulunmaktadır. Burun kanaması görüldüğünde yapılması önerilen tedavi yöntemleri:
1- Burun kanması başladığında kanamanın durması için kafanın geriye doğru yatırılması yanlıştır. Aksine kafayı öne doğru hafif eğerek 5-6 dakika kadar beklenmesi tavsiye edilir. Bu şekilde kanamanın durdurulması beklenebilir.
2- Kanamanın çabucak durması için enseye buz torbası konulması önerilir. Enseye ve sırta uygulanan buz torbası kanamanın durmasını sağlamaktadır.
3- Kanamanın başlamasıyla birlikte burnu işaret ve baş parmağıyla sıkıştırıp 10 dakika kadar kanamanın durmasını beklemek.
4- Peçete, pamuk gibi nesnelerin buruna sıkıştırılması doğru bir yöntem olmamaktadır. Bundan dolayı pamuk ve peçete ile tampon yapılması önerilir. Burun kanamaya başladığında ayakta kalmamaya özen gösterilerek pamukla tampon yapılması gerekir.
Tüm bu müdahalelerle burun kanamasının daha çabuk durmasına yardımcı olurken alınan bazı önlemlerle de burun kanamasının önüne geçilebildiği aktarılmaktadır.
- Sıcak ve nemsiz ortamlardan uzak durarak burun kanaması önlenebilir. Özellikle yaşam alanının buhar ile nemlendirilmesi önerilir.
- Tuz su ile burun içini yavaşça temizlemek
- Sıcak havalarda, özellikle güneşin tam tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.
- Burun silerken ve temizlerken daha hassas ve nazik olmalı
ÇOCUKLARDA BURUN KANAMASI
2-10 yaş arasındaki çocuklarda genel olarak burun kanaması görülmesi normal karşılanmaktadır. Çocukların sıcak havalarda güneşin altında uzun saatler oynamaları, burun içinde kılcal damarların çatlak olması burun kanmasına yol açmaktadır. Ancak, 2 yaşın altındaki bebeklerde görülen burun kanaması riskli olabildiğinden muhakkak doktora başvurulması gerekir.