Bağırsak düğümlenmesi neden olur? Bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçer mi?

Bağırsak düğümlenmesi, bağırsakta meydana gelen tıkanıklığa bağlı olarak sindirim sisteminde aksaklıkların yaşanmasına neden olan ciddi bir hastalıktır. Hastalığın ilerleme durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanarak iyileşmesi mümkün görülmektedir. Peki bağırsak düğümlenmesinin nedenleri nelerdir? İşte bağırsak düğümlenmesi belirtileri ve tedavi yöntemleri...

Bağırsak düğümlenmesi neden olur? Bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçer mi?
Bağırsak düğümlenmesi neden olur? Bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçer mi?
GİRİŞ 08.12.2020 09:07 GÜNCELLEME 08.12.2020 09:08

Halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak bilinen invajinasyon, ince ve kalın bağırsakların kısmi olarak düğümlenmesiyle meydana gelmektedir. Bağırsak düğümlenmesi yaşanmaması için beslenme alışkanlıklarının düzenli sağlıklı olmasına özen gösterilmesi gerekir. Bağırsak düğümlenmesi gerçekleşmesinin ardından doğal ve basit yöntemlerle çözüm olması pek mümkün olmadığından tıbbi müdahale edilmesi gerekmektedir. Bağırsak düğümlenmesi, bir bağırsak parçasının sonra gelen bağırsak içine girmesi sonucu tıkanıklığa yol açan bir sağlık sorudur. Dışkı ve gıda geçişini engelleyen bu süreçte bağırsağın kan akışına da engel olarak tıkanan kısmın zaman içinde ölmesine neden olmaktadır. Kan akışının durduğu bölge zayıflayarak bağırsak duvarının delinmesine neden olmaktadır. Yetişkinlerde nadiren görülen bağırsak düğümlenmesi daha çok bebek ve çocuklarda görülmektedir.

BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ NEDENLERİ

Her hastalığın temel nedeni yeme içme bozukluğudur. Bağırsak düğümlenmesinin en etkili nedenlerinden biri de aşır yemek yeme olarak görülmektedir. İhtiyacından fazla yemek yiyen kişinin bağırsaklarına aşır yüklenerek yemek akışında tıkanıklığa neden olmaktadır. Bu nedenle de bağırsak düğümlenmesi yaşanmaktadır. Bağırsak düğümlenmesine neden olan diğer etken ise bağırsakların hızlı çalışması için lifli ve müshil tüketilmesidir. Bağırsakların hızlı çalışmasına neden olan bu gıdalar zaman içinde bağırsakların tıkanmasına neden olmaktadır. 

BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ BELİRTİLERİ

Çocuklarda sıklıkla görülen bağırsak düğümlenmesi, çocukların acıları sözlü olarak tam olarak ifade edemediği için anormal tepkiler vermesi belirti olarak kabul edilebilir. Genellikle 0-3 yaş grubu bebeklerde görülen bağırsak düğümlenmesinin bebeklerdeki belirtileri şöyledir:

- Çok fazla ağlama, görünürde hiçbir sorunu olmadığı halde sürekli ağlaması bebeğin sindirimle ilgili herhangi bir sorunun olabileceğine işaret ederek doktora başvurulması önerilmektedir. 
- Karın ağrısı yaşayan bebeğin sürekli olarak dizlerini karnına doğru çekerek şiddetle ağlamaya başlar. 
- Nadiren yüksek ateş

Yetişkinlerde bağırsak düğümlenmesinin belirtileri ise şöyledir:

- Nadiren yüksek ateş
- Bulantı
- Kusma
- Karın ağrısı
- Bağırsaklarda hareketliliğe bağlı olarak sesler çıkması
- Kanlı dışkı
- Yemek sonra karın şişkinliği

BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bağırsak düğümlenmesi, belirtilen nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan sindirim problemidir. Ve gerçekleşmesinin ardından doğal çözümlerle tedavi edilmesi çok mümkün görülmediğinden dolayı tıbbi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Hastalığın ne durumda olduğunu tespit etmek için doktorun uygun gördüğü tetkiklerin yapılmasının ardından gerekli müdahale uygulanmalıdır.

BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİNE KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNERİLER

Sağlıklı Beslenme: Her hastalığın temel nedeni sağlıksız beslenmedir. Bağırsak düğümlenmesine karşı alınabilecek en etkili yöntem ise vitamin ve mineral zengini, yüksek lif içeren gıdalara yönelerek bağırsak düğümlenmesinin önüne geçilmesi mümkün görülmektedir. 

Yeteri Kadar Su Tüketimi: Vücudun günlük su ihtiyacının karşılanması durumunda kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerinin önüne geçerek bağırsak düğümlenmesine karşı bağırsakların güçlenmesi sağlanacaktır. 

Egzersiz: Hem vücudun hastalıklara karşı direncini arttırmak hem de bağırsak sağlığının korunması için günlük düzenli olarak egzersiz yapılması önerilmektedir. Egzersiz, bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık gibi sindirim problemlerinin hafiflemesini sağlayarak şişkinlik ve bağırsak düğümlenmesi gibi hastalıkların yaşanmasına kısmen engel olacaktır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...
CHP'li belediyeden skandal! Kentsel dönüşüm yerine milyarlık vurgun!