Tiroid hormonlarını bozan yiyecekler nelerdir? Hormon sağlığını bozan besinler...

Tiroid bezinin sağlıklı çalışması, diğer organların da düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Tiroid bezinin düzenli çalışması için ise beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve tiroid hormonlarının çalışmasını olumsuz etkileyen yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Peki tiroid hormonlarını bozan yiyecekler nelerdir? İşte hormon sağlığını için uzak durulması gereken besinler...

Tiroid hormonlarını bozan yiyecekler nelerdir? Hormon sağlığını bozan besinler...
Tiroid hormonlarını bozan yiyecekler nelerdir? Hormon sağlığını bozan besinler...
GİRİŞ 27.01.2021 15:28 GÜNCELLEME 27.01.2021 15:28
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Vücut işleyişinin sağlıkla devam edebilmesi için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle günümüzde işlenmiş gıdaların çok fazla tüketilmesi hormonların dengesini bozarak hastalıklara neden olmaktadır. Özellikle tiroid bezi hormonlarının bozulması, kişilerde halsizlik, yorgunluk, kol ve bacaklarda ani uyuşma, sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelmektedir. Bu gibi hastalıklar günlük hayatımızı olumsuz etkilerken hastalığın ilerlemesi halinde anemi, nefes darlığı ve ani kilo kaybı gibi ciddi hastalıklara da neden olmaktadır. 

Greyfurtun faydaları nelerdir? Greyfurt suyu zayıflatır mı? Greyfurt suyu nasıl hazırlanır?

HORMONLARI BOZAN BESİNLER NELERDİR?

En basit hastalıktan hayati risk taşıyan hastalıklara kadar kişinin sağlığını bozan ve bağışıklık sisteminin zayıflatan temel neden beslenme alışkanlıklarıdır. Kişinin ambalajlı ve işlenmiş ürünleri tüketmesi, sağlığını etkileyerek hormonların çalışmasını etkilemektedir. İşte hormonların sağlıklı çalışmasına engel olan besinler şöyledir:

1- Soya Ürünleri: Sağlık açısından oldukça faydalı olan soya, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini kısmen karşılamaktadır. Ancak soya, çok fazla tüketilmesi halinde tiroid bezlerine zarar vermektedir. Tiroid bezi hormonlarının bozulması, çeşitli hastalıkları beraberinde getirdiğinden dikkatli ve ölçülü tüketilmesi gerekmektedir. 

Hangi besinler hangi hastalıklara iyi gelir? Doğal besinlerle hastalıklardan korunmak mümkün

2- Kafein: Aşırı miktarda kafein tüketilmesi, vücutta kortizol hormonu salgılamaya neden olmaktadır. Koztizol, stres hormonu olarak da bilindiğinden kişinin anksiyeteye neden olmaktadır. Günde 1-2 fincandan fazla kahve tüketilmesi tiroidi etkilediğinden ölçülü miktarda içilmesi tavsiye edilir. 

Filtre kahvenin faydaları nelerdir? Filtre kahve zayıflatır mı? Filtre kahve nasıl demlenir?

3- Fast Food Yiyecekler: İçerdiği katkı maddelerinden ve zararlı yağlardan dolayı, vücudun ihtiyacı olan kalori miktarından çok daha fazlasını almaya neden olmaktadır. Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, hormonların düzenli çalışmasına engel olarak başta obezite olmak üzere çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. 

Yağ yakmaya yardımcı besinler nelerdir? Hangi gıdalar kilo vermeyi hızlandırır?

4- Tereyağı ve Margarin: Tereyağı, vücudun ihtiyacı olduğu kadarıyla tüketildiğinde oldukça sağlıklı bir besindir. Ancak kontrolsüz tüketilmesi başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere birçok hastalığa neden olmaktadır. Kolesterolün yükselmesine neden olarak kalp krizi riskini yükseltmektedir. 

Hızlı ve kalıcı kilo vermek için diyet listesi: Evde hızlı zayıflamanın 5 doğal yolu...

5- Turpgiller: İyot eksikliği yaşayanların uzak durması gereken besinler, lahana, şalgam ve turptur. Tirod hormonlarını etkileyen bu besinlerin çok fazla tüketilmemesine dikkat ederek beslenme programlarını oluşturmaları önerilmektedir. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren eylül meyve ve sebzeler nelerdir? Mevsiminde beslenmenin önemi

6- Karbonhidrat: Tahıl ürünleri insan sağlığı için oldukça gerekli ve önemli besinler olmasının yanında aşırı miktarda ekmek, makarna, hamur işi gibi ürünlerin çok fazla tüketilmesi, iyot emilimini engellemektedir. Bu durumda beraberinde birçok hastalığı getirmektedir. 

YORUMLAR 7
  • erdemir 3 yıl önce Şikayet Et
    yalannn
    Cevapla
  • Mahmut tr 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlara kalsa Hersey zararlı diyorlar. Aşırı yemekle mideyi doldurmak zararlıdır bunu herkes bilir. Et tereyağı kaymak bal ne varsa yenen yiyin tabi sağlığınıza dokunmuyorsa.
    Cevapla
  • Baybars 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece zırva bu bilmişlerin yazdığı. Aklı olan inanmasın.
    Cevapla
  • Fazıl 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen.
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    En düşük karbonlu yağ tereyağıdır, saf ev yapımını bulursan tonlarca tüketebilirsin, biraz tutarlı bilgi paylaşımı yapınız, ben 25 yıllık hayvancılıkla uğraşıyorum babamı 82 yaşında kaybettim yediği yağ tereyağı, diğer besinleri de yüzdelik olarak %80 oranında hayvansal gıda, doğal ortamda kendi ürettiğini tüketti, yüksek tansiyon harici hiçbir rahatsızlığı da yoktu.
    Cevapla
  • Kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kısacası yiyin için ama israf etmeyin demiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
2 milyar TL’lik GSS borcu silinecek
Türkiye hakkında alçakça ifadeler: İstanbul Barosu için harekete geçildi!