Sabahları yorgun uyananlar bu hastalığa dikkat!

Günlük hayatın koşturmacası, iş hayatının stresi ve koronavirüs salgının verdiği ruhsal çöküntü birleşince sabahları yataktan kalkmak çok zor hale geliyor. Ancak bazı durumlarda sabahları halsiz ve yorgun şekilde uyanmak pek çok hastalığın sebebi olabilir. Özellikle 15 günden fazla süren yorgunluk şikayetlerinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Sabahları yorgun uyananlar bu hastalığa dikkat!
Sabahları yorgun uyananlar bu hastalığa dikkat!
GİRİŞ 13.03.2021 16:59 GÜNCELLEME 13.03.2021 17:07

Sabahları uyandığınızda yorgun hissetmek, gün içindeki halsizlik günlük rutin işleri yaparken bile zorlanmak, dikkat dağınıklığı gibi sebepler kendi başına bir hastalık olmasa da ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu tür rahatsızlıklar vücudunuzda çalışmayan bir organ olduğunu gösterebilir. Sabah yorgun uyanırsanız bu durum hafife alınmamalı. Eğer 15 günü aşkın süren yorgunluk ve halsizliğiniz varsa mutlaka bir doktora başvurulmalısınız.

Halsizlik, yorgunluk, stres... Hepsinin sebebi magnezyum eksikliği olabilir!


Sabahları yorgun uyanmak hangi hastalıkların habercisi olabilir?

  • Kansızlık: Vücudunuzdaki kan eksikliği mevcutsa bu halsizlik olarak kendini gösterir. Sabahları dinç uyanamaz, gün içinde kendinizi hep halsiz hissedersiniz. Mutlaka bir doktora gözükerek gerekirse ilaç takviyesi yada doğal takviyelerle kan ihtiyacınızı gidermeniz gerekir. 
  • Demir eksikliği: Vücudunuzdaki demir depolarının boşalmasıyla ortaya çıkan demir eksikliği eğer vaktinde müdahale edilmezse ciddi boyutlara ulaşır. Etkileri genellikle sabahları uyanamama ve hiç geçmeyen halsizliktir. Pekmez bu eksiklikte en etkili doğal takviyelerden biridir.
  • Stres: Günlük hayatın,uzun çalışma saatlerinin kaçınılmaz sonucu kuşkusuz yoğun strestir. Hemen hemen iş hayatına dahil olan herkes bu stresi yaşar. Stres iyi yönetilmediği ve uzun süre önüne geçilmediği takdirde depresyona dönüşür. 
  • Tiroit: Hipotiroid başta olmak üzere çoğu endokrin hastalıkları da kişide geçmeyen yorgunluğa sebep olabilir. Hipotiroid tiroit bezlerinin az çalışmasından kaynaklanır ve önüne geçilemezse sabahları yorgun uyanma ve hatta yataktan çıkmama isteği kaçınılmaz olur.
  • Uyku Apnesi: Son zamanlarda daha sık rastlanan uyku apnesi literatürde uyku esnasında solunum durması olarak geçer. Bu hastalığı yaşayanlar geceleri kaliteli bir uyku uyuyamaz ve sabahları da yorgun uyanır. 
  • Kanser: Hiç geçmeyen yorgunluk ve halsizlik birçok onkoloji hastalığının habercisi olabilir. Çünkü kanser hüçreleri vücudun tüm sistemini bozarak aşırı halsizliğe yol açar. Gün içinde yaşanan bu halsizlik de gece uykusuna ve dolayısıyla sabah uykusuzluğuna yol açar. 
  • Kalp Hastalıkları: Kalp yetmezliği olarak da bilinen kalp hastalığı da aşırı yorgunluğa ve halsizliğe yol açar. Hatta bilinene göre kalp hastalıklarının ilk belirtisi sabahları yorgun uyanmalardır. Böyle bir şikayeti olanlar ihmal etmemeli.
  • Kireçlenme: Halk arasında kireçlenme olarak bilinen literatürde ise osteoartrit diye geçen sık görülen bir eklem iltihabıdır. Genelde 50 yaş üstü kişilerde görülmekle birlikte özellikle bel ve boyun bölgesinde ağrı yapar.

Halsizlik, aşırı terleme ve sırt ağrısı uzamış Covid-19'un habercisi!

Sabahları neden yorgun uyanırız?

Sabahları zor ve yorgun uyanmak bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi kendi yaptığımız yanlış davranışların sonucu da olabilir. Örneğin uyku hijyenini sağlayamıyorsak, düzenli ve kaliteli uyuyamıyorsak ne kadar uzun süre uyursak uyuyalım sabahları yorgun uyanırız. Uyku hijyenini sağlamak için hafta içi ve hafta sonu hep aynı saatte uyuyup uyanmak gerekir. Karanlık ve serin bir odada mümkün olduğunca elektronik cihazlardan uzak bir uyku uyunmalı. Gün içindeki kafein tüketimini sınırlanmalı hatta akşam 6'dan sonra kahve tüketilmemeli. 

Sabahları yorgun uyanmamak için ne yapmalı?

Güne yorgun başlamamak gece kaliteli bir uyku uyumaktan geçer. Eğer gece yeterli ve kaliteli bir uyku uyunabiliyorsa sabahları yorgun uyanmak için bir sebep olmaz. Peki sabahları dinç uyanmak için neler yapılmalı?

  • Havalandırılmış, ne çok sıcak ne çok soğuk olan bir odada uyunmalı.
  • Günde en az 7-8 saat deliksiz bir uyku uyunmalı.
  • Gün içinde mutlaka bol bol su tüketilmeli
  • Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalı.
  • Yeterince sağlıklı beslenilmeli
  • Sigara ve alkolden uzak durulmalı.
  • Sabahları alarmı 5 dakika da olsa ertelemek de yorgun uyanmaya yol açar. 
  • Düzenli egzersiz yapmayan hareketsiz kişilerde de yorgunluğun sıkça görüldüğü gözlenir.
KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kulis iddiası: Asgari ücret ve en düşük emekli maaşının kaç TL olacağı belli oldu
Kar başlıyor..Meteoroloji'den son dakika açıklaması