Zencefil ve limon çayının faydaları nelerdir? Toz zencefil çayı nasıl hazırlanır?

Zencefil, bağışıklık sistemini güçlendiren ve birçok hastalığa karşı ilaç niyetine tüketilen bir bitkidir. Grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıkların tedavisinde kullanılan zencefil, toz ya da yaş olarak da tüketilmektedir. İşte zencefil çayının faydaları...

Zencefil ve limon çayının faydaları nelerdir? Toz zencefil çayı nasıl hazırlanır?
Zencefil ve limon çayının faydaları nelerdir? Toz zencefil çayı nasıl hazırlanır?
GİRİŞ 05.12.2022 13:39 GÜNCELLEME 05.12.2022 13:39

Dünyanın en sağlıklı baharatlarından biri olan zencefil, geleneksel tıp tedavisinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Asya kökenli olan bitki, dünyanın farklı coğrafyalarında ilaç niyetine tüketilmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda görülen solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği gerekçesiyle çay ve kürleri hazırlanmaktadır. Zencefil, grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıklara iyi geldiği gibi mide rahatsızlıklarına da şifa olmaktadır. Mide ağrısı ve hazımsızlık sıkıntısı çekenlerin düzenli olarak zencefili tüketmeleri önerilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı koruyan zencefil, kolesterol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olmaktadır.

Toz zerdeçalın faydaları nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendiren zerdeçal nasıl kullanılır?

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Zencefil, Hawaii, Japonya, Avustralya, Çin ve Malezya gibi tropik bölgelerde yetişen bir bitkidir. Zencefil kullanım alanına bağlı olarak toz ya da bütün olarak kullanılabilir. Salata ve yemeklere eklenmesinin dışında çayları ve kürlerinin yapılması birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Zencefilin sağlığa olan faydaları şöyledir:

Zencefil Faydaları

  • Zencefil, mide ağrısı, mide bulantısı, hazımsızlık gibi pek çok mide problemlerine iyi gelmektedir. Özellikle sabah mide bulantısıyla uyananların zencefili çay ya da yemeklerine katmaları önerilmektedir. 

  • Ülser ve reflü gibi diğer mide rahatsızlıklarının iyileşmesinde etkisi görülmektedir. Mide dostu olan zencefil, hamile kadınların ve ağır tedavi altında olan kanser hastalarının midelerini rahatlattığı da aktarılmaktadır. 

  • Sonbahar ve kış aylarında sıklıkla görülen grip ve nezle gibi soğuk algınlığına karşı vücut direncini yükselterek korumaktadır. 

  • Mide, bağırsak enfeksiyonunun temizlenmesinde etkilidir. Vücudu enfeksiyonlardan arındırarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 

  • Antioksidan olması vücutta yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı biriken toksinlerin arınmasında etkilidir. Vücuttan atılan toksinler akciğer, karaciğer, mide, bağırsak gibi hayati organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. 

  • Zencefil, çay olarak tüketildiğinde doğal ağrı kesici görevi görür. Kas ve kemik ağrılarının geçmesinde etkili olan zencefil çayı ayrıca adet sancılarının da hafiflemesine yardımcı olmaktadır. 

  • Metabolizmanın hızlanmasını sağlayarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasına etkili olmaktadır. Kabızlık nedeniyle şişkinlik yaşayanların düzenli olarak zencefil çayı tüketmeleri önerilmektedir. 

  • Kan dolaşımının hızlanmasını sağlayarak kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

  • Yüksek kolesterolün dengelenmesine yardımcı olmaktadır. 

  • Yoğun stres altında olanların rahatlamasını sağlayarak stres seviyesinin düşürülmesine etkili olmaktadır. 

  • Zencefil, zengin besin değerlerine sahip olmasından dolayı vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineral ihtiyacını kısmen karşılamaktadır. 

Çiğ sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak hangi hastalıklardan korur?

Zencefilin Zararları Nelerdir?

