Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir eksiliğine ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemi

Demir eksikliği, genellikle yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklı olarak görülen, demir mineralinin yeterli miktarda karşılanmaması durumunda görülen bir rahatsızlıktır. Demir eksikliği beraberinde birçok rahatsızlığı getirerek kişinin sağlığını riske atmaktadır. Peki demir eksikliği nedir ve belirtileri nelerdir? İşte demir eksikliğine iyi gelen besinler...

Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir eksiliğine ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemi
Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir eksiliğine ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemi
GİRİŞ 01.09.2020 09:45 GÜNCELLEME 02.09.2020 15:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İnsan bedeninin sağlıklı ve güçlü olabilmesi için günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri tam olarak karşılaması gerekmektedir. Tüketilen gıdaların besin değerleri göz önünde bulundurularak vücudun ihtiyacına yönelik besinlerden istifade edilmesi gerekmektedir. Demir de vücudun ihtiyaç duyduğu hayati minerallerdendir ve vücut tarafından üretilemediği için besinlerle alınması gerekmektedir. Demir ihtiyacının karşılanmaması durumunda kişide halsizlik, baş ağrısı, kronik yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşürecek semptomların yanı sıra ciddi ve tehlikeli hastalıklara da neden olabilmektedir. Yapılan testlerin sonucunda bir kişi de demir eksikliği varsa demir bakımından zengin besinleri öğünlerinde sık sık yer vermesi gerekmektedir. Öğünlerde yer verilen gıdaların tüketirken nasıl pişirilip hazırlandığına da özen gösterilmelidir. Bir yiyecekten vitamin ve mineralleri tam olarak alabilmek için sağlıklı yöntemlerle pişirilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. 

 

 

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Demir eksikliğinin en genel belirtisi halsizlik ve çabuk yorulmalıdır. Bunun dışında demir eksikliğinin olduğu kişilerde uyku bozuklukları, depresyon, soluk ten, baş ağrısı, saç dökülmesi, üşüme gibi belirtileri görülmektedir. Demir eksikliği olduğu halde gerekli müdahaleyi yapmayan kişilerde

 

 

- Kalp hastalıkları

- Bağışıklık sisteminin zayıflama ve sürekli hasta olma, bünyenin enfeksiyonlara karşı güçsüzleşmesi

- Hamile bireylerde düşük, erken doğum riski, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişiminde sorunlar

- Gelişme çağındaki çocuklarda gelişim bozukluklarına neden olmaktadır. 

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDENLERİ

Birçok rahatsızlık beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmalıdır. Yemek yerken, vitamin ve mineral bakımından vücudun ihtiyacını ne kadar karşılayacağına dikkat edilmelidir. Bazı mineraller vücut tarafından üretilse de bazıları alınan gıdalarla giderilmektedir. Demir de dışarıdan alınan besinlerle karşılandığından dolayı ancak sağlıklı ve dengeli beslenerek vücuttaki demir ihtiyacı karşılanmış olur. Beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak vücuttaki demir oranı kontrol altına alınabilir. Özellikle kadınların hamile oldukları süre boyunca adet dönemlerinde daha çok demir ihtiyacı olmaktadır ve demir ihtiyacını karşılayacak besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. 

Günlük demir ihtiyacı erkeklerde 10 mg iken kadınlarda 18 mg’dır. Hamilelik döneminde 27 mg’a kadar çıkmaktadır. Bundan dolayı kadınların daha çok demir minerali zengin besinlere yönelmeleri sağlıkları açısından çok önemlidir.

DEMİR EKSİKLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Çoğunlukla beslenmeye bağlı olarak görülen demir eksikliği, tanının konulmasından sonra belli başlı yiyeceklerin özellikle tüketilmesi gerekmektedir. Demir eksikliği olan kişilerin kırmızı et ve yumurtanın özellikle tüketilmesi gerekmektedir. Tahin helvası, yeşil yapraklı mevsim yeşillikleri (ıspanak, roka, maydanoz, nane, dereotu, brokoli) de sık sık yenmesi tavsiye edilir. Sağlıklı ve dengeli yaşamaya dikkat eden bireylerin yaşadıkları sağlık sorunları zaman içinde azalarak gitmeye başlar. Demir eksikliği görülen hastaların demir içeren besinleri doğru şekilde öğünlerine yer vermeleri vücudun demir ihtiyacını kısa sürede karşılayacaktır. Demir eksikliğine iyi gelen besinler şöyledir:

- Pekmez, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci yükselttiği gibi vücudun demir ihtiyacını da karşılamaktadır. 

- Kuru meyveler, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin oldukları ve vücudun şeker ihtiyacını karşıladığı gibi toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. 100 gr üzüm, vücudun günlük demir ihtiyacını tek başına karşılamaktadır. 

- Kuru baklagiller, vücudun protein ihtiyacını karşıladığı gibi demir ihtiyacını da büyük oranda karşılamaktadır. 

- Buğday, arpa, yulaf, mısır gibi tahıllar da vücudun demir ihtiyacını karşılamaktadır. 

- Kırmızı et, yumurta ve bal gibi hayvansal besinlerin demir kaynağı olduğu ve düzenli ve doğru şekilde tüketilmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. 

DEMİR EMİLİMİNİ ENGELLEYEN BESİNLER

Vücudun demir ihtiyacını karşılayan bazı besinlerin yanında demir emilimini engellemektedir. Demir eksikliği olan kişilerin bu gıdaları tüketirken daha temkinli ve dikkatli olmaları gerekmektedir. Demir emilimini azaltan yiyecek ve içecekler şöyledir:

- Çay ve kahve
- Kepek ve kepekli tahıllar
- Yağlı tohumlar
- Soya

YORUMLAR 1
  • gamze 4 yıl önce Şikayet Et
    demir eksikliği çok saç dökülmesi yapıyor tedavi olurken zigavus sarımsaklı şampuan kullanmaya başladım çok hızlı bir şekilde sonuç almaya başladım öneririm arkadaşlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kar geliyor..Meteoroloji'den son dakika açıklaması...
AK Parti İstanbul İl Başkanlığında bayrak değişimi