Kavun kabuğunun cilde faydaları nelerdir? Kavun kabuğu nasıl kaynatılır?

Vücudun hastalıklara karşı direncini arttıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren kavun, kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde sağlığa çok daha fazla faydası bulunmaktadır. Kavun kabukları kaynayan suyun içine atıp 5 dakika kadar demledikten sonra saça ve cilde masaj yaparak uygulanması saç derisi ve cilde iyi gelmektedir. İşte kavun kabuğunun faydaları ve kullanımı...

Kavun kabuğunun cilde faydaları nelerdir? Kavun kabuğu nasıl kaynatılır?
Kavun kabuğunun cilde faydaları nelerdir? Kavun kabuğu nasıl kaynatılır?
GİRİŞ 07.09.2020 15:03 GÜNCELLEME 07.09.2020 15:03

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan kavun, Orta Asya kökenli olup ülkemizde de Diyarbakır, Manisa, Konya, Balıkesir ve Van şehirlerinde yetiştirilmektedir. Besin değerlerinin zenginliğinin yanında doğal şeker içerdiği iççin vücudun tatlı ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Kavun, en genel tanımıyla bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar ve cilt kırışıklıklarına iyi gelmektedir. 

KAVUN VE KAVUN KABUĞUNUN FAYDALARI

Ilıman iklimlerde yetiştirilen kavun, bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. En az kavunun kendisi kadar kabukları da sağlığa çok faydalıdır. Özellikle kilo vermek isteyenlerin daha hızlı kilo vermesini sağlamaktadır. Kavun ve kavun kabuğunun sağlığa faydaları şöyledir:

- Kavun, C vitamini kaynağı olduğundan dolayı özellikle çocukların bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Günlük C vitamini ihtiyacını karşılayan kavun, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır.
- Büyük oranda su içeren kavun, böbreklerin daha iyi çalışmasını sağladığı gibi böbrek hastalıklarına karşı da korumaktadır. 
- Potasyum kaynağı besinler arasında yer alan kavunun düzenli ve ölçülü tüketilmesi durumunda kalp ve damar hastalıklarını koruduğu, kalp krizi riskini azalttığı bilinmektedir. 
- Mide asidini dengeler, mide ağrısı ve yanmalarını azaltır. 
- Cildin gençleşmesini ve kırışıkların azalmasına yardımcı olur.
- Cildin nem dengesini sağlayarak, kuruluğa iyi gelir.
- Et yemeklerini pişirirken yemeğin içine birazcık kavun atarak yemeğin daha çabuk ve lezzetli pişmesi sağlanabilir. 
- Cildi ölü hücrelerden arındırarak daha beyaz ve temiz bir görüntü kazanmasını sağlamaktadır.
- Saç derisinin beslenmesini sağlayan kavun, saç dökülmesini durdurarak saçların daha gür ve sağlıklı çıkasını sağlamaktadır.
- Egzama, siyah nokta ve sivilcelerin geçmesinde etkilidir.
- Cildin temizlenmesini ve sıkılaşmasını sağlamaktadır. 
- Diş ve diş etlerinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. 
- Cilde sayısız faydası bulunan kavunun cilt kanserine karşı dahi korumaktadır.

KAVUN KABUĞU KULLANIMI

Kavun kabukları kaynayan suyun içine atıp 5 dakika kadar demledikten sonra diş ve diş etlerinin temizlenmesi için gargara yapılmaktadır. Çay gibi demlenen kavun kabukları saç diplerine uygulanıp durulandığında saç diplerinin beslenmesine ve saçların dökülmesini durdurmaktadır. Gün sonun cildin kir ve tozdan arınması için temiz bir pamuğa bolca demlenilen kavun çayını döküp tonik gibi cildin temizlenmesi sağlanabilir. 

Kavun çayını hazırlayıp sabahları aç karnına içildiğinde metabolizmanın daha hızlı ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Vücudun C vitamini ihtiyacı karşılamasıyla birlikte bağışıklık sisteminin güçlendirmektedir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklı olarak akciğerde oluşan toksinlerin temizlenmesini sağlamaktadır. 

100 GR KAVUNUN BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 6.58
Protein (g) 1.11
Yağ (g) 0.1
Lif (g) 0.9
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 9
Potasyum (mg) 182
Kalsiyum (mg) 11
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 21.8
Demir 0.34

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
"Tarihteki en büyük yatırım" diyerek duyurdu! 500 milyar dolar harcanacak
Başkan Erdoğan yarın 4. Yargı Reformu Strateji Belgesini açıklayacak