Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Geçirgen bağırsak sendromu ne şekilde ortaya çıkar?

Geçirgen bağırsak sendromu adı üstünde bağırsaklarda meydana gelen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin hayat kalitesi ciddi anlamda düşer ve tedavi edilmediğinde çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bağırsaklar için ikinci beyin diyen uzmanlar bağırsakların sağlıklı şekilde çalışmasının ne denli önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Geçirgen bağırsak sendromu ne şekilde ortaya çıkar?
Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Geçirgen bağırsak sendromu ne şekilde ortaya çıkar?
GİRİŞ 13.01.2021 16:04 GÜNCELLEME 19.02.2021 15:29

Sindirim sistemi insan vücudundaki en önemli ve korunması en gerekli sistemlerden biridir. Bağırsaklar ise sindirim sisteminin en önemli parçasıdır. Yediğimiz besinler sindirim yolu kanalıyla bağırsaklara iner ve burada emilerek sindirilmesi sağlanır. Geçirgen bağırsak sendromu ise bağırsak duvarının geçirgenliği ile ilgilidir. Son günlerin çok konuşulan ismi Neslihan Atagül'ün de geçirgen bağırsak sendromuna yakalanması ile yeniden gündeme geldi. Dizi setinde bu hastalığa yakalanan oyuncu 10 gün rapor alarak tedavi görüyor.

Geçirgen bağırsak sendromu nedir?

Çünkü besinler bağırsaklarımızda parçalanmaya, sindirilmeye devam eder ve yine burada emilirler. Bağırsaklarımızdaki bu emilim işleminin de tıpkı diğer sistemlerdeki gibi bir işleyişi vardır. Bağırsak hücreleri sıkı bağlantılar ile bitişik bir şekilde dizilmiştir ve bu haliyle bir filtreyi andırmaktadır. Bu filtre sayesinde bağırsaklarımızdan kanımıza yalnızca sindirilmiş besinler, sıvılar, vitamin ve mineraller gibi zararsız maddeler geçebilirler. Eğer bağırsak hücreleri arasındaki bu sıkı bağlantı bozulursa kanımıza zararlı organizmalar ve toksinler gibi istenmeyen maddeler de karışabilirler. İşte “geçirgen bağırsak sendromu” olarak adlandırılan bu problem, bağırsak duvarının geçirgenliği ile ilgilidir.



Geçirgen bağırsak sendromu neden olur?

Geçirgen bağırsak sendromu sindirim sisteminde meydana gelen pek çok farklı olaya bağlı olarak oluşabilir. Astım, gıda alerjileri, kronik sinüzit, egzama, ürtiker, migren, irritabl bağırsak, mantar hastalıkları, fibromiyalji ve romatoid artrit gibi iltihaplı eklem hastalıkları, sızdıran bağırsaktan kaynaklı oluşur. Öncelikle antibiyotikler, ikincil olarak steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar sızdıran bağırsakların ana nedenidir, çünkü hücreler ve hücreler arasındaki boşlukların genişlemesine neden olurlar. Diğer yaygın nedenler kemoterapi, alkol, yeni bir halıdan solunan formaldehit, gıda alerjenleri, stres, laktaz eksikliği, glüten alerjisi, anormal bağırsak florasıdır. Antibiyotikler hasarlarını iki şekilde oluştururlar. En yaygın gıda alerjileri, süt, yumurta, buğday, yulaf, çavdar gibi gluten taneleri mısır, fasulye fındık ve özellikle soyadır.



Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri

-Gıda alerjileri
-Bağışıklık sistemi hastalıkları
-Cilt hastalıkları
-Nörolojik hastalıklar
-Vitamin eksiklikleri
-Geçmeyen depresyon ve anksiyete
-Sürekli devam eden baş ağrısı ve migren
-Fibromiyalji
-Kabızlık ve ishal gibi sindirim sisteminin beklenmedik durumları
-Aşırı kilo alma ve kilo vermekte zorlanma
-Düzensiz bağırsak sendromu
-Kronik ve geçmeyen yorgunluk 

Geçirgen bağırsak sendromuna iyi gelen besinler

İlk olarak ve en çok dikkat edilmesi gereken bağırsağa zarar veren gıdalardan uzak durmaktır. Sızıntılı bağırsakların bu dört besin ve takviyeyle iyileşmesi mümkündür.