Sağlığa sayısız faydası olan zencefilin bilinçsiz tüketilmesi halinde sağlığa yarardan çok zarar verebilir. Zencefilin keskin aroması çocuklarda farklı semptomlara neden olabileceğinden özellikle 2 yaşından küçük çocuklara verilmemesi gerekmektedir. Hamilelerin doktor kontrolünde kullanmaları gerekmektedir. Bunun dışında sağlıklı bireylerin dahi dozuna dikkat ederek tüketmeleri tavsiye edilir. Zencefil, kan sulandırıcı bir yapıya sahip olduğundan ameliyata girecek olan kişilerin de kullanmaması önerilmektedir. 

Zencefil Zayıflatır Mı?

Zencefil, metabolizmanın hızlanmasına ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkısı olduğundan dolayı kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Her gün düzenli olarak 1 bardak zencefil çayı içmek sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak normalden fazla tuvalete çıkmaya neden olarak vücutta biriken toksin ve yağların atılmasını sağlayacaktır. Bu da hem bağışıklık sisteminin güçlenmesine hem de zayıflamaya yardımcı olmaktadır. 

Yulaf ezmesinin faydaları nelerdir? Yulaf nasıl tüketilir?Yulaf ezmesinin faydaları nelerdir? Yulaf nasıl tüketilir?

Zencefilin Cilde Faydaları Nelerdir?

Evde zencefil ve benzeri doğal malzemeler kullanarak hazırlanan peelingler, cildin ölü hücrelerden arınmasına yarayarak sivilce ve siyah nokta oluşumuna engel olmaktadır. 1 çay kaşığı toz zencefil 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırılıp yüze masaj yaparak 3-4 dakika uygulanması cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlayarak daha canlı ve ferah kalmasına sağlamaktadır. Hazırlanan peelingin düzenli olarak haftada 2 kez uygulanması sivilcelerin de kurumasına yardımcı olacaktır. 

Zencefil Çayının Faydaları

Zencefil Nasıl Kullanılır?

Zencefil, kış aylarında soğuk algınlığa karşı kullanılan en etkili baharatlardandır. 1 Türk kahvesi fincanı balın içerisine 1 tatlı kaşığı zencefil ve yarım limon eklenerek hazırlanan karışım her sabah düzenli olarak tüketmek boğaz ağrısı ve diğer grip ve nezlenin semptomlarını azalttığı görülmektedir. Hazırlanan kürden her sabah 1 tatlı kaşığı tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. 

Yine bağışıklık sistemin güçlenmesi ve hastalıklara karşı direncin artması için ıhlamur çayı hazırlarken içerisine kibrit kutusu (1 demlik ıhlamur çayı için belirlenen miktar) büyüklüğünde taze zencefil dilimlenerek eklenir ve kaynatılır. Hazırlanan ıhlamur çayı günde 1-2 bardak tüketilmesi önerilmektedir. 

Biberiyenin yağı faydaları nelerdir? Biberiye çayı zayıflatır mı, nasıl demlenir?Biberiyenin yağı faydaları nelerdir? Biberiye çayı zayıflatır mı, nasıl demlenir?

Zencefil Nasıl Hazırlanır?

Fındık büyüklüğündeki taze zencefil kabuklarından soyularak 1 bardak suyun içine atılır ve takribi 10 dakika kadar kaynatılır. 10 dakika kaynadıktan sonra limon eklenerek tüketilebilir. Zencefil çayı, bağışıklık sistemini güçlendirerek, kalp ve damar sağlığını koruduğu, mide hastalıklarını rahatlattığı uzmanlar tarafından aktarılmaktadır. 

Zencefil Fiyatları...

250 gr taze (kök) zencefilin 2020 satış fiyatı 20 TL, 250 gr toz zencefilin 2020 satış fiyatı ise 25 TL'dir. 

5 Gr Yaş (Kök) Zencefil Besin Değerleri

Karbonhidrat (g) 0.89
Protein (g) 0.09
Yağ (g) 0.04
Lif (g) 0.1
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 0.65
Potasyum (mg) 20.75
Kalsiyum (mg) 0.8
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 0.25
Demir 0.03

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hulusi Akar'dan 3. Dünya Savaşı uyarısı! "Şakası yok" deyip açıkladı: İsrail'e karşı...
İstanbul'da DEM Partili iki ilçe yöneticisi tutuklandı