Mevsimsel beslenmenin önemi nedir? Bağışıklığı güçlendiren kasım ayı meyve ve sebzeleri...

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için edinilmesi gereken en basit alışkanlık mevsiminde ve doğal beslenmektir. Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler daha zengin besin değerlerine sahip olup, vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineralleri kısmen karşılamaktadır. İşte kasım ayı sebzeleri...

Mevsimsel beslenmenin önemi nedir? Bağışıklığı güçlendiren kasım ayı meyve ve sebzeleri...
Mevsimsel beslenmenin önemi nedir? Bağışıklığı güçlendiren kasım ayı meyve ve sebzeleri...
GİRİŞ 08.11.2021 15:19 GÜNCELLEME 08.11.2021 15:19

Sağlıklı bir bünye, güçlü bir bağışıklık sistemi için mevsiminde doğal sebze meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde solunum yolu hastalıkların hızla yayıldığı günlerde bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklere özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Vakaların günden güne artış gösterdiği covid-19’a karşı ise uzmanlar sağlıklı ve dengeli beslenerek vücut direncinin arttırılmasını dikkatle tavsiye etmektedir. Hem korona virüs salgınına hem de diğer hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için kasım ayında tüketilmesi gereken meyve ve sebzelere dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Koronavirüse karşı bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Mevsiminde Beslenmenin Önemi

Her mevsim, her ay yetiştirilen farklı sebze ve meyveler, vücudu toksinlerden arındırarak birçok hastalığa karşı korumaktadır. Mevsiminde tüketilen her sebze ve meyvenin besleyici değeri daha fazla olduğundan bedenin günlük vitamin ve mineral ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Konuyla ilgili beslenme uzmanlarının bireylerin daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olması, hastalıklara karşı direncinin artması ve vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşması için mevsiminde yetişen sebze meyveleri bol bol tüketmesini tavsiye etmektedir. Mevsiminde yetişmeyen ürünler tarım ilaçları, kimyasal gübre ve bunun gibi zararlı malzemelerine başvurduklarından dolayı, yetiştirilen ürünün insan bedenine faydadan çok zarar verdiği kabul edilmektedir. 

Aspirin nedir? Nasıl ve ne için kullanılır? Aspirin korona virüse iyi gelir mi?

Kasım Ayı Meyve ve Sebzeleri Nelerdir?

Kasım ayında hasat edilen ve tüketilmeye başlayan pancar, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, pırasa, nar, mandalina vs gibi besinler zengin besin değerlerine sahip ve antioksidan kaynağı meyve ve sebzelerdir. Kasım ayında tüketilmesi gereken sebze ve meyveler şöyledir:

1- Pancar: Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayan pancar, bağırsak florasını dengelemektedir. Kabızlığa faydalı olan pancar aynı zamanda kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kan dolaşımını hızlandıran pancar, dengesiz beslenme ve zararlı alışkanlıklardan karaciğerde meydana galan hasarların temizlenmesini sağlar.

2- Pırasa: Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan pırasa, vücudun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerini kısmen karşılamaktadır.  Potasyum, demir ve magnezyum mineralleri bakımından zengin olan pırasa kemik ve kas gelişimine katkı sağladığı için özellikle çocukların ve menopoz dönemindeki kadınların bolca tüketmeleri tavsiye edilmektedir. 

3- Brokoli: Kansere karşı koruyucu olan brokoli güçlü antioksidan kaynağı besinler arasında yer almaktadır. Vücudu toksinlerden arındırarak iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Brokoli, zararlı alışkanlıklardan ve yanlış beslenmeden dolayı görülen hasarların onarılmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen brokoli, kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

4- Nar: En güçlü antioksidanlardan biri olan nar, kanın temizlenmesine ve kandaki yağ oranının azalmasını yardımcı olarak yüksek kolesterolün normal seviyesine inmesini sağlamaktadır. Mucize meyve olarak tanımlanan nar, vücudu toksinlerden arındırarak bağışık sisteminin güçlendirmektedir. Ayrıca nar sindirim sistemini düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık problemlerini de tedavi etmektedir. 

5- Mandalina: C vitamini kaynağı olan mandalina, özellikle mevsim geçişlerinde solunum yolları hastalıklarına karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarını tedavi etmesinin yanında yüksek tansiyonu düşürerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

6- Kereviz: Bir diğer antioksidan kaynağı besin kerevizdir. Vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücrelerinin yayılmasına engel olan kereviz, yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı karaciğerde meydana gelen hasarların temizlenmesini sağlamaktadır. Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi problemlerin doğal şekilde tedavi eder.

7- Turp: Antioksidan ve yüksek lif zengini, içerdiği A, C, K, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri yanında demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum açısından da çok zengindir. Kış aylarında vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruyan turp kan dolaşımını hızlandırarak kötü kolesterolün dengelenmesini sağlamaktadır. 

8- Elma: Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan elma, vücudun ihtiyacı olan günlük besin değerlerini büyük oranda karşılamasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Beslenme uzmanları bu bilgilere dayanarak herkesin günde 1 adet elma tüketmesini tavsiye ederek daha uzun süre tokluk hissi verdiğini eklemektedir.

9- Karnabahar: Lif kaynağı bir besin olan karnabahar, sindirim sisteminin düzenli çalışmasında ve metabolizmanın hızlanmasında etkilidir. Zengin antioksidan kaynağı olmasından dolayı vücudun toksinlerden arınmasını ve daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. 

10- Havuç: Kanser hücrelerine karşı güçlü bir savunma sistemi oluşturan havuç, yüksek kolesterolü düşürerek kandaki yağ oranını azaltmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olan havuç, görme bozukluklarına da engel olmaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eşi benzeri yok! İşte dünyanın en uzun menzilli füzesine sahip olan ülke!
Özel, görevden alınan Mustafa Sarıgül'ün terörist cenazesine gitmesini savundu