Temmuz ayının meyve ve sebzeleri nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendiren temmuz yeşillikleri
Güçlü bir bağışıklık sistemi için doğru ve sağlıklı beslenme en önemli kuraldır. Zengin besin değerlerine ve sahip meyve-sebzelerin ancak mevsiminde taze olarak tüketildiğinde insan bedenine olumlu etkileri görülebilir. Beslenme uzmanları, mevsimi dışında tüketilen meyve sebzelerin, insan sağlığına faydadan çok zarar verdiğinden dolayı uzak durulması gerektiğini tavsiye eder. İşte temmuz ayı sebze ve meyveleri
Doğru beslenmenin en öneli kuralı mevsiminde taze sebze ve meyvelerle beslenmektir. Mevsimine göre beslenme, kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Bir gıdanın besin değerleri bakımından zengin olması onun her mevsimde yenmesi gerekliliğini göstermemektedir. Bir gıdayı tüketirken taze, doğal ve mevsiminde yetişmiş olmasına özenilmelidir. Yaz aylarında ise tencere yemeklerinden ziyade daha çok meyve, çiğ sebze ve salata tercih edildiğinden temmuz ayında da hasat edilen sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir.
MEVSİMİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ
Güçlü bir bağışıklık sistemi için doğru ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Bir besinin besin değerlerinden en iyi şekilde yararlanmak için mevsiminde yetiştirilmiş olması gerekmektedir. Mevsiminde yetişmeyen besinlerin tüketilmesi, vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamadığı için hastalıklara karşı direncini düşürmektedir. Bundan dolayı beslenme uzmanları mevsim yeşillikleriyle beslenilmesini önermektedir. Mevsim yeşillikleriyle yapılan beslenme programı, zararlı alışkanlıklardan ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı iç organlarda görülen tahribatın onarılmasını sağlamaktadır. Mevsimi dışında yetişen gıdalar, doğallıktan uzak ve yapay koşullarda yetiştirildiği için insan sağlığını riske atmaktadır. Bundan dolayı mevsimi dışında yetiştirilen meyve ve sebzelerden uzak durulması tavsiye edilmektedir.
TEMMUZ AYI SEBZE VE MEYVELERİ
Yaz aylarının gelmesiyle topraktan elde edilen mahsul çeşitliliği artmaktadır. Bundan dolayı öğünlerde mevsim yeşilliklerine yer verilmesi önerilmektedir. Mayıs Haziran aylarında ekilen birçok ürün haziran sonu itibariyle ürün vermeye başlayarak sofralardaki yerini almaktadır. Temmuz ayı sebze meyveleri ve besin değerleri:
Semizotu: Yaz aylarında bol bol tüketilen yeşillikler arasında yer alan semizotu, vitamin ve mineral bakımından birçok sebzeye göre çok zengindir. A, B1, B2, B6, E Vitaminlerinin yanında kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor içermektedir. Vücut direncinin güçlenmesine yardımcı olan semizotu antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasını sağlamaktadır. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlık sorununa iyi gelmektedir.
Domates: Tek başına kansere karşı çok etkili besinler arasında yer alan domates, yaz mevsiminde tüketilmesi tavsiye edilen en faydalı besinlerdendir. Antioksidan özelliği kanser hücrelerinin yok edilmesini sağlamaktadır. Zararlı kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını engelleyerek sağlıklı hücrelerin çoğalmasına etkili olmaktadır. Domates, A,C ve E Vitaminleri içerdiğinden bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır.
Taze Fasulye: A, B12, C ve K Vitaminleri içeren taze fasulye kemik gelişimine katkı sağlayarak iskelet sisteminin güçlendirmektedir. Kan dolaşımına katkı sağlayarak kalp krizi riskini düşürmektedir. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Taze fasulyenin en önemli faydalarından biri de kalp dostu olmasıdır. Hem zengin besin değerlerine sahip olup hem de hafif olan taze fasulye kötü kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini azalmaktadır.
Bamya: Antioksidan kaynağı besinler arasından bamya da yer almaktadır. Vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Vücuttan toksinleri attığı gibi iltihapların da sökülmesinde etkilidir. Özellikle idrar yolu iltihap sorunu olanların bamya tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Bamya, A, C, K vitaminleri içerdiğinden hastalıklara karşı korumasının yanında kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Salatalık: İçerdiği lif sayesinde sindirim sorunlarına iyi gelen salatalık, idrar ve iltihap söktürücüdür. Sigara, alkol ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı olarak karaciğer ve böbreğin gördüğü tahribatın onarılmasını sağlamaktadır. Salatalık, magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum ve sodyum minerallerinin yanında A, C, E ve K vitaminlerini içerdiğinden vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineral ihtiyacını kısmen karşılamaktadır.
Taze Nane: En güçlü antioksidanlardan biri olan taze nane, salatalara ve yemeklere katıldığında vücudun toksinlerden arındırdığı beslenme uzmanları tarafından belirtilmektedir. Nane, hazımsızlığı giderek sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Dere Otu: Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayan dere otu ödem atmaya yardımcı olan bir besindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan dere otunun her gün düzenli olarak salatalarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Biber: Vücudun enfeksiyon ve toksinlerden arınmasını sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren biber, uzun süre tok tuttuğu için zayıflamak isteyenlerin öğünlerinde yer vermesi tavsiye edilmektedir.
Üzüm: Mevsimine göre yetiştirilen ve tüketilen üzüm, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle siyah üzüm. Vücudu toksinlerden arındırarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Kayısı: Yüksek potasyum içeren kayısı kalp sağlığını koruyarak kal krizi riskin azaltmaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili olan kayısı kabızlığa karşı oldukça etkili besinlerdendir. Hamile kadınların hem anne karnındaki çocuk gelişmesine hem de annenin sağlığının korunmasında etkilidir.
Kavun: Yaz aylarında oldukça fazla tüketilen kavun, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle kalp ve damar sağlığının korunmasında çok faydalı olan kavunun düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Karpuz: Kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olan karpuz, güçlü bir antioksidana sahip olduğundan vücudun toksinlerden arınmasında etkilidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında etkili olan karpuz yaz aylarında öğünlerin yerine dahil tüketilebilmektedir.
Kiraz: vücuttaki ödemin atılmasında etkili olan kiraz, fazla kilolardan kurutulmak için oldukça etkilidir. Doğal ağrı kesici etkisi olan kiraz aynı zamanda iltihap söktürücüdür.
Şeftali: Kemik sağlığının korunmasında etkili olan şeftali, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kan pıhtılaşmasını önleyerek damarlardaki kan akışını hızlandırmaktadır. İçerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiren şeftali hastalıklara karşı direncini arttırmaktadır.