Çin Aşısı SinoVac hakkında Türk asıllı doktor Willy Gross'dan önemli değerlendirme
İsviçre'nin Cenevre kentinde polikliniği bulunan Türk asıllı doktor Willy Gross Türkiye'de kullanılması planlanan Çin aşısı hakkında 'Salgını ancak aşılar sona erdirebilir. Türk milleti, SinoVac'ın aşısından korkmasın' dedi. Gross ayrıca Türkiye'nin performansını överek 'Son yıllarda tıbbi turizm tam tersine döndü, birçok ülkeden yabancılar, Türkiye'ye tedaviye geliyor' ifadelerini kullandı.
26 kantondan oluşan ve nüfusu 8,5 milyon olan İsviçre'de, Federal Hükümet ve kantonların aldığı tüm önlemler, Kovid-19 salgınının hızını durdurmakta yetersiz kaldı.
Hükümet, Kovid-19 vaka ve ölüm sayılarının düşürülememesi nedeniyle 22 Aralık-22 Ocak dönemini kapsayacak yeni kısıtlamalar getirdi.
Ülkede, restoran ve barların 1 ay boyunca kapatılmasına karar verildi.
- "İSVİÇRE SALGINA GAFİL AVLANDI"
Cenevre'nin Servette semtinde kendisine ait polikliniği bulunan Dr. Gross, AA muhabirine, salgına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul doğumlu Gross, Özel İtalyan Lisesi mezunu olduğunu, Türkiye'de başladığı tıp eğitimini İtalya ve İsviçre'de tamamladığını anlattı.
1992'den bu yana doktorluk yaptığını belirten Gross, şehirdeki Türklerin uğrak noktası olan polikliniğini ise 2003'te açtığını ifade etti.
Hastalarının yaklaşık yüzde 20'sinin Türklerden oluştuğunu aktaran Gross, "Maalesef küçük ve ezelden beri çok organize olan İsviçre salgında gafil avlandı." dedi.
Gross, salgının başlangıcında dünyanın sayılı zengin ülkelerinden İsviçre'de maske ve hijyen malzemelerinin yetersiz kaldığına işaret ederek, "Bana göre önlemler geç alındı, mücadeleye zamanında başlanılamadı. İsviçre, nüfus, zenginlik ve düzen bakımından diğer ülkelere nazaran daha hazırlıklı olması gerekirken maalesef geç kaldı. Bu açığı kapatamadı." diye konuştu.
- "YABANCILAR TEDAVİ İÇİN TÜRKİYE'YE GELİYOR"
İsviçre'nin aksine Türkiye'nin salgına daha hazırlıklı girdiğini vurgulayan Gross, "Türkiye son yıllarda büyük atılımlar yaptı. Bence düzen, organizasyon ve birlik çok önemli. Türkiye çok atik davrandı. Zengin Avrupa ülkelerinden çok daha iyi performans gösterdi." ifadesini kullandı.
Gross, Türkiye'deki sağlık sistemine övgülerde bulunarak, "Çocukluğumdan hatırlıyorum, Türkiye'deki varlıklı bir zümre, tedavi için İsviçre'ye, Avrupa'ya ve ABD'ye giderdi. Son yıllarda tıbbi turizm tam tersine döndü. Birçok ülkeden yabancılar, Türkiye'ye tedaviye geliyor. Tersine bir sağlık turizmi başladı." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'deki doktorların eski dönemlerde de başarılı olduğuna dikkati çeken Gross, "Ama eskiden tıbbi malzemeler ve hastanelerdeki modern cihazlar yoktu. Bugün Türkiye, bu eksikliklerini tamamladı. Mevcut doktor potansiyeliyle de dünyadaki sayılı sağlık merkezlerinden biri oldu." diye konuştu.
- "TÜRKİYE EN BAŞARILI ÜLKELERDEN"
Gross, İsviçre hükümetinin geç de olsa yeni aldığı sıkı tedbirlerin olumlu karşıladığını belirterek, geçen ay Avrupa'da nüfus oranına göre vaka ve ölüm sayılarının en yüksek seyrettiği iki ülkenin İsviçre ve Belçika olduğunu anımsattı.
Türkiye'nin de salgının başından bu yana "çok cesur önlemler aldığının" altını çizen Gross, "Türkiye, pandemide en başarılı ülkelerden biri oldu. İsviçre ise az nüfusa göre (salgında) en iyi ülkelerden değildi." dedi.
Gross, Türkiye'de Sağlık Bakanlığının aldığı kararların tam yerinde olduğunun altını çizerek, "Türkiye'nin nüfusu yüksek. Bakanlık bu önlemleri almasaydı, bence bir felaket olabilirdi. Türkiye'deki durum nüfusa rağmen çok iyi gidiyor. İsviçre'ye baktığımız da ise önlem almakta geciktiler, en büyük sorun da burada." ifadesini kullandı.
Türkiye ve İsviçre'de halkın salgın boyunca davranışlarının hemen hemen aynı olduğunu söyleyen Gross, İsviçre'de eylülde ikinci dalganın başladığını, hatta şimdi üçüncü bir dalga gelmesinden endişe edildiğini kaydetti.
