Unutkanlık neden olur? Genç yaşta unutkanlık hastalığı belirtileri ve tedavisi...
Unutkanlık, sadece yaşlılarda görülen bir rahatsızlık olmayıp gençler arasında da oldukça yaygındır. Özellikle çok fazla alkol ve sigara tüketen, beslenmesine çok fazla dikkat etmeyen kişilerde sıkça görülen unutkanlık, bazen farklı hastalıkların belirtisi olarak görülmektedir. Peki gençlerde unutkanlık neden olur, belirtileri nelerdir? İşte unutkanlık tedavisi...
Toplumda çok fazla görülen unutkanlık, birçok nedene bağlı olarak görülmektedir. Beslenme alışkanlıklarından iş yükünün fazlalığına kadar pek çok sebepten meydana gelmektedir. Günlük hayatın koşuşturması ve yoğunluğundan birkaç saat öncesi yapılanların ve söylenenlerin unutulduğu görülmektedir. Bu durum daha çok kişinin kendini ihmal ederek iş yoğunluğuna kendini kaptırmasından kaynaklı görülmektedir. Bir şeyi söylerken, yaparken aklının başka işlerde olması, o yaptıklarına odaklı olmadığından çabucak unutmasına neden olmaktadır. Unutkanlık yoğun iş temposu dışında farklı nedenlerden de görülebildiğinden farklı belirtilere dikkat ederek tedaviye başlanması gerekmektedir.
Omega 3 eksikliği nedir? Omega 3 ihtiyacını karşılayan balık yağının faydaları...
GEN YAŞTA GÖRÜLEN UNUTKANLIK HASTALIĞI NEDENLERİ
Unutkanlık bazen ciddi nedenlerden dolayı bazen ise günlük koşturmanın yoğunluğundan dolayı meydana gelmektedir. Çoğunlukla bilgi kirliliği ve aşırı telefon, bilgisayar, tabletle vakit harcamaktan görülmektedir. Unutkanlıkla birlikte sinir bozukluğu, stres, baş ağrısı, uyku düzensizliği görülmesi halinde ciddi bir problemin olup olmamasına karşı muhakkak doktora danışılması gerekmektedir. Unutkanlığa neden olan etmenler şöyledir:
Düzensiz uyku, uyku bozuklukları
- Sağlıksız ve dengesiz beslenme alışkanlıkları, vakitsiz yemek yeme, kahve-çay içme
- Vitamin ve mineral eksikliği. Özellikle B12, Folik asit ve D vitamini eksikliği
- Yoğun iş temposu
- Alkol ve uyuşturucu kullanımı
- Stres, depresyon, kaygı bozuklukları, baskı altında hissetme
- Teknolojik aletlerle çokfazla vakit harcama
- Kitap okumama alışkanlığı
- Ağır diyetler, günlük vitamin ve mineral ihtiyacını alınmaması
- Beyin tümörü
- Kafaya alınan ağır darbeler
- Yorgunluk
- Yeteri kadar beslenmeme ve uyumama
- Unutkanlığa neden olan bazı ilaçların kronik olarak kullanılması
Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Hamilelikte demir eksikliğine iyi gelen gıdalar...
UNUTKANLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Unutkanlık hastalığı gösterdiği belirtilerle ne derece ciddi olduğunu kısmen göstermektedir. Hiçbir hastalığı olmadığı halde ara ara bir şeyleri unuttuğunu fark eden kişilerin ilk önce beslenme ve uyku düzenlerini kontrol etmeleri tavsiye edilir. Kısa süreli unutkanlıklar herkeste görülebildiğinden çok fazla endişe edilmemesi tavsiye edilir. Ancak uzun süreli ve farklı belirtilerle görülen unutkanlıklar için muhakkak doktora başvurulması gerekmektedir. Unutkanlığın belirtileri şöyledir:
- En sık rastlanan günlük işlerin unutulması
- Her gün düzenli olarak yapılan sosyal ve iş hayatında rutinlerin unutulması
- Daha önce izlenen ve okunan film hakkındabirçok şeyi unutmak
- Yoğun depresyon ve kronik bunalım
- Kararsızlık
- Hissizlik ve isteksizlik
- Sinir nöbetleri
- Kaygı bozuklukları ve anksiyete
- Özel günleri unutma
- Sürekli olarak eşya kaybetme
- Yakın çevredekilerin isimlerini unutma
GENÇ YAŞTA UNUTKANLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Unutkanlığın gençlerde sık sık görülmesi genellikle çok yoğun şekilde çalışmalarından kaynaklı görülmektedir. Bedenin ihtiyacı olan günlük vitamin ve minerallerin karşılanmaması unutkanlığa neden olduğundan beslenme alışkanlıklarının daha sağlıklı ve dengeli hale getirilmesine özen gösterilmelidir. Gençlerde unutkanlıkla birlikte yukarıda belirtilen semptomlardan çok fazla görülmüyorsa genellikle günlük yaşam koşturması, kendini ihmal etme gibi nedenlerden unutkanlık hastalığının meydana geldiği görülmektedir. Unutkanlık hastalığı ciddi bir boyutta değilse günlük beslenme ve uyku ihtiyacının doğru ve sağlıklı şekilde karşılanması atılması gereken ilk adımdır. Bunun dışında unutkanlığa iyi geldiği düşünülen ve zihni daha canlı tutan bazı alışkanlıklar şöyledir:
- Cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarla daha az vakit harcamak
- Aşırı alkol ve sigara içilmesinden uzak durmak
- Hesap makinası kullanmadan hesap yapmak
- Bulmaca çözmek
- Telefon numaralarını ezberlemeye çalışmak
- Yağlı ve ağır yemekleri daha az tüketmek