Ağrı'da bir aile koronavirüsü yüzde yüz teşhis edebilecek 'Yapay Zeka Sistemi' geliştirdi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Bilgisayar Bölümünde görev yapan Doç. Dr. Aytürk Keleş, eşi Doç. Dr. Ali Keleş ve İstanbul Aydın Üniversitesi Yazılım Mühendisliği öğrencisi olan oğulları Mustafa Berk Keleş ile birlikte korona virüsü yüzde yüz teşhis eden yapay zeka sistemi geliştirdi.

Ağrı'da bir aile koronavirüsü yüzde yüz teşhis edebilecek 'Yapay Zeka Sistemi' geliştirdi
Ağrı'da bir aile koronavirüsü yüzde yüz teşhis edebilecek 'Yapay Zeka Sistemi' geliştirdi
GİRİŞ 29.01.2021 14:11 GÜNCELLEME 29.01.2021 15:05
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Daha önce yapay zeka ile hastalık teşhisi üzerinde pek çok çalışma yaptıklarını ve pandemi nedeniyle eve kapandıkları dönemde de salgınla mücadeleye katkı sağlayabilmek bu çalışmaya başladıklarını söylediler. Doç. Dr. Aytürk Keleş yaptığı açıklamada, oğulları Mustafa Berk Keleş’in öğrenciliğine devam ederken iki farklı uluslararası teknoloji şirketinde Yapay Zekâ uzmanı olarak çalıştığını, alandaki uzmanlığı ile bu çalışmaya dahil olduğunu söyledi. 


  
“Yaptığımız çalışma bu alana katkı sağlayacak dünyada  ender bir çalışmadır”

Çalışmalarının dünya genelinde yapılmış ender bir çalışma olduğunu söyleyen Doç. Dr.  Aytürk Keleş, eşi ve çocuğuyla pandemi sürecinde ekip olarak sıkı bir şekilde çalıştıklarını söyleyerek, “Pandemi nedeniyle eve kapandığımız dönemde hep birlikte ne yapabiliriz, bu hastalıkla mücadeleye nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşünerek bu çalışmaya başladık. Yapay zekâ teknolojilerinden derin öğrenmeyi kullanarak ucuz, taşınabilir ancak Covid-19’un teşhisinde düşük hassasiyete sahip X-ray cihazlarını güçlü teşhis araçlarına dönüştürecek zeki çıkarım mekanizmaları geliştirdik.  Çalışmamız dünyada bu alanda yapılmış ender bir çalışmadır. Çünkü şimdiye kadar Covid-19’u tespit edebilmek için uzman kişiler tarafından yapılan tüm çalışmalar genel görüntüler üzerine eğitilmiş hazır ağları kullanmıştır.  Örneğin VGG19, MobileNet, DenseNet ve SqueezeNet gibi. Oysa medikal görüntüler pek çok açıdan farklıdır. Bu yüzden ağların sıfırdan Covid-19 görüntüleri ile eğitilerek geliştirilmesi teşhis görevinde kullanılabilmesi için çok önemlidir.  Ancak derin öğrenme ağlarını sıfırdan geliştirmek hem tecrübe hem de alanda ciddi uzmanlık gerektirdiğinden zordur. X-ray görüntülerini kullanarak sıfırdan iki farklı mimari ile COV19-CNNet ve COV19-ResNet adını verdiğimiz derin öğrenme ağlarını kendimiz geliştirdik. Bu ağlar X-ray cihazlarına da entegre edilebilecek güçlü çıkarım mekanizmaları şeklindedir.  Bu mekanizmalar normal ve Covid-19 vakalarını yüzde 100, viral zatürreyi de yüzde 97 doğrulukla teşhis edebilmektedir" dedi. 


 
“Koronavirüsü, öksürük veya nefesten bir saniyeden de kısa sürede tespit edebiliriz”

Yaptıkları çalışmanın, akademik seviyesi yüksek olan uluslararası birçok dergide yayınlandığını vurgulayan Doç.Dr.  Aytürk Keleş, "Çalışmamıza hastalığın ülkemizde ilk görünmesiyle birlikte başladık. Üç ayda bitirdik. Çalışmamızın uluslararası geçerliliğini göstermek için beş ay da yayın aşamasını bekledik. Şu anda çalışmamız akademik seviyesi en yüksek olan (SCI indeksli Q1 kategorideki )dünyaca ünlü Springer yayınevinin “Cognitive Computation” adlı dergisinde yayınlanmıştır. Bu çalışmayı yaparken hiçbir araştırma fonu kullanmadık. Araştırmanın bütçesinin tamamını kendimiz karşıladık. Çalışmamız daha yeni yayınlanmış olmasına rağmen uluslararası çok önemli geri dönüşler almaktayız.  İlerleyen zaman içinde de bu alanda etkisinin çok daha artacağını düşünüyoruz. Geliştirdiğimiz sistem X-ray görüntülerini kullanarak şu anda bilgisayarda çalışmaktadır. Veri temin edebildiğimiz takdirde, hastalığı öksürük veya nefesten bir saniyeden de kısa sürede tespit edebilecek (hatta cep telefonu gibi mobil cihazlarda da kolayca kullanılabilen) yapay zekâ sistemlerine de dönüştürebiliriz. Bu sistemler teşhisten sonra tedavi aşamasında veya Koronanın farklı türlerinin teşhisin de kullanılabilir" ifadelerini kullandı.


 
“Kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın teşhisine yönelik akıllı sistemler geliştirdik”

  Gerekli desteği buldukları takdirde pek çok hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek Yapay Zekâ destekli akıllı cihazları ülkede geliştirebileceklerini söyleyen Keleş, “Daha önce de kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın teşhisine yönelik akıllı sistemler geliştirdik ve bu çalışmaları SCI indeksli uluslararası nitelikli dergilerde yayınladık.  Gerekli desteği bulabilirsek, şimdiye kadar edindiğimiz bilgi ve tecrübeyle pek çok hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek Yapay Zekâ destekli akıllı cihazlar ülkemizde geliştirebiliriz" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 9
  • Mahmut 3 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun.. Bu ülkenin sizin gibi güzel insanlara ihtiyacı var.
    Cevapla
  • Haci 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah kolaylik versin maaşallah
    Cevapla
  • mr spak 3 yıl önce Şikayet Et
    Saygın dergide yani batılı önce alıyor inceliyor gerekli adamlarına projeyi gösteriyor aylar sonra yayınlıyor Ne çarpıklık dimi Tabiisterse yayınlamaz ama gene kendi adamlarına projeyi aktarırda.Zaten bunu da dürüst batılı şeytanlar yapıyorda
    Cevapla
  • Bekir SAĞLAM 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah
    Cevapla
  • frk 3 yıl önce Şikayet Et
    Gencler Google Colab'de iki model train ederek haber olmakla olmuyor bu isler. Reklami falan birakin. Adam akilli is yapin. Insan yetistirin. Oda olmadi sirket kurun bu isi ticarilestirin. Yoksa bos laf salatasi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail gözüne bu kez o ülkeyi kestirdi: Şiddetli Harekat başlatacağız!
Bakan Fidan ve Ahmet eş-Şera Kasyun Dağı'nda! Şam'a karşı çay içtiler