- "SALGINI AŞILAR SONA ERDİREBİLİR"
Kovid-19 testlerine kendi polikliniğinde martta başladığını anlatan Gross, şehirde virüsün son aylarda ise "müthiş yayıldığına" tanıklık ettiğini dile getirdi.
Gross, "Geçen ay bir günde 8 ayrı hastanın Kovid-19 testini yaptım. 8'inin test sonuçları da pozitif çıkınca 'eyvah' dedim. Nitekim (son rakamlar) korkumun boş olmadığını gösterdi." dedi.
Dünyada salgının ancak aşılarla sona erebileceğini vurgulayan Gross, aşılar konusunda umutlu olduğunu söyledi.
Bakan Koca aşı iddialarını yalanladı
İsviçre'nin komşuları Fransa ve Almanya'nın yakında yaygın aşılamaya başlayacağını belirten Gross, İsviçre'nin ise bu konuda temkinli davrandığını kaydetti.
Gross, İsviçre'nin riske girmeyerek bazı ülkelerden aşı satın aldığını da belirtti.
Dünya nüfusunun son yüzyılın başından itibaren çok arttığına ve 8 milyara dayandığına dikkati çeken Gross, bunun en önemli nedeninin öncelikle aşılar, sonra da antibiyotikler olduğunu vurguladı.
Guterres, Türk profesörleri böyle övdü: Bütün Almanlar onlarla gurur duymalı
Gross, buna rağmen dünyada pek çok kişinin aşı ve antibiyotiklerden korkmasına anlam veremediğini ifade etti.
- "TÜRK MİLLETİ SİNOVAC'IN AŞISINDAN KORKMASIN"
Türkiye'nin Kovid-19'a karşı yakında sağlık çalışanlarından başlayarak uygulamayı planladığı Çinli "SinoVac" firmasının geliştirdiği aşıya ilişkin görüşlerine değinen Gross, Çin'in tıp alanında oldukça gelişmiş bir ülke olduğunu, Avrupa'ya da ilaçların ham maddelerinin bu ülkeden geldiğini söyledi.
"Türk milletinin SinoVac'ın aşısından korkmaması" gerektiğini belirten Gross, bakanlığın bu aşının güvenliğini test ettiğini ve her türlü tedbiri aldığını vurguladı.
Gross, Kovid-19 salgınında sürü bağışıklığının kazanılmasının ve virüsün ortadan kaldırılması için dünya nüfusunun en az yüzde 70'inin aşılanması gerektiğinin altını çizdi.
Çocuk felci ve çiçek hastalığının da virüs kaynaklı olduğuna, insanlığın bu hastalıkları, geliştirilen aşılar sayesinde tamamen ortadan kaldırdığına dikkati çeken Gross, "Bu savaşı sadece aşılar sayesinde kazandık." dedi.
İsviçre'de cuma günü Kovid-19'dan 120 kişi yaşamını yitirdi, 4 bin 478 vaka tespit edildi. Böylelikle salgın başından bu yana vefat edenlerin sayısı 6 bini, vaka sayısı ise 400 bini geçti.
-
Demokrat 4 yıl önce Şikayet EtÇok doğru. Ben bir Türk vatandaşı olarak ve yurt dışındaki sistemi de gornus biri olarak ve deneyimi yaşamış kişi olarak söylüyorum ki Türkiye'de sağlık sistemi çok büyük ilerleme kaydetti. Ancak biz insana değer vermiyoruz. Paraya değer veriyoruz. İnsanı para olarak görmekten vazgecmeliyiz. Önce insan demediktek sonra bir anlamı da yok. Bu konuda sınıfta kaldığınızda kesin.Beğen
-
Mert 4 yıl önce Şikayet Etİstanbul’da doğmuş, iyi de adam Türk değil alakası yok! İki de bir Türk asıllı diye atıfda bulunmak doğru mu? Almanya’da da aşıyı Türkler yani özü Türk ama dili Alman olanlar buldu! Biz kendi kendimize gelin güvey oluyoruz açıyı Türkler buldu diye ! Yahu karı koca bir gün de çıkıp Türkçe röportaj yapmadı, öncelik vatanım Türkiye demedi! Doktor bey zoraki bir Türkçe röportaj yaptı ama İngilizce Türkçe karışık yuvarladı çünkü adam bilmiyor!!!!Beğen Toplam 2 beğeni
-
Coskun 4 yıl önce Şikayet EtBiyoloji dersinizin notunu merak ettim. Ne saçma yorumlar yapılıyor. Hiç vurulmayın diyeceğim ama topluma yazıkBeğen
-
Coşkun 4 yıl önce Şikayet EtBağışıklık kazananların türist kadar önemi yok mu bu ülkede. Aşılanınca da insanlar eve kapatılacak mı? Bagışıklananlar üretime katılmalı. Katılabilmesi için de valilik kimlik vermeli.Beğen
-
Aslı 4 yıl önce Şikayet EtR t erdoganın allaha guvencı ınancı sayesınde bugun bu sevıyelerdeyız 80 lerde kı zamanda olsaydık koronayı budenlı aşamazdıkBeğen Toplam 4 beğeni