Kokulu siyah üzümün faydaları nelerdir? Kokulu üzümden meyve suyu nasıl yapılır?
Kokulu üzüm, Doğu Marmara ve Karadeniz bölgesi boyunca yetiştirilen sonbahar aylarında hasat edilen ve sağlığa sayısız faydası olan bir meyvedir. Lezzetinin yanında zengin besin değerlerine sahip olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korumaktadır. Peki halk arasında kokulu üzüm olarak bilinen izabella üzümünün faydaları nelerdir? Kokulu üzüm suyu nasıl yapılır?
Halk arasında kokulu üzüm olarak bilinen isabella üzümü, Karadeniz yöresinde yetiştirilerek sonbahar aylarında hasat edilmektedir. Lezzetli olmasının yanında sağlığa olan birçok faydası bulunmaktadır. Sonbahar aylarında hasat edilen üzüm düzenli olarak tüketilmesi durumunda sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Rize, Trabzon, Giresun, Samsun, Sakarya, Artvin ve Tokat’ta yetiştirilmektedir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan izabella üzümü vücudun ihtiyacı olan günlük besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır.
Kokulu Üzümün Faydaları Nelerdir?
Sonbaharda yetişen kokulu üzüm, taze olarak yenmesinin yanında suyu da hazırlanabilmektedir. Hazırlanan üzüm suları, kış boyu tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı vücut direncinin artmasını sağlamaktadır. Kokulu üzümün pekmezi hazırlanıp aç karnına her sabah yendiğinde ise vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Kokulu üzümün sağlığa olan faydaları şöyledir:
Udi hindi faydaları nelerdir? Udi hindi tozu ne işe yarar?
-
Kan dolaşımını hızlandırarak kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
-
Yüksek kolesterolü düşürerek damarlardaki yağ oranını azaltmaktadır.
-
Kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
-
Kanı temizler, kan değerlerini yükseltir.
-
Karaciğerdeki yağ oranını dengelemektedir.
-
Sindirimin düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korumaktadır.
-
Hazmı kolaylaştırarak mide ağrılarını azaltmaktadır.
-
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kokulu üzüm, kanser hücreleriyle savaşarak kanserin vücudun farklı organlara yayılmasına engel olmaktadır.
-
Vücudun toksinlerden arınmasını sağlayarak iç organların daha sağlıkla çalışmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
-
Hafızayı güçlendirir ve unutkanlığa engel olur
-
Vücudun ihtiyacı olan şekeri doğal olarak karşıladığı için kan şekerini dengeler.
-
Diyabet hastaları için faydalı olmaktadır.
-
Vücudun enfeksiyon ve iltihaplardan arınmasını sağlamaktadır.
Karayemişin faydaları nelerdir? Karayemiş şekere iyi gelir mi?
Kokulu Üzüm Suyu Nasıl Yapılır?
Üzüm, hasat edildikten kısa bir süre sonra çürümeye başladığı için suyu ya da pekmezi yapılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Üzüm suyunu yapmak için toplanan üzümlerin salkımlarından tek tek ayıklanması gerekir. Ayıklanan üzüm taneleri büyükçe bir tencere konur ve üzeri geçecek miktarda su ile doldurulur. Kaynamaya başlayıp suyun rengi koyulaşmaya başladığında azar azar damak zevkine göre su ilave edilir ve bir süre daha kaynatılır. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra süzgeçten geçirilerek servise hazırlanabilir.
Kokulu Üzüm Besin Değerleri
Karbonhidrat (g) 22.13
Protein (g) 0.95
Yağ (g) 0.51
Lif (g) 2.97
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 6
Potasyum (mg) 517.5
Kalsiyum (mg) 51
Vitamin A (iu) 21
Vitamin C (mg) 7.05
Demir 1.25
-
Mehmet 3 yıl önce Şikayet Etevet, şöyle faydalı böyle faydalı ama üzerindeki yıkayınca dahi çıkmayan pestisit kalıntılarını ne yapıcaz?Beğen Toplam 2 beğeni
-
Vey 2 yıl önce Şikayet EtIdare etBeğen
-
Maraşlı 46 3 yıl önce Şikayet EtYarın 100 tl olurBeğen Toplam 2 beğeni
-
Kemal 4 yıl önce Şikayet EtAbudik gubidik yiyeceklere alıştırılan insanlık!!Cennet meyvesi üzümün onlarca çeşidinin faydasını unuttu!!!! Çocukluğumuz köyde geçti üzüm ekmekle karnımızı doyurduğumuz, meyvenin türlü çeşidinin tadına bakma fırsatı bulduğumuz için şanslıydık!!!şimdi ise hakikatleri yeni öğreniyormuş gibi davranıyoruz, hak kitap niçin cennet ve üzüm bağlarından bahseder düşün bakalım ey adem oğlu!!! Müthiş bir nimettir üzüm Allaha hamd olsun...Beğen Toplam 27 beğeni