WBC nedir? WBC düşüklüğü ve yüksekliği hangi hastalıklara neden olur?

WBC, yaygın bilinen adıyla kan içindeki ak yuvarlardır. Kandaki toksinlerle ve enfeksiyonlarla savaşarak savunma sistemini güçlendirmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve vücudun hastalıklara karşı korunmasında çok önemli bir role sahip olan WBC, yükselmesi ve düşmesi durumunda riskli hastalıklara neden olmaktadır. İşte WBC dengesinin bozulmasıyla meydana gelebilecek hastalıklar...

WBC nedir? WBC düşüklüğü ve yüksekliği hangi hastalıklara neden olur?
WBC nedir? WBC düşüklüğü ve yüksekliği hangi hastalıklara neden olur?
GİRİŞ 11.06.2020 15:48 GÜNCELLEME 11.06.2020 15:48

WBC (White Blood Cell) yani kandaki beyaz kan hücreleri olarak bilinen ve vücuttaki toksinlerle savaşmaktadır. Vücudun herhangi bir nedenden zehirlenmesi, iltihaplanması ve enfeksiyon kapması durumunda çoğalarak vücudu bu zararlı maddelerden arındırmak için uğraşırlar. Bu yüzden sağlıklı bir bireyin WBC dengesinin sağlanmış olması gerekmektedir. WBC bir nevi antioksidan görevi görerek vücudu virüs, bakteri, mantar gibi başka hastalıklara sebebiyet verebilecek tüm zararlı maddelerden arındırmak için savaşmaktadır. 

WBC NEDİR?

Kanın damarlar yoluyla tüm vücutta gezerek vücudun ihtiyacı olan oksijeni, tuz, asit ve baz dengesini korumaya çalışmaktadır. Kanın iç yapısında yer alan ve ayrı ayır görevleri bulunan birçok madde bulunmaktadır. Bunlardan biri de WBC’dir. Kandaki al yuvarlarlar olarak da bilinmektedir. WBC, damarlar yoluyla vücudun her bir bilgesine ulaşarak toksinlerle ve enfeksiyonlarla mücadele eder. WBC seviyesinin düşük olması durumunda bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalıklara karşı direnci azaltmaktadır. 

WBC DENGESİ NEDEN BOZULUR?

Birçok hastalığın ve sağlık sorununun nedeni olan düzensin beslenme ve zararlı alışkanlıklar WBC dengesini de bozmaktadır. Böylelikle insan bedeninin sağlığını riske atan ve hatta hayati tehlikesi olan hastalıklar meydana getirmektedir. Sadece düzensiz beslenmeden dolayı görülmeyen WBC yüksekliği veya düşüklüğü zararlı alışkanlık ve kalıtsal hastalıklardan dolayı da görülmektedir. WBC dengesizliğine neden olan belli başlı etkenler şöyledir:

- Sigara ve alkol kullanımı
- Sağlıksız, vitamin ve mineral bakımından fakir yiyecekler tüketmek
- Böbrek yetmezliği
- Haddinden fazla eğersiz ve spor
- Düzenli veya düzensiz aşırı ilaç kullanılması
- Lösemi
- Alerjik hastalıklar
- Hormon bozuklukları

WBC düşüklüğü veya yüksekliği, vücudun toksinlerden arınmasını durdurduğu ve bağışıklık sistemini zayıflattığı için kişinin hasta olmasına ve kansere dahi yakalanma riski bulunmaktadır. Kanser hücreleri, kısmi olarak ak yuvarlarla yok edildiği için ak yuvarların çoğalması veya azalması durumunda kanser hücrelerin çoğalmasına neden olur. 

İDEAL WBC NASIL OLMALIDIR?

0 ila 1 ay aralığında: 9.4 - 34.0 
2 ila 12 ay aralığında: 5.0 - 19.5
1 ila 3 yaş aralığında: 6.0-17.5 
4 ila 5 yaş aralığında: 5.5 -15.5 
6 ila 15 yaş aralığında: 4.5 - 13.0 
15 yaş ve üzeri kişilerde: 4.5 - 11.0

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yanan otelin ortağından skandal açıklama! Yangın merdiveni çıkışı! Tepkiler çığ gibi
Trump'tan son dakika Rusya ve savaş açıklaması! Putin'e ilk tehdit! 1,5 milyon asker...