Susam yağının faydaları saymakla bitmiyor! Saç dökülmesini engelliyor, cildi parlatıyor
Susam yağı eski zamanlardan beri pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan, faydalarının saymakla bitmediği şifa niteliğinde bir yağdır. Saç dökülmesinden sindirim sistemine, kanserden, cilt hastalıklarına kadar pek çok amaçla kullanılır
Susam yağı çok eski zamanlardan beri pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan, faydalarının saymakla bitmediği bitkisel bir yağdır. Vücuda pek çok faydası vardır. Saç dökülmesi, saçlara parlaklık vermede, sindirim sistemi rahatsızlıklarında, kanser oluşumunu engelleme gibi pek çok rahatsızlıkta çok uzun yıllardır kullanılır. Susam yağı cilde, deriye ve saçlara direkt uygulanabileceği gibi içilerek de tüketilebilir. Ayrıca dünyanın pek çok yerinde yemek pişirirken de kullanılır. Özellikle Asya, Çin, Japon ve Güneydoğu Asya mutfağında sıkça kullanılır.
Hindistan cevizi yağının cilde faydaları nelerdir? Hindistan cevizi yağı ne işe yarar?
SUSAM YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
-
İçerisinde bulunan mineral, vitamin ve antioksidan gibi bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlü hale getirerek hastalıklara karşı dirençli olmaya yardımcı olur.
-
Ciltte oluşan yara ve yanıkların tedavisi için kullanılan susam yağının içerisinde bulunan E vitamininden kaynaklı hücre yenilenmesinin meydana geldiğini söylenir.
-
Kan şekerini düzenlemede etkin rol oynar. Bu özelliği sayesinde susam yağı, şeker hastaları için kullanılan bitkisel bir tedavidir.
-
Dişleri beyazlatmada kullanılan bitkisel yöntemlerden biridir. Dişleri fırçalama öncesinde uygulanmalıdır.
-
Güneşin zararlı ışınları için kullanılan susam yağı, güneş koruyucusu olarak kullanılmaktadır.
-
Susam yağı ağrı kesici özelliğinin yanında aynı zamanda antibakteriyeldir.
-
İçeriğindeki bakır minerali sayesinde artrit gut hastalığı gibi kemik hastalıklarına karşı korur.
-
Susamın içeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri kolesterolü de düzenler. Özellikle kolesterol hastası kişiler bu şifalı yağı güvenle tüketebilir.
-
Solunuma çok büyük faydaları vardır. Bu sayede astıma da iyi gelir.
-
Migreni büyük ölçüde azaltır. Ayrıca migrenin yol açtığı baş ağrısını da geçirmeye yardımcı olur.
-
Susam yağı içerisinde B1, B2 ve E vitaminleri içerir. Sesamin, sesamol, sesamolin gibi bileşenleri vardır.
-
Günümüzde hemen herkesin şikayet ettiği stres, yorgunluk, bitkinliğe iyi gelen susam yağından tüketmek biraz olsun etkilerini azaltır.
-
Yoğun lif içermesi nedeniyle sindirim sistemini rahatlatır, kabızlığın geçmesini sağlar.
-
Uykusuzluk, sinir sisteminde bozukluk, gerginlik de birçok kişi tarafından aşılması zor sorunlardır. Bu problemleri de çözerek kişiye daha rahat bir hayat sağlar.
-
Omega 6 ve omega 9 deposudur.
-
Hafızayı güçlendirmesi, unutkanlığı gidermesi de susam yağı faydaları arasındadır.
-
Zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir.
-
Damar sertliğini önleyici rol oynar.
-
İçeriğindeki magnezyumdan mütevellit diyabet yani şeker hastası kişilerde kan şekeri miktarını düşürmek için tercih edilir.
-
Kan basıncını azaltır ve kalp sağlığını koruyarak olası kalp hastalıklarını engeller.
-
Koronavirüsle mücadele ettiğimiz şu günlerde daha da önemli hale gelen bağışıklık sistemini güçlendirir.
-
Deride oluşan pullanmaları, dökülmeleri ve kızarıklığı giderir.
-
Ciltteki siyah noktalar, iltihaplı sivilceler ve aknelerle savaşır.
-
Ciltte mantar oluşumunun önüne geçer.
-
Güneşin zararlı ışınlarından korur.
-
DNA hasarına karşı korumaya yardımcı olur.
-
Susam yağı bebeklere masaj yapmada kullanılır.
-
Egzama ve sedef hastalığı semptomlarını olabildiğince hafifleterek azaltır.
-
Kadınlarda oluşan selülite iyi gelir.
SUSAM YAĞININ ZARARLARI
Susam yağının faydaları saymakla bitmez peki ya zararları? Tabii ki her ürün gibi bu ürünün de fazla veya yanlış tüketiminde yan etkileri olabilir. Öncelikle kronik hastalığı olan veya ciddi rahatsızlığı bulunan kişiler susam yağını kullanırken tükettikleri miktara ve yönteme dikkat etmelidir. Alerjik kişilerin alanında uzman doktorlarını danışmadan tüketilmeleri asla önerilmez. Buna ek olarak anne adaylarının da susam yağının tüketiminde dikkat etmeleri gerektiği bilinir. Susam yağını harici olarak kullanmadan önce yani cildinizin veya saçınızın tamamına uygulamadan önce mutlaka küçük bir bölgede deneme yapın. Burada kızarıklık veya kaşıntı gibi herhangi bir alerjik reaksiyonla karşılaşmadığınız takdirde bölgenin tamamında kullanabilir, ancak en ufak bir olumsuzlukta kullanılan bölgeyi hemen temizleyip doktorunuza danışmalısınız.
SUSAM YAĞININ SAÇA FAYDALARI NELERDİR?
Susam yağı saçların daha parlak ve canlı görünmesinin yanında saç dökülmelerinin de azalması için oldukça fazla kişi tarafından tercih edilir. Susam yağı ile saç derisine yapılan masaj, kan dolaşımını hızlandırarak daha güçlü ve sağlam saçlara ulaştıracak. Daha çok beslenen saç kökleri güçlenecek ve daha sağlıklı şekilde uzayacak. Aynı zamanda susam yağı saç kırıklarını önleyerek, saç diplerinde mantar oluşmasını da engeller.
SUSAM YAĞI NASIL ELDE EDİLİR?
Susam yağı susam bitkisinin tohumlarından elde edilir. Susam bitkisinin hafif kurutulmasından sonra hafifçe çırpılarak tohumların dökülmesi sağlanır. Bundan dökülen tohumlar bir havanda bir araya getirilerek güzelce ezilir. Ardından tavada birkaç dakika kavrularak iyice yağının çıkması sağlanır. Kavrulan susam püresi temiz bir tülbent torbaya yerleştirilir ve presten geçirilerek yağ elde edilir.
-
Zonguldaklı 3 yıl önce Şikayet EtAtış serbest. Bir tek ölüme çare değil. Yarın aynı şeyler keten tohumu yağı, ceviz yağı için hatta TAHİN (!) için de yazılır...Beğen Toplam 2 beğeni
-
blob 3 yıl önce Şikayet Etsen gidenler nasıl geriye döner ondan haber, dedemden babama amcama 70 80 yaşında saçlar yaldır yaldır bizim kafa 20 yaşından beri dalaman havalimanı.Beğen Toplam 32 beğeni
-
Arif 3 yıl önce Şikayet EtHarika :):):)Beğen Toplam 1 beğeni
-
AŞIYA HAYIR 3 yıl önce Şikayet Etkalan sağlar bizimdirBeğen Toplam 11 beğeni