Diş sıkma hastalığı neden olur? Uyurken dişlerinizi sıkıyorsanız...
Bruksizm uyurken istemsiz şekilde dişleri sıkmak olarak bilinen ve genellikle gün içinde yoğun stres yaşayan kişilerde sık görülen bir hastalıktır
Diş sıkma hastalığı genellikle gün içinde yoğun stresli hayatı olan kişilerde görülür. Uyku esnasında istemsizce yapılan bu hareketi uyandıklarında hatırlamazlar. Son yıllarda sıkça görülen bu hastalığı stres tetikler ve daha sık görülmesine neden olur.
Gül hastalığına dikkat! Maske kullanımıyla artışa geçti
Diş sıkma neden olur?
Diş sıkılmaları psikolojik nedenlerden dolayı oluşan rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlık kaslarda farklı semptomlar ortaya çıkarabilir. Ağrıya bağlı oluşan sesler bilinenleridir. Diş sıkmalar uyku zamanlarında daha sık yapılırlar. Fakat bu hareket bilinç dışı yapılırlar. Bu ağrılar erken dönemde fark edilmez ise ağızda sorunlar yaşanabilir.
Stresli bir günün sonunda dişlerinizi sıkıyorsanız...
Diş sıkma, psikolojik, genetik ve stres faktörlerine bağlı olarak gelişebilmektedir. Pek çok hastada beraberinde psikiyatrik belirtilerin de bulunuşu gözlemlenmiştir. Bu sendrom ile ilgili yapılan çalışmalarda, hastaların psikolojik ve psikiyatrik açıdan da değerlendirilmelerine ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir. Psikolojik etkenler var olan ağrıyı ve yakınma şiddetini artırarak ağrıyı gidermek için uygulanan tedavilere yanıtı azaltabilmektedir. Yapılan çalışmalarda stresli ve yorucu günlerden sonra diş sıkma veya diş gıcırdatmada artış gözlenmektedir. Bu alışkanlıkların anksiyete, sinir, kaygı ve depresyon ile ilişkisi olduğu bilinmektedir.
Diş sıkma hangi problemlere yol açar?
-
Diş sıkma sonucunda dişlerde ve eklemlerde gerilmeler ve ağrı oluşur.
-
Diş sıkma zamanla diş aşınmalarına da yol açar.
-
Uzun vadede devam eden diş sıkması kemik erimesi ve diş eti çekilmesi gibi problemlere yol açar.
-
Baş ağrısına neden olabilir.
-
Diş sıkma ve diş gıcırdatma yüz kaslarında ve çiğneme kaslarında büyümeye neden olur. Bu da uzun dönemde kare çene görünümüne neden olabilmektedir.
Diş sıkma tedavisinde birçok tedavi yöntemi bulunuyor
"Diş sıkma alışkanlığı geceleri kendini gösterse de ileri vakalarda gündüz de olabiliyor" diyen Dişhekimi A. Doğan Bircan, "Diş sıkma tedavilerinin amacı dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmak. Uyku sırasında dişlerin birbirleriyle temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan 'gece plağı', diş gıcırdatmasının semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araç. Alt ve üst dişlerden alınan ölçüler ile kişiye özel olarak hazırlanıyor. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerin de uygulanması gerekebiliyor. Bu tedaviler arasında stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları öne çıkıyor. Diş sıkma tedavilerinde gece plağının yanı sıra botoks uygulamaları da etkili sonuçlar veriyor" şeklinde konuştu.