Ocak ayı sebzeleri nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendiren Ocak ayı meyve ve sebzeleri...

Bağışıklık sisteminin güçlendirmek için sağlıklı besinleri tercih etmek kadar, besinlerin mevsiminde yetişmiş olması da çok önemlidir. Mevsiminde yetişen gıdalar, vücudun ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayarak birçok hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Peki ocak ayında hangi besinler tüketilmelidir? İşte mevsiminde beslenmenin önemi ve Ocak ayında tüketilen sebze ve meyveler...

Ocak ayı sebzeleri nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendiren Ocak ayı meyve ve sebzeleri...
Ocak ayı sebzeleri nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendiren Ocak ayı meyve ve sebzeleri...
GİRİŞ 02.01.2021 15:56 GÜNCELLEME 02.01.2021 15:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı vücut direncinin artması için yeme-içme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle mevsimsel hastalıklara karşı korunmak için mevsiminde üretilen sağlıklı sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilir. Mevsiminde ve doğal koşullarda üretilmeyen meyve ve sebzeler, insan bedeninin ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamadığı gibi içerdiği zararlı bileşenlerden dolayı vücuda yarardan çok zarar vermektedir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların mevsimsel ve diğer kronik hastalıklardan korunması için mevsimi olmayan sebze ve meyvelerden uzak tutulması gerekir. Mevsiminde beslenmek, hastalıklardan korumasının dışında hastalıkların tedavi edilmesinde de başvurulmaktadır. 

Limon suyunun faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına limon su içmek zayıflatır mı?

OCAK AYI MEYVE SEBZELERİ NELERDİR?

Kış aylarında daha çok antioksidan kaynağı, zengin besin değerlerine sahip yeşillikler yetiştirilmektedir. Özellikle brokoli, karnabahar, portakal gibi gıdaların düzenli olarak bol bol tüketilmesi, hastalıklara karşı ciddi bir koruyucu görev üstlenmektedir. Ocak ayında tüketilmesi tavsiye edilen meyve ve sebzeler şöyledir:

1- Portakal: Antioksidan bakımından oldukça zengin olan portakal, vücudu toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Yüksek dozda C Vitamini içeren portakal, cildi güzelleştirdiği gibi kalp ve damar sağlığını da korumaktadır. Antioksidan kaynağı olan portakal, kanser hücreleriyle savaşarak vücuda yayılmasını engellemektedir.

2- Mandalina: C vitamini kaynağı olan mandalina, özellikle mevsim geçişlerinde solunum yolları hastalıklarına karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarını tedavi etmesinin yanında yüksek tansiyonu düşürerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

3- Elma: Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan elma, vücudun ihtiyacı olan günlük besin değerlerini büyük oranda karşılamasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Beslenme uzmanları bu bilgilere dayanarak herkesin günde 1 adet elma tüketmesini tavsiye ederek daha uzun süre tokluk hissi verdiğini eklemektedir.

4- Ispanak: Magnezyum, demir, kalsiyum içeren ıspanak, kas ve kemik yapısını güçlendirmektedir. Yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olmakla birlikte kalp sağlığını korumaktadır. Kış aylarında bolca tüketilen ıspanak zararlı alışkanlıklardan kaynaklı karaciğerde meydana gelen tahribatın onarılmasını sağlar. Lif kaynağı olması ise sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

5- Turp: Antioksidan ve yüksek lif zengini, içerdiği A, C, K, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri yanında demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum açısından da çok zengindir. Kış aylarında vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruyan turp kan dolaşımını hızlandırarak kötü kolesterolün dengelenmesini sağlamaktadır. 

6- Pancar: Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayan pancar, bağırsak florasını dengelemektedir. Kabızlığa faydalı olan pancar aynı zamanda kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. Kan dolaşımını hızlandıran pancar, dengesiz beslenme ve zararlı alışkanlıklardan karaciğerde meydana galan hasarların temizlenmesini sağlar.

7- Brokoli: Kansere karşı koruyucu olan brokoli güçlü antioksidan kaynağı besinler arasında yer almaktadır. Vücudu toksinlerden arındırarak iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Brokoli, zararlı alışkanlıklardan ve yanlış beslenmeden dolayı görülen hasarların onarılmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen brokoli, kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

8- Karnabahar: Lif kaynağı bir besin olan karnabahar, sindirim sisteminin düzenli çalışmasında ve metabolizmanın hızlanmasında etkilidir. Zengin antioksidan kaynağı olmasından dolayı vücudun toksinlerden arınmasını ve daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. 

9- Kereviz: Bir diğer antioksidan kaynağı besin kerevizdir. Vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücrelerinin yayılmasına engel olan kereviz, yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı karaciğerde meydana gelen hasarların temizlenmesini sağlamaktadır. Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi problemlerin doğal şekilde tedavi eder.

10- Havuç: Kanser hücrelerine karşı güçlü bir savunma sistemi oluşturan havuç, yüksek kolesterolü düşürerek kandaki yağ oranını azaltmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olan havuç, görme bozukluklarına da engel olmaktadır. 

YORUMLAR 1
  • gariban çalışan 3 yıl önce Şikayet Et
    rabbim ne büyük nimetler bahşetmiş...tadı kötü olan yiyecekler genelde şifa deposu...kereviz tadı kötü ama yaklaşık 30-35 tane faydası var..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'den sürpriz Türkiye çıkışı: Devlet içinde devlet gibi kalamaz...
Rusya'ya kaçan Esed herkesi kandırmış! Haber salıp kameraları kurdurdu ama...