Kişniş otu çayı faydaları nelerdir? Kişniş otunun faydaları ve zararları...

Vücudun toksinlerden arınmasına ve sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olan kişniş, tohum, baharat ve yeşillik olarak kullanılmaktadır. Baharatı yemeklere eklendiğinde sindirimi kolaylaştırırken tohumlarından yapılan çay ise bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Peki kişniş tohumu nasıl tüketilir?

Kişniş otu çayı faydaları nelerdir? Kişniş otunun faydaları ve zararları...
Kişniş otu çayı faydaları nelerdir? Kişniş otunun faydaları ve zararları...
GİRİŞ 06.10.2021 10:16 GÜNCELLEME 06.10.2021 10:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kişniş tohumu ve kişniş bitkisi muhtelif mutfak kültürlerinde çok fazla kullanılan bir bitkidir. Genellikle toz haline getirilen baharatı yemeklerde ve soslarda kullanılsa da tohumu ve yapraklarının da farklı yemek ve salatalarda kullanılması mümkündür. Kişniş, Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerde rahatlıkla yetiştiğinden ülkemizde de Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilen kişniş, gölge, havadar ama sıcak yerlerde kurutularak tüketilmeye hazırlanır. Kişnişin en önemli özelliği antioksidan kaynağı olmasıdır. Toksinlerin vücuttan atılmasında etkili olan kişniş, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da etkili bir bitkidir. Yemeklerde baharat olarak kullanılmasının yanında çayı da kolaylıkla hazırlanıp tüketilebilir.

Ayva yaprağı ne işe yarar? Ayva yaprağı çayının faydaları...Ayva yaprağı ne işe yarar? Ayva yaprağı çayının faydaları...

Kişniş Otunun Faydaları Nelerdir?

Akdeniz kıyılarında yetiştirilen kişniş otu, sindirim problemlerinden gıda zehirlenmesinin tedavisine kadar farklı farklı hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırdığı bilinmektedir. Dikkatli ve düzenli kullanılmasıyla birlikte bedenin daha sağlıklı ve zinde kalmasına yardımcı olan kişnişin faydaları şöyledir:

  • Antioksidan kaynağı olan kişniş, kanser hücreleriyle savaşarak vücutta yayılmasını engel olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Sağlıksız beslenmeden kaynaklı vücutta biriken toksinlerin vücuttan arındırarak iç organların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

  • Kişniş, kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğundan kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Böylece hem kalp krizi hem de felç ve inme riskini en aza düşürmektedir. 

  • Sindirim problemi olanların kişnişi pişirdikleri yemeklerde ya da salatalarda kullanmaları durumunda bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

Sabah aç karnına çörek otu yağı içmek ne işe yarar? Soğuk pres çörek otu yağının faydaları...Sabah aç karnına çörek otu yağı içmek ne işe yarar? Soğuk pres çörek otu yağının faydaları...

  • Gıda zehirlenmesine karşı kişnişin yenmesi önerilir. 

  • Stresi siniri azalttığı, vücuda rahatlattığı da bilinmektedir. 

  • Mide bulantısı, baş dönmesi, kusma gibi rahatsızlıkların görülmesinde tüketilmesi tavsiye edilir. 

  • Uyku problemi olan kişilerin uyku düzenini sağlar.

  • Kandaki şeker oranını dengeler

  • İştah açıcı özelliği sayesinde yeme problemi olanların yemeklerine katmasına ya da çayını içmesi önerilir. 

  • Kişniş, iltihaplanmaların geçmesinde kullanabilmektedir. 

  • Sivilce oluşumuna ve sivilce izlerinin geçmesine yardımcı olmaktadır. 

  • Öğütülmemiş kişniş tohumu direkt olarak çiğnendiğinde ağızdaki kötü kokunun çabucak geçmesini sağlamaktadır. 

Kişniş Tohumu Kullanım Alanları 

Baharat olarak yemeklerde kullanıldığında yemeklere farklı bir aroma katan kişniş, özellikle et yemeklerinde kullanılabilir. Yeşil yaprakları salatalara eklendiğinde ise vücudun toksinlerden arınmasında etkili olmaktadır. Bunun dışında en faydalı kullanım alanı olan kişniş tohumu çayı düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasında, vücudun toksinlerden arınması gibi önemli sağlık sorunlarına çözüm olmaktadır. Kişniş çayı ayrıca tonik olarak kullanıldığında sivilce oluşumu engellediği gibi sivilce ve yara izlerinin de geçmesini yardımcı olmaktadır. 

Argan yağı saça nasıl uygulanır? Argan yağının saça faydaları nelerdir?Argan yağı saça nasıl uygulanır? Argan yağının saça faydaları nelerdir?

Kişniş Çayı Nasıl Hazırlanır? 

Diğer bitki çaylarının hazırlanması gibi oldukça basit bir yöntemle hazırlanan kişniş çayı için 1 bardak kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı ezilmiş kişniş tohumu eklenir ve 5-10 dakika kadar demlenmesi beklenir. İçilecek kıvama gelinceye kadar bekletilip günde 1 bardak şeklinde tüketilebilir. 

Kişnişin Zararları Nelerdir?

Birçok sağlık soruna iyi gelen kişnişin sağlığa zarar verebileceği belirgin bir etkisi yoktur. Ancak yine de hamile ve emziren kadınların doktorlarına danışmadan içmemesi gerekir. Alerjik herhangi bir durumun olması bebeğe ya da anneye zarar verebildiğinden dikkat edilmelidir. 

100 Gr Kişnişin Besin Değerleri

Kalori 298.00 
Su 8.86 gr
Karbonhidrat 54.99 gr
Lif 41.90 gr
Protein 12.37 gr
Yağ 17.77 gr
Demir 16.32 mg
Fosfor 409.00 mg
Magnezyum 330.00 mg
Çinko 4.70 mg
Bakır 0.97 mg
Selenyum 26.20 mg
Mangan 1.90 
Doymus Yağ 0.99 gr
Sodyum 35.00 mg
Potasyum 1267.00 mg
Kalsiyum 709.00 mg 
Vitamin C 21.00 mg

YORUMLAR 2
  • Subhi 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim arazilerde kendi halinde olur kurtulmakta çok büyük sıkıntılar oluşmakta ! Bu kadar sağlığa yararlı olduğunu kimse bilmez çünki tazesinin çok iğrenç kokusu vardır elinizi sürseniz 24 saatte yıkamakla kurtulamazsınız, hiç bir hayvan dahi tüketmez acaba bahsedilen kişniş bitkisi aynımı merak ediyorum cevap veren olursa sevinirim saygılarla.
    Cevapla
  • Yok 3 yıl önce Şikayet Et
    Gayet salatalara konup yenilebiliyor ama aromalı bir ot oldugu için belki sevmemeiş olabilirsiniz alışmaya bağlı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Parti İstanbul İl Başkanlığında bayrak değişimi
Süper Lig'de görülmemiş olay! Sahaya giren taraftar...