Düzenli alınan C vitamini mide kanserini önlüyor!

Günlük düzenli olarak alınan C vitamini mide kanserini önlemede etkin rol oynuyor. Günde 100 miligram C vitamini tüketen kişilerde mide kanserine yakalanma riskinin yüzde 26 daha düşük olduğunu söyleyen Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Bülent Yaşar C vitamininin yoğun miktarda olduğu besinleri sıralayarak, tüketimi konusunda uyardı.

Düzenli alınan C vitamini mide kanserini önlüyor!
Düzenli alınan C vitamini mide kanserini önlüyor!
GİRİŞ 28.12.2020 16:16 GÜNCELLEME 28.12.2020 16:43

C vitamini özellikle koronavirüs salgınıyla mücadele ettiğimiz şu günlerde ve soğuk havaların etkisiyle bağışıklığı daha fazla güçlendirmemiz gereken bu dönemde çok daha önemli hale geldi. Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Bülent Yaşar, günlük düzenli miktarda tüketilen C vitamininin mide kanserinden korunmada önemli rol oynadığına, günlük 100 miligram tüketilen C vitamininin mide kanseri riskini yüzde 26 oranında azalttığına dikkat çekti. 

Mide kanseri erkeklerde 5 kadınlarda 6. en sık görülen kanser türü

Mide kanserinden korunmada C vitaminin etkisini anlatan Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Mide kanserinin erkeklerde 5’inci kadınlarda ise 6’ıncı en sık görülen kanser türüdür. Mide kanseri çoğunlukla ileri evrede tanı alır. Ölüm oranları yüksek kanser türlerinden olduğundan korunmaya yönelik yaklaşımlar önem teşkil etmektedir. Mide kanserinde öncelikle risk faktörlerinin farkında olmak gerekir. Bu türün gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkilerde kilit görevi üstlenir. Erkek cinsiyet, tütün kullanımı, obezite, aşırı tuz tüketimi ve midede yaşayan Helikobakter Pylori bakterisinin varlığı başlıca risk faktörleridir. Ağırlıklı olarak et ve işlenmiş et mamüllerini tüketenlerde, midede ‘nitrozaminler’ olarak tanımlanan kanserojen maddeler de artar.  Diyetle alınan her 20 gram doymuş yağ, mide kanseri riskini yüzde 8 artırıyor" diye konuştu. 

"Bakteri ve kanserojen madde savaşçısı"

Vitamin C’nin diğer adı ile askorbik asit insan vücudunda sentez edilemediğini anlatan Yaşar, “Bu nedenle dışarıdan besinler yoluyla alınması gerekir. C vitamini güçlü antioksidan etkili vitaminlerdendir. Vücutta oluşan zararlı maddeleri toplar ve ortamdan uzaklaştırır. Bu etki ile hücre DNA’sını bu maddelerin zararlı etkilerinden korur. Ayrıca kanserojen bakterilerden olan Helikobakter Pylori’nin üremesini ve kanserojen ‘nitrozaminlerin’ oluşmasını engeller. Mide kanseri tanısı alan ve midesinde Helikobakter Pylori bulunanların mide sıvısındaki C vitamini düzeylerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar C vitamininden zengin gıdalardan beslenenlerde mide kanseri riskinin azaldığını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

"Ek tavsiyelerden değil besinlerden alın"

Günlük 100 mg c vitamini alımının, mide kanserini yüzde 26 oranında azalttığını bildiren Yaşar, "Bunun besinler yoluyla alımı yeterlidir, ek vitamin takviyelerine ihtiyaç yoktur. C vitamini ısı ile etkisini kaybedeceğinden gıdaların tercihen taze veya buharda pişirilmiş olarak tüketilmesi önemlidir. Meyvelerden kivi, çilek, portakal, limon mandalina gibi turunçgiller, sebzelerden ise brokoli, lahana, domates ve biber C vitamininden oldukça zengindir. 1 orta boy kivi 90 mg, 1 kase çilek 85 mg ve 1 tatlı kırmızı biber ise 95 mg kadar C vitamini içerir” bilgisini verdi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya silah satış rekoru kırdı, Türkiye'nin payı belli oldu!
'Dayı oğlu' İtfaiye raporu ortaya çıktı! Tanju Özcan'ı yakacak delil, hem de 19 gün önce..