Grip aşısı nedir ne işe yarar? Grip aşısı ne zaman yaptırılır?

Grip basit gibi görülen bir sağlık sorunu olsa da kronik rahatsızlığı bulunan ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görüldüğünde ciddi semptomlara neden olmaktadır. Bundan dolayı özellikle sonbahar ve kış aylarında hızla yayılan grip mikroplarına karşı grip aşısı yaptırılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Peki grip aşısı ne zaman ve neden yaptırılır?

Grip aşısı nedir ne işe yarar? Grip aşısı ne zaman yaptırılır?
Grip aşısı nedir ne işe yarar? Grip aşısı ne zaman yaptırılır?
GİRİŞ 18.08.2020 16:42 GÜNCELLEME 18.08.2020 16:43

Aşı, ilaçlardan farklı olarak tedavi amaçlı değil hastalıklardan koruma amaçlı uygulanmaktadır. Grip mikroplarının daha az zararlı hale getirilmesiyle vücuda uygulanan aşı, savunma mekanizmasının çalışmasını sağlayarak gribe karşı bağışıklık kazanmasını sağlamak için uygulanmaktadır. Grip aşısı olan kişilerin bazı semptomlarla karşılaşması beklenebilir. Bu çok düşük bir ihtimal dahi olsa grip aşısı yaptıran kişilerde kısmen ateş, biraz öksürük gibi bulgular görülebilir. Daha çok mevsim geçişlerinde görülen solunum yolu hastalıklarına karşı grip aşısı Eylül-Mart aylarında yaptırılması önerilir. Aşı vurulduktan yaklaşık olarak 1-2 hafta sonra koruma etkisini gösterdiği için havaların çok soğuması beklemeden grip aşısı yaptırılması tavsiye edilir.

GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMALI?

Herkesin grip aşısı yaptırmasında bir sorun olmadığını düşünen uzmanlar, özellikle risk altında olan kişilerin grip aşısını yaptırmalarını gerekli görmektedir. Sonbahar itibariyle grip olmaya başlayan ve tüm kışı grip olarak geçiren kişilerin muhakkak sonbahara girerken grip aşısını yaptırmaları tavsiye edilir. Hali hazırda kronik rahatsızlığı olan kişilerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğundan dolayı çok sık hasta olmaları söz konusudur. Özellikle bu kişilerin grip aşısı yaptırarak bağışıklıklarını grip ve nezleye karşı güçlendirmeleri gerekir. Uzmanların görüşlerine göre muhakkak grip aşısı yaptırması gereken kişiler şöyledir:

- Kalp hastaları
- Akciğer hastaları
- Böbrek yetmezliği olan kişiler
- Kanser hastaları
- Diyabet hastaları
- 5-6 yaşından küçük çocuklar
- Okula başlayan çocuklar
- Hamileler
- Hastane, bakım evi gibi kuruluşlarda çalışanlar
- Bağışıklık sistemi düşük olan, sürekli olarak gribe yakalanan kişiler
- Yıl içinde 3 kereden fazla grip atlatan kişiler
- 60 yaş üzeri kişiler
- Ameliyat atlatmış kişiler

Yukarıda belirtilen kişilerin enfeksiyon kapması durumunda normal ve sağlıklı kişilere oranla daha ciddi semptomlar göstereceğinden muhakkak grip aşısı yaptırarak kendini koruma altına alması doktorlar tarafından aktarılmaktadır. Grip aşı yaptıran kişilerde gribe yakalanma oranı %60 azaldığı görülmektedir. Aşı yaptıran kişilerin 7-8 aya kadar gripten korunduğu gözlemlenmiştir. 

Ancak 1 yaşından küçük bebeklere ve hamileliğin ilk 3-4 ayında olan kişilerde herhangi bir yan etki görülmesi durumuna karşı grip aşısı uygulanması önerilmemektedir. 

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPTIRILMALI?

Grip aşısı tedavi etkili olmayı daha çok koruyucu ve önlem amaçlı uygulandığından yapılmasının ardından 2 hafta içinde etkisini göstermeye başlamaktadır. Bundan dolayı gribin yaygınlaşmaya başladığı mevsim geçişlerinde yaptırılması gerekir. Ülkemizde grip aşısı eczanelerde Eylül ve Mart ayları arasında yaptırılmaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...
İsrail gözüne bu kez o ülkeyi kestirdi: Şiddetli Harekat başlatıyoruz