Trombosit nedir? PLT yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Trombosit, kanda bulunan ve kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamaların durdurulmasına yardımcı hücre parçalarıdır. Kanda belli bir seviyede olduğunda damar sağlığını ve kanamaları kontrol altında tutan trombosit, yükselmesi ya da düşmesi durumunda ciddi hastalıklara yol açmaktadır. Peki PLT nedir? PLT yüksekliği ya da düşüklüğü hangi hastalıklara neden olur? İşte trombosit yüksekliğinin belirtileri...

Trombosit nedir? PLT yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Trombosit nedir? PLT yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir?
GİRİŞ 29.12.2020 08:53 GÜNCELLEME 29.12.2020 08:53

Trombosit (PTL), kanda bulunan ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücre parçalarıdır. Yükselmesi ve alçalması durumunda bazı hastalıkların meydana gelmesine neden olarak kalp krizi gibi hayati risk taşıyan ataklara neden olmaktadır. Trombosit oranının azalması ise kanamaları arttırarak aşırı kan kaybına neden olmaktadır. Trombositin kandaki miktarı karaciğer tarafından kontrol edildiğinden karaciğer sağlığının korunması dolaylı yollardan trombosit dengesini de etkilemektedir. PLT yani trombositin kandaki göre bittikten sonra dalak yoluyla vücuttan atılır ve sürekli olarak devam eden bir süreçtir.

 

 

Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir eksiliğine ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemi

TROMBOSİT NEDİR?

 

 

Kandaki damarların hasar görmesi durumunda pıhtılaşma süresini hızlandırarak hasarın meydana geldiği damarların birbirine bağlanmasını sağlayarak kanamanın kısa sürede durdurulmasını sağlar. Hayati önemi sahip olan trombositler, damarları onararak kanamanın olduğu bölgeyi örümcek gibi örerler. 

TROMBOSİT YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalabilmek için vücudun belli bir sistemle çalışması gerekir. Bu sistemde herhangi bir nedenden dolayı aksaklıkların yaşanması bazen küçük sorunlara yol açarken bazen de hayati risklere neden olmaktadır. Trombosit yüksekliği de bedende devam eden sistemin bozulmasına neden olacak önemli sağlık sorunlarındandır. Trombosit yüksekliği kanın çok fazla pıhtılaşmasına neden olarak damar tıkanıklıklarına, tansiyonun yükselmesine ve buna bağlı olarak da kalp krizine neden olmaktadır. Trombosit yüksekliği belirtileri şöyledir:

Protein eksikliği neden olur belirtileri nelerdir? Hangi besinler protein eksikliğine iyi gelir

- Baş ağrısı

- Baş dönmesi

- Bayılma

- El ve ayaklarda uyuşukluk

- Ani görüş kaybı

- Burun kanaması

Fosfor eksikliği nedir nasıl tedavi edilir? Fosfor içeren besinler nelerdir?

TROMBOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

Trombosit seviyesinin yükselmesi, hayati hastalıkların meydana gelmesine neden olurken düşmesi de başka rahatsızlıklara yol açmaktadır. Aşırı kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, demir ve B12 eksikliği trombosit seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca lösemi hastalarının kullandıkları ilaçlar da trombosit seviyesinin düşmesine yol açmaktadır. Trombosit seviyesinin düşmesi ise kanamalara yol açmaktadır. Kanaması olan hastaların daha çok kan kaybetmesine neden olmaktadır. Trombosit seviyesi düşüklüğü belirtileri şöyledir:

- Burun kanaması

- Diş eti kanaması

- İdrarda kan

- Dışkıda kan

- Şiddetli adet kanaması

Antep fıstığının hiç bilinmeyen faydaları: Tatlıların göz bebeği Antep fıstığı besin değeri

NORMAL TROMBOSİT SEVİYESİ 

Sağlıklı bir bireyde trombosit seviyesi 150,000-450,000 ml/hücre olması gerekir. 150,000 ml/hücre seviyesinin altına düşmesi ya da 450,000 ml/hücre seviyesinin üstüne çıkması halinde uzmanlar kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. İhmal edilmesi halinde ileriki seviyelerde ciddi rahatsızlıklara yol açacağı belirtilmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya'ya kaçan Esed herkesi kandırmış! Haber salıp kameraları kurdurdu ama...
Türk Dünyası'nın haritası yeniden çiziliyor... Tümgeneral Osman Alp anlattı