Ebegümecinin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Ebegümeci nasıl tüketilir?
Ebegümeci otu ebegümecigiller ailesine ait olan, pek çok çeşidi bulunan, mor çiçekli, çok yıllık ve otsu bir bitki olarak yol kenarlarından kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Bu bitki yeşil renkli ve uzun saplı yaprakları ile taze besin olarak kullanılabilirken kurutularak şifa için de tüketilebilir. İçeriğindeki çeşitli vitaminler sayesinde sağlığa birçok faydası vardır.
Ebegümeci, pek çok çeşidi bulunan, çok yıllık, otsu ve mor çiçekli bir bitkidir ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Tüylü, yeşil renkli ve sapları uzun olan ebegümecinin yaprakları taze haliyle sebze olarak tüketilebildiği gibi, şifa için de kurutularak pek çok yöntemde tüketilir. Ebegümeci bitkisinin içeriğinde sağlığa faydalı pek çok bileşen bulunur. Özellikle içerisinde etken maddelerden birinin müsilaj olması sebebiyle sindirim sistemini düzenleyerek solunum sistemini hastalıklara karşı korur. Ayrıca içerdiği A, B, C, E vitaminleri ve protein, kalsiyum, çinko, magnezyum ve potasyum gibi mineraller bakımından da tam bir vitamin ve mineral deposudur.
Ebegümecinin faydaları
-Akciğerlerde balgam toplanmasında, öksürük ve bronşitte, ses kısıklıklarına iyi gelir.
-Ayak şişkinlerinde, kırık ve çıkıklardan ileri gelen şişkinliklerde banyoları çok yararlıdır.
-Göz kuruluğu çekenlere ebegümeci çayı ile yapılan pansuman iyi gelir.
-Burun kanamasını durdurur.
-Burun tıkanıklığını giderir.
-Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
-Kabızlık, bulantı ve kusmayı önler.
-Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir.
-Alerji, ciltte alerjiler sonucu görülen kaşıntılarda ebegümeci çayı çok büyük fayda sağlar.
-Yapraklarından hazırlanan lapası çıban ve yaraların ağrısını dindirmede kullanılır.
-İçinde bulunan malvin isimli bir madde sayesinde ağız ve diş sağlığı konusunda çok etkili oluyor, ağız içi iltihaplarına, diş eti hastalıklarına, dişlerde oluşan plaklara iyi gelir.
-Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, grip, öksürük, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır.
-Ağızdaki bakterilere karşı güçlü bir prooksidan etkisi bulunur.
-Çıban ve bazı yaraların iyileşmesi için kullanılır.
-Akciğerde balgam toplanmasını önler.
-Öksürük ve bronşite ses kısılması konusunda faydalıdır.
-Göz kuruluğu çekenler için oldukça iyidir.
-Ayak şişkinlikleri ile kırık ve çıkık şişkinlikleri konusunda yararlıdır.
Hamileler ebegümeci kullanımına dikkat etmeli!
Ekşimsi tadı olan ebegümecinin salatası, turşusu ve çayı yapılır. Taze saplarıyla salatası yapılırken kurutularak da çayı tüketilir. Ancak anne olmak isteyenlerin veya halihazırda hamile olanların başta ebegümeci çayından olmak üzere salatası, turşusu ve yemeğinden de tüketmemesi gerekiyor. Yumurtayı kistik yapıya dönüştürme ihtimali olduğundan tüketilmesi pek önerilmez.
Ebegümeci nasıl tüketilir?
Çay: 2 çay kaşığı ezilmiş ebegümeci otunu 250 ml su içerisinde 8 ile 10 saat bekletip ara ara karıştırılır. Daha sonra kaynatılarak güvenle çay olarak tüketilir.
Lapa: Bir havanda ebegümecinin taze yaprakları iyice ezilir. Üzerine çok az bir su eklenerek ilgili bölgeye sarılır. Bu sayede birçok farklı hastalık ve yaradan kurtulmak mümkün olur.
Banyo: 10 gram kadar ebegümeciği çiçeği 1 litre su içerisinde 8 saat tutularak çözülür. Daha sonra bu karışımı duş esnasında suyunuza katarak kullanabilirsiniz.
Ebegümeci çayı neye iyi gelir?
Ebegümeci çayı, idrar söktürücüdür. Bu sayede vücuttaki zararlı maddelerin hızlıca atılmasını sağlar. Böbrek ve idrar yollarının temizlenmesinde güçlü bir etki sunar. Bu çay, özellikle ağızdaki bakterilerin giderilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Özellikle diş ve diş eti iltihabında oldukça başarılıdır. Ağızdaki iltihaplanmada ebegümeci çayı gargara olarak kullanılabilir. Ebegümeci, güçlü bir iltihap giderici olarak da bilinir. Demlenen ebegümeci çayı, boğaz iltihaplarını gidermede alternatif bir yöntem olarak kullanılır. Bu tür durumlarda çay ile boğaz gargarası yapılabilir. Ancak çayın içilmesi, vücudu içeriden de desteklemeye yardımcı olacaktır. Soğuk algınlığı halinde ebegümeci çayının, ateş düşürücü etkisi vardır.
-
Ali Soylu 3 yıl önce Şikayet Etvay ,vay yav desene ölüme çare bulunmuş biz nerede yatıyoruz haberimiz yok.kardeşim öyle bir dünya yok, insanlara öyle anlatıyorsunuz ki tüm kerametler bu bitkide toplanmış yıllardır tanıdığım nice insanlar vardı bu bitkisel ot yüzünden karaciğer ve böbrekleri iflas edip ölenleri gördüm her bitkinin faydası vardır ama öyle kurtarıcı ömür uzatıcı etkileri yok bence insanlar birileri tarafından sömürülüyor..Beğen
-
Trabzon uşağı 3 yıl önce Şikayet EtEve gümeci bitkisi bu....Beğen Toplam 3 beğeni