Stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla ortaya çıkıyor! İnflamasyona neden olan besinler...

Halk arasında iltihaplanma veya yangı olarak bilinen, özellikle bu günlerde kişilerde görülme sıklığı son derece artan stres, depresyon ve hareketsiz yaşamın da tetiklediği inflamasyona neden olan besinleri Beslenme ve Diyetetik uzmanı Kübra Şahin anlattı.

Stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla ortaya çıkıyor! İnflamasyona neden olan besinler...
Stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla ortaya çıkıyor! İnflamasyona neden olan besinler...
GİRİŞ 07.01.2021 13:19 GÜNCELLEME 07.01.2021 13:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İltihaplanma ya da yangı olarak bilinen, stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla da ortaya çıkan inflasmasyona karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin uyarılarda bulundu. İnflamasyona sebep olan besinleri açıklayan Şahin, diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.



Stres, depresyon ve hareketsiz yaşama bağlı ortaya çıkıyor

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik bölümü Arş. Gör. Kübra Şahin, halk arasında iltihaplanma, yangı olarak bilinen inflamasyona dair bilgiler aktardı.  Şahin, inflamasayonun, vücutta mikrop veya kimyasal, fiziksel ve diğer çeşitli nedenlerle doku hasarı meydana geldiğinde vücudun kendine özgü verdiği bir yanıt olduğunu ifade etti.  İnflamasyonun amacının, hem doku hasarı yapan nedeni ortadan kaldırmak veya olduğu yerde sınırlı tutmak, hem de hasar gören dokuları onarmak ve yenilemek olduğunu söyleyen Şahin, “Stres, depresyon, hareketsiz yaşam şekli ve dengesiz beslenme kronik inflamasyonun nedenlerindendir. İnflamasyon dengesini sağlama ve devam ettirmede; besinler ve beslenme tercihlerimiz önemli rol oynamaktadır. Diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğu görülmektedir” diye konuştu.

Bu besinlerden uzak durun

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, doymuş yağ asitleri (palmitik, stearik ve miristik asit), trans yağ asitleri, yüksek glisemik indeks içeren rafine karbonhidratlar ve yüksek omega-6/omega-3 oranının inflamasyonu arttırdığını belirterek, artışa karşı uzak durulması gereken besinleri şöyle sıraladı:

“Kızartılmış yiyecekler ve fast food, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, makarna, beyaz undan yapılan ekmek, kek, bisküvi, kraker, kurabiye, tatlandırıcılar, margarin, ayçiçek, soya, mısırözü, kanola yağları gibi rafine bitkisel yağlar uzak durulması gereken besinler arasındadır. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, gazlı içecekler, şekerli meyve suları, işlenmiş tatlılar, salata sosları-çeşniler, granola-beslenme barları, soya ürünleri, hazır çorbalar, cipsler, tavuk-et suyu tabletler gibi monosodyum glutamat içeren besinler ve alkol kullanırken dikkat edilmesi gerekir.”

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • Osmanlı Evladı. 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir tek hava kaldı onu da almazsak bittik yani. Neyi yiyeceklerimizi yaz daha faydalı olur.
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Geriye zaten bir şey kalmadı ve hareket edince o zman iyi bir besinmis anlamı çıkıyor bunlar yanlış herkes doktor olmuş ama bir şeyi bikdigi yok sayısal verilerle doktor olmuşlar düne kadar şeker ye diyorlar di margarin ye diyorlardı tereyağ zeytinyag yemeyin kotuleyip duruyorlardı ne değişti
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beşiktaş otel faciasını unutmadı! Athletic taraftarları kayıtsız kalmadı
Trump'ı dua töreninde kızdıran sözler: 'Sözde Piskopos özür dilesin'