Gıda Mühendisi Zuluğ: Eti yıkamak mutfakta yapılan en belirgin hatalardan biri!

Et yıkanır mı yıkanmaz mı tartışmaları dönem dönem gündeme gelen tartışmalı bir konu. Tüketiciler eti pişirmeden önce yıkamak gerektiğini ve yıkamadan tüketmenin sağlıksız olduğunu savunurken uzmanlar bu fikre pek katılmıyor. Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ eti yıkamayın uyarısında bulundu.

Gıda Mühendisi Zuluğ: Eti yıkamak mutfakta yapılan en belirgin hatalardan biri!
Gıda Mühendisi Zuluğ: Eti yıkamak mutfakta yapılan en belirgin hatalardan biri!
GİRİŞ 26.01.2021 13:07 GÜNCELLEME 26.01.2021 13:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Eti yıkamanın mevcut mikroorganizma yükünü arttıracağını belirten Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ önemli uyarılarda bulundu. Yıkanan etin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Zuluğ, "Avuç içi sıcaklığı çok önemli. Etle ne kadar çok oynarsanız bu durum o kadar çok riske yol açıyor. Etle ne kadar haşır neşir olursanız içerdiği mikroorganizmaları çevreye dağıtırsınız. 30 dakikada hazırlama işlemini gerçekleştirin" uyarısında bulundu.



Mutfakta yapılan en belirgin hatalardan biri

Mutfakta yapılan en belirgin hatalardan birinin etin hazırlanma ve saklanma koşulları olduğuna dikkat çeken Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ, eti yıkamayın uyarısında bulundu. Etin yıkanma nedenlerine değinen Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ, "Aslında burada tüketiciye sorarak başlamak gerekiyor. Eti neden yıkıyorsunuz? Eğer etin üzerinde kıl, tüy, kan ya da toprak parçası gibi fiziksel bir bulaşan gördüyseniz  bu eti yıkamak mantıklı olabilir. Ama eğer tüketici eti temizlemek için yıkıyorum, mikroorganizmalardan uzaklaştırmak istiyorum diyorsa bu yanlış. Aslında bu şekilde mikroorganizmalardan uzaklaştıramıyoruz. Etle ne kadar haşır neşir olursak üzerindeki mikroorganizmaları o kadar etrafa dağıtırız. Öncelikle elimizi kullandığımız diğer ekipmanları kirletiyoruz. Çiğ ette insan sağlığına zararlı,patojen dediğimiz bakteriler var. Bunlar yıkama esnasında çevreye ( diğer ekipmanlara, tezgaha, kesme tahtasına)  bulaşıyor. Bu işlem çapraz bulaşma riskine yol açıyor. Bu nedenle eti yıkamak mantıklı bir uygulama olmayacaktır" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • bahri 3 yıl önce Şikayet Et
    boş boş konuşmuş ,ette patojen varmış yıkarken sağa sola dağılırmış .. bre hiç düşünmezmisin o et mezbahadan mutfağa kadar nasıl geldi . insanın içi yıkamadan rahat edermi . oldu olacak ellerimizide yıkamayalım . dışardan içerden kaptığımız mikroplar etrafa yayılır . yayılmadan onlarıda yiyelim .
    Cevapla
  • ebabil kuşu 3 yıl önce Şikayet Et
    havaya bak ,sanki atomu parçalamiş , sizi dinlesek halimiz perişan ,en iyisi kendi bildiğini yapmak ..boş verin bunlari ,iki kitap okudumu kendini dev aynasinda görürler ama bir halttan anladikları yok , sanki kendileri araştirip neticeye variyorlar ,bilmem hangi gavur sallamiş kitap yazmiş bunlarda o kitaplari okuyup ,kasila kasila bilgi veriyor , sizin dediğiniz doğru olsaydi dedem 85 yil sapa sağlam yaşamazdi :)))
    Cevapla
  • ADALET C* 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi de Kasaptan Marketten alıyoruz temiz hijyen ortamda hazırlandığını eti temiz aldığımızı kim garanti edecek ???
    Cevapla
  • Deli Oğuz! 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasil yere kondu belli değil! tozlu,kıllı pis bakmadan yiyelim yanii?
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bol Et yiyen biriyle yemiyen birini yanyana koyun bi güleştirin etin ne kadar yararlı oldugunu anlıyacaksınız.Eski topraklar çok babayigitti neden bol et yedikleri için şimdi yok kilo yapar yok mikrop var bunları söylüyenler Türk milletinin güçlü babayigit olmasını istemeyenlerin uydurması. Et yiyin bol bol zinde tutar güçlü kuvvetli olmanıza yarar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın en değerli otomotiv üreticileri belli oldu: İlk 50'de iki Türk firma var
76 kişi can verdi: Facianın yaşandığı otele ilişkin vahim iddialar!