Doğal ve hakiki tereyağı nasıl anlaşılır? Tereyağından eridiğinde köpükler çıkıyorsa...
Tereyağı, yemeklerin daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağladığından hayvansal yağlar arasında en çok tercih edilen yağdır. Doğal tereyağı ölçülü miktarda tüketildiğinde insan bedeninin daha sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olduğu gibi katkı maddeli tereyağı ise insan sağlığını riske atmaktadır. Peki hakiki tereyağı nasıl anlaşılır? İşte tereyağının doğal olup olmadığını anlamak için uygulanan bazı yöntemler...
Geleneksel Türk mutfağında bitkisel yağlar dışında yemeklere olan uyumu ve kattığı lezzet nedeniyle daha çok tereyağı tercih edilmektedir. Ölçülü miktarda tüketildiği taktirde sağlığa oldukça faydalı olan tereyağı, hayvansal yağlar arasında en çok tercih edilen yağdır. Tereyağının doğal olanında %80’ini süt oluşturmaktadır. Tereyağın en hakikisi Karadeniz yöresinde üretildiği kabul edilse de her yörenin kendi üslubuyla ürettiği tereyağları bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken tereyağının %80 üzerinde süt içermesi katkı maddesinin olmamasıdır. Marketlerle satılan ambalajlı tereyağların raf ömrünün uzun olması için katkı maddeleri eklendiğinden dolayı doğallıkları tartışmalı bir durumdur.
Tereyağının doğal olanı yemeklerde vs kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Bunun dışında ölçülü ve dikkatli tüketilmesi insan bedenine birçok hastalıktan koruduğu bilinmektedir. Ancak doğalı ne kadar faydalı ise katkı maddeli ve yapay olanı da o insan sağlığına o kadar zararlıdır.
GERÇEK TEREYAĞI NASIL ANLAŞILIR?
Marketten satın alınan tereyağlarının gerçek tereyağı olup olmadığını anlamak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Böylelikle tereyağının ne kadar doğal olduğunu tespit edilerek kullanılabilir. Tereyağının doğal olup olmadığını anlamak için tabi tutulan testler şöyledir:
1- Sıcak Su:
Satın alınan tereyağının gerçek olup olmadığını anlamak için kesilen küçük bir dilim tereyağı kaynayan suyun içerisine atıldığında parçalanarak eriyorsa taktı maddesi olduğunu gösterir ve tüketilmesi önerilmez. Eğer kaynayan suya atılan tereyağı parçalara ayrılmadan bütünüyle eriyorsa doğaldır ve rahatlıkla tüketilebilir.
2- Erirken Köpürmesi:
Yemek pişirirken tavaya atılan tereyağı doğrudan su gibi eriyorsa doğal değildir ancak ocakta erirken köpürüyor ise doğal tereyağı olduğunu gösterir ve tüketilmesi önerilir.
3- Erimeden Yumuşaması:
Tereyağının derin dondurucuda muhafaza edilmesi daha uzun süre tüketilmesini sağlamaktadır. Uzun süre derin dondurucuda kalıp kullanılacağı zaman çıkarılması durumunda su gibi erimeyip sadece yumuşuyorsa doğal ve gerçek tereyağı olduğunu gösterir. Eğer tereyağı buz gibi eriyerek su haline geliyorsa doğal değildir.
4- Bıçakla Parçalanması:
Tereyağı bıçakla kesilirken parçalanmadan bütün haliyle bölünüyorsa gerçek tereyağı olmadığını gösterir. Doğal tereyağı bıçakla kesilirken parçalara ayrılarak bölünür.
5- Renk:
Tereyağı tencereye atıldığında erirken kendi renginden daha koyu bir renge bürünüyorsa gerçek tereyağı değildir. Ancak katı haldeki haliyle eridiğinde de aynı renkte olan tereyağı doğal tereyağıdır. Tüm bunlarla birlikte gerçek tereyağı çok ucuz olmaz, fiyatı normal tereyağı fiyatlarına göre biraz daha fazladır.
-
recep 4 yıl önce Şikayet Etsüper tespit en sonda gerçek tereyağı normal tereyağına göre daha pahalıymışBeğen Toplam 1 beğeni
-
tunctunc 4 yıl önce Şikayet EtHemen dolapdaki teryegini deneyim.Beğen
-
Nail 4 yıl önce Şikayet Etyumurta ve pilav pişirince kokusundan anlaşılıyor.yayık yağı ise ayranımsı bir tadı vardır.ama kaymak yağı yemeklerde kullanılmaz sadece kahvaltılıkBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 4 yıl önce Şikayet EtHaber bilgilendiriciydi teşekkür ederizBeğen Toplam 4 beğeni