Diş taşı nedir nasıl temizlenir? Diş taşı oluşumu nasıl engellenir?
Diş taşı, yanlış yeme içme alışkanlıklarından ve dişlerin doğru temizlenmemesinden dolayı oluşmaktadır. Dişlerin uzun süre doğru şekilde temizlenmemesine bağlı olarak görülen diş taşı, ağız bakımının daha dikkatli yapılmasıyla geçmesi mümkündür. Peki diş taşı nedir ve neden oluşur? İşte evde diş taşı temizliği...
Diş taşı, dişlerin yeterli sürede ve doğru fırçalanmamasından kaynaklı olarak görülmektedir. Yanlış yeme içme alışkanlıklarının dişte asit oluşturmaya başlayarak dişlerin dokusuna zarar vererek diş taşının oluşmasına neden olmaktadır. Diş taşı, çürükler kadar tehlikeli değildir. Diş taşı oluşmaya başladığında dişlerin daha dikkatli ve özenli fırçalanması, diş ipi daha sık kullanılmaya başlanması önerilir. Dişlerin düzenli ve doğru temizlenmesiyle diş taşı zaman içinde azalarak yok olacaktır.
DİŞ TAŞI NASIL OLUŞUR?
Diş taşı, asit ve şeker içeren gıdaların sık sık tüketilmesi ve ardından dişlerin doğru şekilde temizlenmemesinden kaynaklı olarak görülmektedir. Genellikle alt ve arka dişlerde görülmektedir. Bunun nedeni ise diş fırçasının o yerlere tam ulaşmamasıdır. Diş taşı, çürükler kadar riskli olmadığından oluşmaya başladığında dişlerin daha dikkatli temizlenmesiyle geçmesi mümkündür. Ancak uzun süre müdahale edilmemesi durumunda evde yapılan müdahalelerle geçmeyeceğinden diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
DİŞ TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş taşı, bakterilerin dişler üzerinde birikmesiyle oluşan tabakalardır. Vaktinde müdahale edilmemesi durumunda ciddi diş hastalıklarına neden olabilir. Dişlerin iç yüzeylerinde kararmalarla beliren diş taşı, zaman içinde daha da çok koyulaşarak diş eti kanamalarına kadar gitmektedir. Diş taşı ilk oluşmaya başladığında küçük bir bölgede görülür. Kısa sürede ağız bakımına özen gösterilirse geçmesi olası bir durumdur. Ancak diş ve ağız bakımına önemsenmezse ilerleyerek daha da kötüleşebilir.
DİŞ TAŞI NASIL ÖNLENİR?
Diş taşını önlemek için düzenli olarak dişlerin temizlenmesi gerekir. Sadece diş fırçalamak yeterli değildir. Dişlerin 2-3 dakika boyunca detaylıca fırçalanmasına dikkat edilmelidir. Diş fırçalamanın yanında düzenli olarak diş ipinin kullanılması tavsiye edilir. Diş ipi, fırçanın tam olarak ulaşamayıp temizlemediği yerleri temizleyerek bakteri oluşumunu engellemektedir. Son olarak da ağız bakım sularıyla ağzın çalkalanması ağız bakımının tamamlanması sağlanmış olur. Bu temizleme rutini her gün düzenli olarak yapılırsa diş taşı oluşumunun kısa sürede geçmesi beklenir. Diş taşı ağız bakımına önem verildiği halde geçmiyorsa muhakkak bir diş hekimine kontrol ettirilmesi gerekmektedir.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL OLUR?
Evde yapılan temizlik ve bakımlar diş taşının geçmesi için yeterli gelmiyorsa diş hekimine danışılır. Diş hekimlerinde yapılan müdahalelerle diş taşları temizlenir. Sürekli olarak kendini tekrarlayan diş taşlarının temizliği 6 ayda bir yapılması önerilmektedir. Diş taşı temizliğinden sonra dişler hassasiyet meydana geldiğinden ilk birkaç gün diş eti kanamaları görülebilir. Ardından zaman içinde kanamalar ve hassasiyet geçerek normale dönülür.