TSH yüksekliği nedir neden olur? Tiroid uyarıcı hormon belirtileri ve tedavisi

Tiroid bezleri vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlayan, insan bedeninde hayati öneme sahip hormonların üretiminden sorumlu organdır. Tiroid uyarıcı hormonlarının düzenli çalışmaması durumunda TSH seviyesinde yükselme görülür ve TSH seviyesinin yükselmesi beraberinde bazı hastalıkları getirmektedir. Peki TSH seviyesinin yükselmesi nedir ve belirtileri nelerdir? İşte TSH yüksekliği tedavi yöntemleri

TSH yüksekliği nedir neden olur? Tiroid uyarıcı hormon belirtileri ve tedavisi
TSH yüksekliği nedir neden olur? Tiroid uyarıcı hormon belirtileri ve tedavisi
GİRİŞ 14.08.2020 13:14 GÜNCELLEME 14.08.2020 13:14

TSH (Tiroid Stimulan Hormon) yani tiroid uyarıcı hormon, hipofiz bezinde salgılanan TSH, kan yoluyla tiroid bezine ulaşarak tirod salgılanmasını sağlamaktadır. Tiroid, vücuttaki fonksiyonların düzenli işlemesini sağladığı için yeteri kadar üretilmesi, dengesinin sağlanması insan sağlığı için hayati önem taşımaktadır. TSH yüksekliği ise sinsice ilerleyen bir hastalık olduğundan tam olarak tanı konması zordur. Sonraki süreçlerde metabolizmanın zayıflamasına ve obezite gibi hastalıklara sebep olmaktadır. 

TSH YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Tiroid bezlerinin fonksiyonlarını kontrol eden TSH, yükselmesi durumunda hipotiroidi denilen bir durumun yaşanmasına neden olur. Bu durum kanda çok fazla tiroid hormonu salgılanmasıyla meydana gelmektedir. TSH yüksekliği tiroid bezlerinde hormonların dengesiz salgılanmasına neden olduğundan tüm vücut işleyişinin aksamasına neden olarak çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir. 

TSH YÜKSEKLİĞİ NASIL TESPİT EDİLİR?

Hormonların dengesiz salgılanması insan bedeninde bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. TSH yüksekliğinde ise metabolizma yavaşlar, hızlı kilo alımı, kadınlarda adet düzensizlikleri, saç tellerinde zayıflama, depresyon, baş ağrısı gibi olağandışı semptomlar gerçekleşir. Bu gibi rahatsızlıkların görülmesiyle doktora başvuran bireylere genellikle TSH testi yapılır ve test sonu 0.35 ve 4.5 aralığında değilse uygun tedaviye başlanır. 

TSH YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

TSH yüksekliği vücut fonksiyonlarının yerine getirilmemesi neden olur ve bu durum da beraberinde birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. TSH yüksekliğine bağlı olarak kişilerde görülebilecek rahatsızlıklar şöyledir:

- Çok yemek yeme
- Depresyon
- Obezite 
- Unutkanlık
- Halsizlik
- Kabızlık
- Üşüme-titreme
- Uyku bozukluğu
- Ses kısıklığı
- Ödem-şiş
- Kilo alımı
- Sinir
- Kalp çarpıntısı
- Adet düzensizliği

TSH YÜKSEKLİĞİ TEDAVİSİ NASIL OLUR? 

Kadınlarda erkeklere oranda daha fazla görülen TSH yüksekliğinin muhakkak doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereklidir. Ciddi bir konu olduğu için doktor kontrolünde ilaçlar içilmesi ve ilaç takibinin de dikkatli yapılması gerekir. İlaç tedavi dışında bitkisel ve doğal yollarla da TSH seviyesini normale indirgemek mümkündür. İnsan sağlığında en etkili olan beslenme alışkanlıkları her türlü hastalığa neden olduğu gibi birçok hastalıktan da korumaktadır. 

TSH SEVİYESİNİ DÜŞÜRMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER

Sağlıklı ve doğal beslenerek vücut işleyişini dengede tutarak birçok hastalığın oluşmasına engel olunabilir. TSH yüksekliği de ilaç tedavisinin yanında dikkatli beslenerek normal seviyesinde tutulmasına yardımcı olunabilir. TSH seviyesinin yükselmesiyle metabolizma yavaşladığı için daha çok metabolizmayı hızlandıracak besinlerin tüketilmesi önerilir. Özellikle yapay şeker içeren tatlılar, makarna, patates, çikolata, kek, hamur işlerinden uzak durulması önerilmektedir. TSH değerini düşürmek için nohut, kuru fasulye, mercimek, bezelye, kepekli makarna, dere otu, taze nane ve mevsiminde yetişen taze meyve ve sebzenin öğünlerde sık sık yer verilmesi tavsiye edilmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF açıkladı! İşte hanehalkı borcu en fazla olan ülkeler! Türk halkının borcu ne kadar?
Öldü sandığı oğlunu 11 yıl sonra gördü! Sednaya hapishanesi acılı babanın umudu oldu