1.Kemik suyu: Kemik suyu kolajen ve hasarlı hücre duvarlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek amino asit, proline, glisin ve glutamine içermektedir. Sızdıran bağırsakları ve otoimmün hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

2.Fermente süt ürünleri: Bağırsakların iyileşmesine yardımcı olabilecek hem probiyotikleri hem de kısa zincirli yağ asitlerini barındıran fermente süt ürünleridir. Aralarından en iyileri kefir, ev yoğurdu, ekşi krema, gheedir. 

3.Fermente sebzeler: Fermente sebzeler bağırsak pH'sını ve bağırsağı destekleyen probiyotikleri dengeleyen organik asitler içermektedir. Alman lahana turşusu, mayalanmış kırmızı biber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeği ve sebzelerle yapılan kvass  zengin kaynaklardır.

4.Tüm hindistan cevizi ürünleri: Hindistan cevizinde bulunan orta zincirli yağ asitleri diğer yağ asitlerinden daha kolay sindirilebilmekte, böylelikle sızdıran bağırsağı en iyi şekilde onarmaktadır. Ayrıca, hindistan cevizi kefiri, sindirim sistemini destekleyen probiyotikleri içermektedir.

Geçirgen bağırsak sendromuna karşı ne tür önlemler almalıyız?

-İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durun; doğal besinler tüketin. Çünkü doğal olmayan besinler tarım ilacı, ağır metal vb. zararlı maddeler içerebilirler. Bu maddeler ise bağırsak duvarına daha fazla zarar verme potansiyeline sahiptir.
-Şeker tüketimini sınırlandırın. Çünkü şeker bağırsak florasını bozabilir ve geçirgenliğini arttırabilir.
-Stresten uzak durun. Stres sürekli hale gelirse vücut yıkım mekanizmalarını harekete geçirir. Sonuçta başta bağırsak problemleri olmak üzere pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir.
-Gereksiz ilaç kullanımından sakının. Gereksiz ilaç kullanımı, bağırsak florasını bozan en önemli etkenlerdendir.
-Lifli gıdalar, probiyotik besinler tüketin. Tüm bunlar bağırsaklarınızdaki dost bakterileri beslemenizi ve bağırsak florası sağlığını desteklemenizi sağlar.
-Doğru yağları tüketin. Zeytin yağı, hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı ve doğal yağları tüketmeyi tercih edin. Bu türden yağlar bağırsak hücrelerinizin beslenmesine yardımcı olmaktadır.

Alerjik olan her şey bırakılmalı

Sızdıran bağırsağın tedavisinde öncelikle olmaması gerekenler ortadan kaldırılır. Bunların başında bireyin alerjisi, duyarlılığı ya da intoleransı bulunan besinlerin diyetten çıkartılması gelir. Yine patojenik bağırsak florasının temizlenmesi önemlidir. Bunun için botanik antimikrobiyaller ya da antibiyotikler kullanılabilir. Çevresel toksinler elimine edilir. Gıda duyarlılıklarını tespit etmekte eliminasyon diyeti ve/veya gıda duyarlılık testleri kullanılır. İkinci aşamada eksik olanlar yerine konur. Kişiye mide asidi, sindirim enzimi ve lif desteği sağlanır. Bağırsak flora dengesinin tekrar sağlanması için periyodik olarak probiyotik ve simbiyotikler kullanılır. Bütün bu aşamalar boyunca bağırsak astarının tamiri için Glutamin, riboz, D vitamini, C vitamini, A vitamini, çinko, fosfotidilkolin, epa, dha gibi besin desteklerinden faydalanılır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Liste güncellendi! İşte benzin fiyatının en pahalı olduğu ülke! Türkiye kaçıncı sırada?
E-ticarette tevkifat oranı belirlendi! Bakan Şimşek'ten açıklama...