Yüksek ateşin nedenleri nelerdir? Bebeklerde yüksek ateş nasıl düşürülür?

Yüksek ateş, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücuda enfeksiyonun girmesi sonucu vücut ısısının normalin üstüne çıkması durumudur. Uzun sürmediği ve 38 dereceyi aşmadığı sürece evde yapılan müdahalelerle düşürülmesi mümkündür. Peki yüksek ateşin nedenleri nelerdir? Yüksek ateş bebeklerde nasıl düşürülür? İşte yüksek ateşi kısa sürede düşüren doğal tedavi yöntemleri...

Yüksek ateşin nedenleri nelerdir? Bebeklerde yüksek ateş nasıl düşürülür?
Yüksek ateşin nedenleri nelerdir? Bebeklerde yüksek ateş nasıl düşürülür?
GİRİŞ 21.12.2020 09:39 GÜNCELLEME 21.12.2020 09:39

Yüksek ateş, vücutta enfeksiyon kaynaklı meydana gelen hastalıklar neticesinde vücut ısısının artması durumudur. Yüksek ateş bir hastalık olmayıp belli bir hastalıktan kaynaklı görüldüğü için ateşi düşürmek için hangi hastalıktan kaynaklı olduğu tespit ederek tedaviye başlanması gerekir. Vücut, mikroplara karşı savaş başlattığı için vücut ısısı normalin üstüne çıkar, yani yüksek ateş vücudun savunma mekanizmasının çalışması sonu yükselmektedir. Yüksek ateş devam ettiği sürece vücut hastalıktan tam olarak kurtulmadığı anlamına geldiği için tedavi sürecine devam eder. Normal vücut ısısı takribi 36-36,5 gibi olmaktadır. 37-39 derece vücut ısısı hafif ateş olarak kabul edilerek özellikle yetişkinlerde rahatsız edici bir durum olarak görülmez. 

Hastalıklara karşı vücut direncini arttıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren içecekler...

YÜKSEK ATEŞ NEDENLERİ NELERDİR?

Yüksek ateş, genellikle enfeksiyon hastalıklarından kaynaklı görülür. Vücutta meydana gelen bakteri virüsler çeşitli hastalıklara neden olduğundan vücut ısısının normalin üstüne çıkmasına neden olmaktadır. Vücut ısısının yükselmesi, vücudun mikroplara karşı başlattığı savaştan kaynaklandığı, mikropların vücuttan atılana kadar vücut ısısısın normalin üstünde görüldüğü aktarılmaktadır. Yüksek ateşe doğru zamanda doğru müdahale edilmediği takdirde ciddi sonuçlara varacağından anında müdahale edilmesi gerekir.

YÜKSEK ATEŞ NASIL ÖNLENİR?

Yüksek ateş tek başına bir hastalık olarak kabul edilmediğinden yüksek ateşe neden olan hastalığın tespit edilerek tedaviye başlanması doğru olur. Ateşin çıkması solunum yolu hastalıklarından kaynaklı ise solunum yolu hastalıkları tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir. Yüksek ateş, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı görüldüğü için bağışıklığın güçlü tutulması, hijyen kurallarına uyulması tavsiye edilir. Bağışıklığın güçlü tutulması sadece enfeksiyon hastalıklarından değil tehlikeli birçok hastalıktan muhafaza etmektedir. 

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?

YÜKSEK ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Vücudun mikrop ve virüslere verdiği tepki ve savaş sonucu vücut ısısı normalin üzerine çıkması sonucu meydana gelen yüksek ateş, 39 derecenin altında ise evde yapılan müdahalelerle normal seviyesine indirilebilir. Yüksek ateşin düşürülmesi için evde yapılabilecek müdahaleler:

1- Bol Bol Su İçmek: Gün içinde bol su içmek vücutta bulunan toksin, bakteri, virüs ve iltihabım doğal yollarla atılmasını sağlamaktadır. Enfeksiyon hastalarının çok sıvı kaybetmesinden kaynaklı olarak sıvı kaybetmesini önlemek için gün içinde içilen normal su miktarında da fazla su tüketilmesi tavsiye edilir. 

2- Hava Almak: Yüksek ateş kişilerde üşümeye neden olmaktadır. Bundan dolayı ateşi çıkan kişi kat kat giyinmek isteyerek ısınmak ister. Bu durum vücut ısısının artmasına neden olarak ateşin düşmesine engel olmaktadır. Bundan dolayı yaşam alanında hava sirkülasyonu olması, daha hafif ve rahat bir şeyler giyerek çok soğuk olmamakla birlikte serin yerlerde kalınması gerekmektedir.

Sabah uyanınca sirkeli su içmek hangi hastalıklardan korur? Sirkeli suyun faydaları nelerdir?

3- Ilık Duş: Ateşin düşmesi için soğuk duş doğru kabul edilse de yanlış bir tutumdur. Vücut ısısının düşmesi için ılık su ile duş alınması tavsiye edilir. 

4- Islak Havlu: Vücut ısısının düşmesi için ıslak havlu veya bezi koltuk altı, alın ve esneye koyarak ateşin düşmesi hızlandırılabilir. 

5- Sirkeli Su: En yaygın bilinen ateş düşürme yöntemlerinden biri de sirkeli su ile müdahaledir. Sirkeli ılık su ile ıslatılan bez alın ve ense bölgesine koyarak vücut ısısı düşürülmeye çalışılabilir.

Tarçınlı limonlu su içmek zayıflatır mı? Kan şekerini dengeleyen tarçınlı suyun faydaları...

6- Derin ve Rahat Nefes: Ateşin düşürülmesinde etkili olan bir diğer yöntem ise rahat nefes almaktır. Burnun sirkeli su ile temizlenmesi daha iyi açılmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında kaynayan suyun içine atılan kekik yağı, okaliptüs yağı ve mentol solunum yollarının daha hızlı açılmasına yardımcı olmaktadır. Tıkalı burnun açılması için bir diğer yöntem ise burun çevresine mentollü krem sürülmesidir.

BEBEKLERDE YÜKSEK ATEŞİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

- Serin ve havadar ortamda tutmak

- Hafif giysiler giyindirerek serin kalmasını sağlamak

- Su, sulandırılmış meyve suları gibi içeceklerle sıvı tüketimini arttırmak

- Çok hareket edip yorulmamasını sağlayın 

- Ilık duş aldırmak

- Ateş düşürücü verebilirsiniz.  

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'da şaşkına çeviren iddia: AFAD ekiplerinden ücret istediler!
Uzman isimden korkutan yorum: Birçok binamızda bu eksik