Soğuk algınlığı mı? Grip mi? Kovid-19 mu? Belirtileri karıştırılıyor

Etkisi dünyayı saran koronavirüs salgını devam ederken gelen kış aylarıyla birlikte grip artışa geçti. Grip ve kovid belirtilerinin karıştırıldığı bu dönemde insanlar hemen endişeye kapılıyor. İşte kovidi gripten ayırma yöntemleri...

Soğuk algınlığı mı? Grip mi? Kovid-19 mu? Belirtileri karıştırılıyor
Soğuk algınlığı mı? Grip mi? Kovid-19 mu? Belirtileri karıştırılıyor
GİRİŞ 18.12.2021 16:01 GÜNCELLEME 18.12.2021 17:33

İlk olarak solunum yollarında oluşan ve zamanla akciğerlere inerek boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara neden olan influenza belirtileri tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs belirtileri ile benzerliğiyle göze çarpıyor. Kişilerin ilk etapta hastalığının ne olduğunu anlamaması normal olmakla birlikte koronavirüs ve influenzanın ortak birçok belirtisi mevcut.

Trabzon hurmasının faydaları nelerdir? Trabzon hurmasının faydaları nelerdir?

GRİP( İNFLUENZA) NEDİR?

Halk arasında grip olarak bilinen influenza genellikle ekim ayında başlayarak nisan ayına kadar uzanan dönemde sıkça rastlanılan mevsimsel ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bazı kişilerde hayati tehlike oluşturabilecek olan bu hastalık sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılsa da iki hastalık birbirinden farklıdır. İnfluenza virüsleri A, B, C olmak üzere üç farklı tipte bulunur. Bünyesine virüs alan kişinin hapşırması, öksürmesi veya konuşması sırasında yayılan virüslü damlacıkların sağlıklı kişiye geçerek hastalık bulaşır. 

GRİP VE KORONAVİRÜSÜN ORTAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnfluenza ilk olarak boğaz ağrısıyla başlar ve zamanla burun akıntısı, kuru öksürük, halsizlik,ateş baş ağrısı, kusma, kas ve eklem ağrısı ve üşüme gibi belirtileri ortaya çıkar. Koronavirüse özgü belirtiler ise bunlara ek olarak daha yüksek ateş, tat ve koku hissi kaybı ve nefes darlığıdır. Eğer bu şikayetler daha baskınsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşunda test yaptırmanız gerekir. 

KORONAVİRÜSÜ GRİPTEN AYIRAN BELİRTİLERİ

Genel olarak influenza ve koronavirüs belirtileri aynı gibi gözükse de belli başlı bazı belirgin farklılıkları da mevcut. Örneğin; influenzada oluşan burun akıntısı koronavirüste görülmezken, aynı şekilde koronavirüste görülen koku ve tat alma hissizliği de influenzanın belirtileri arasında yer almaz.  Ancak her ikisinde de ortak görülen birçok belirti de olduğundan birbirine karıştırılması doğaldır. Bu iki hastalık birbirine karışmamalı ve zamanında teşhis edilerek tedavi edilmelidir. 

BAZI GRUPLAR DAHA RİSKLİ

Koronavirüs vaka sayılarının artmasıyla yeniden gündeme gelen 65 yaş üstüne ve 20 yaş altına olan sokağa çıkma kısıtlaması bu grupların virüsün bulaşıcılığında daha riskli olduğunu kanıtlar. Özellikle 65 yaş üstü kişilerin kronik hastalıklarının da bulunmasından dolayı hastalığı daha ağır atlatıyor. Birinci dalganın aksine ikinci dalgada 20 yaş altı ölüm sayılarının artması virüsün bulaşma riskinin çocuklarda ve gençlerde de yüksek olduğunu gösteriyor.

EVDE DOĞAL GRİP TEDAVİ YÖNTEMLERİ

İnfluenza hastalığına yakalananların hastalığın yayılmasını önlemek için kendilerini evde izole etmeye başlamaları gerekir. Ellerini sık sık su ve sabunla yıkamak, hapşırırken mendil kullanmak en önemli dipnotlardan biridir. İnfluenza hastalığına yakalanan çoğu kişi hastaneye gitmeden veya ilaç kullanmadan evde istirahat ederek iyileşebilir. Hafif influenza vakaları için en iyi yol dinlenmek, uyumak, bol su içmek ve evde yapılabilen doğal takviyeler ile iyileşmeye çalışmak olacaktır. Fakat ciddi semptomlar varsa ihmal etmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmed eş-Şera'dan tüm dünyaya son dakika çağrısı! Kritik PKK/YPG detayı
Trabzonspor 86'da hayata tutundu!