Avokadonun faydaları nelerdir? Evde doğal avokado maskesi nasıl hazırlanır?

Birçok meyveye göre daha sağlıklı olan avokado, düzenli tüketilmesi durumunda sağlık üzerinde sayısız etkisi görülmektedir. Bağırsakların sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlayan avokado, vücudun toksinlerden arınmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca avokadonun saç ve cilt bakımında da oldukça etkili olduğu gözlemlenmektedir. Peki avokado maskesi nasıl yapılır? İşte avokadonun faydaları

Avokadonun faydaları nelerdir? Evde doğal avokado maskesi nasıl hazırlanır?
Avokadonun faydaları nelerdir? Evde doğal avokado maskesi nasıl hazırlanır?
GİRİŞ 21.08.2020 12:44 GÜNCELLEME 21.08.2020 12:45

Avokado, tropikal bölgelerde yetiştirilen Türkiye’de ise 1970’li yıllarda üretimi başlayan ve insan bedenine sayısız faydası olan bir meyvedir. İçerdiği zengin vitamin ve minerallerin yanında antioksidan kaynağı olan avokado, kansere karşı güçlü bir savaşçıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hastalıklara karşı vücut direncinin artmasında büyük etkiye sahiptir. Sağlığa olan faydalarının yanında cilt bakımında da kullanılan avokado birçok kozmetik ürünüyle kıyaslanamayacak kadar etkili bir yapıya sahiptir. 

AVOKADONUN FAYDALARI

Son yıllarda tüketilmeye başlayan ve tüketildikçe insan bedeni üzerindeki olumlu etkilileri keşfedilen avokado iç organların sağlıklı çalışmasında oldukça etkili bir besindir. Sağlığa olan faydalarının yanında kozmetik sektöründe de kullanılan avokado, cildin doğal nem dengesini sağlamaktadır. Beslenme uzamları avokadonun doğal yağlar içeren bir besin olduğunu belirterek ne kadar faydalı olursa olsun bilinçsiz tüketim vücudun yağ oranının artmasına neden olabileceğini aktarmaktadır. Düzenli ve ölçülü avokado tüketilmesinin sağlığa olan faydaları şöyledir:

- İçerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücudun günlük ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri büyük oranda karşılamaktadır. 

- Kan dolaşımını hızlandırır, kötü kolesterolün düşmesini sağlar ve kalp damar sağlığını korur.

- Kalp krizi riskini düşürür. 

- Avokado, antioksidan özelliğine sahip meyvelerden biri olduğu için vücudun toksinlerden arınmasına ve akciğer, kara ciğer, mide, böbrek ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

- Antioksidan özelliğine sahip avokado ayrıca kanser hücreleriyle savaşarak kanser riskini azaltmaktadır. Kanser hücrelerinin yok olmasını sağlarken sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olur.

- Avokado yüksek lif içeren bir besin olduğundan dolayı sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak bağırsak hastalıklarına engel olmaktadır. 

- Lif içermesinin bir diğer faydası ise uzun süre tok tutmasıdır. Öğünlerde yer verilen avokado uzun süre tok tutulmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı diyet yapanların hem vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yardımcı olur hem de uzun süre tok tutarak daha hızlı kilo verilmesini sağlamaktadır. 

- Kansızlığa (anemi) hastalığına da iyi gelmektedir.

- Avokado, diğer meyvelere oranla çok daha fazla proteine sahiptir ve et tüketmeyen veganların öğünlerinde sık sık avokado tüketmeleri önerilmektedir. 

- Hamile ve çocukların iskelet sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır.

AVOKADONUN CİLDE VE SAÇA FAYDALARI NELERDİR?

Avokado yağlı bir yapıya sahip olduğundan cildin nem dengesini sağlayarak yaşlanma belirtileri olan kırışıklıkları gidermeye yardımcı olmaktadır. Avokadoda bulunan mineraller cilt yapısının güçlenmesine ve beslenmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle kış aylarında düzenli olarak avokado maskesi yapılması önerilmektedir. Avokado ile yapılabilen cilt bakım maskeleri:

1- Avokado Bal: Olgunlaşmış avokadonun yarısı küçük bir kapta krema haline gelinceye kadar ezilir ardından içine 1-2 çorba kaşığı bal eklenir ve karıştırılır. Hazırlanan karışım cilde masaj yaparak uygulanır ve 5 dakika beklettikten sonra bol su ile durulanır. Cildin nem dengesini sağlayan bu maske hafta 2-3 kez yapılması tavsiye edilir. 

2- Muz ve Avokado: Yarım muz ve yarım avokado bir kasenin içinde iyice ezilir ve karıştırılır. Elde edilen maske yüze maske yaparak uygulanır ve yaklaşık 15 dakika bekletilir ve bol su ile durulanır. Bu maske cildin nem dengesini sağlarken kırışıklıkların büyük oranda azalmasını sağlamaktadır. Haftada 2 kez düzenli olarak uygulanması önerilmektedir. 

3- Limon ve Avokado: Olgunlaşmış yarım avokado ve yarım limon suyu iyice karıştırılır ve elde edilen karışım yüze uygulanır. Karışımın içinde limon olduğundan yüzü tahriş etme ihtimaline karşı çok fazla bekletilmesi tavsiye edilmez. Yaklaşık 3-5 dakika beklettikten sonra bol su ile durulanır. Haftada 3-4 kez yapılması önerilen maske sivilcelerin kurumasına ve cilt lekelerinin geçmesine yardımcı olmaktadır.

Avokado saç derisinin yumuşamasına ve kurumasına engel olmaktadır. Bu sayede saç dökülmesine engel olmaktadır. Saçların dibinden ucuna uygulanan avokado çok işlem görmüş yıpranmış saçların onarılmasını sağlamaktadır. Avokado ile yapılan saç bakım maskeleri:

1- Avokado ve Yumurta: Olgunlaşmış yarım avokado ve 1 yumurta iyice karıştırılıp çırpıldıktan sonra saç diplerinden başlayarak masaj yaparak uçlara doğru uygulanır. 15 dakika bekledikten sonra iyice durulanır. Avokado ve limon maskesi saçların daha sağlıklı ve hızlı uzamasını sağlar. Hafta 1 uygulanması önerilir. 

2- Avokado ve Zeytinyağı: Yıpranan ve çok fazla işlem görmüş saçların onarılması ve canlanması için 1 avokado krema kıvamına gelinceye kadar ezilir ve üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı eklenir saçlara masaj yaparak uygulanır. 30-45 dakika bekletildikten sonra bol su ve şampuanla temizlenir. Saç derisinin daha sağlıklı olmasına ve saç diplerinin kaşıntısının azalmasını sağlayan maskenin hafta 1 uygulanması önerilmektedir. 

1 ADET AVOKADONUN BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 2.99
Protein (g) 0.7
Yağ (g) 5.13
Lif (g) 2.35
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 2.45
Potasyum (mg) 169.75
Kalsiyum (mg) 4.2
Vitamin A (iu) 51.1
Vitamin C (mg) 3.5
Demir 0.19

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...
Suriye nereye gidecek? Suriye'den nereye gidilecek?