Üniversite öğrencisiyken kemik kanseri oldu, şimdi kanser hastaları için çalışmalar yapıyor!

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu olan 26 yaşındaki Ceren Uçaryılmaz'a 2 yıl önce kemik kanseri teşhisi konuldu. Üniversiteden mezun olmasına 1 ay kala yakalandığı kanseri yenerek sağlığına kavuşan Ceren şimdilerde Koç Üniversitesi'nde 'hücresel ve moleküler tıp' alanında yüksek lisans yaparak kanser hastalarına umut olmak için çalışmalar yapıyor.

GİRİŞ 10.03.2021 13:14 GÜNCELLEME 10.03.2021 16:32
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

26 yaşındaki Ceren Uçaryılmaz'a 2 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü son sınıfta öğrenciyken kemik kanseri teşhisi konuldu. Uzun tedaviler sonucu kanseri yenerek sağlığına kavuşan genç kız Koç Üniversitesi'nde 'hücresel ve moleküler tıp' alanında yüksek lisans yapıyor. Akademisyen olmak istediğini söyleyen Uçaryılmaz şimdilerde kanser hastalarına umut olacak çalışmalar yapıyor. Ceren Uçaryılmaz, "Hastalığı yaşamış biri olarak yeni bir kemoterapi ilacıyla yan etkisi daha az, güçlü tedavi yöntemlerine ihtiyacımız var" dedi.

Elazığ'da kanser tedavisi gören 2 çocuk annesi kadına sahiplendiği kuzu terapi oldu!



Tesadüfi şekilde yolda düştüm, kanseri öyle öğrendim

Ceren yaşadıklarını anlattı: "Gittiğim doktorlar önce pek teşhis koyamadılar. Sıkıntılı dönemlerdi. Daha sonra tesadüfi bir şekilde, rastgele yolda düştüm ve canımın çok acımasından dolayı kaldırıldığım hastanede çekilen tomografi çok büyük bir kitlenin bulunduğu belirlendi. Teşhis kemik kanseri olarak koyuldu. Bu, tam benim okuldaki son dönemimde oldu. Aralık ayında ameliyatıma girdim, bir ay sonra mezun oldum. Hem finallerime çalışıyordum hem de tedavimi sürdürüyordum. Mezuniyet telaşım var. 'Okulu bitirebilecek miyim?' diye düşünürken, bir yandan da ameliyatlar, kontroller, kemoterapi hazırlıklarıyla günler geçiyordu.”

Aşıyla önlenebilen tek kanser türü: Rahim ağzı kanseri


Çok ağrı çektim

Sıkıntılı günlerin ardından hastalığına teşhis konulduğu için sevindiğini söyleyen Cemre Uçaryılmaz, "Çok ağrı çektim. Ne olursa olsun dedim ki; ‘Tamam, artık bir teşhisim var. Her ne olursa olsun tedavinin ardından ağrım geçecek.’ Bu beni çok mutlu eden bir şeydi. Karalar bağlamadım. Üzüldüm tabii ki, ‘Neden böyle bir şey oldu, neden beni buldu?’  diye düşündüm. Ama bunların artık çözümü var. Kanser artık bulunan çok fazla ilaç ve tedavi yöntemiyle kontrol edilebiliyor” diye konuştu.

Ailem hep yanımdaydı

Kanser hastalığının tedavisi sırasında tıbbi yöntemler kadar moral ve motivasyonun da etkili olduğunu hatırlatan Uçaryılmız, "Ailem ve erkek arkadaşım sürekli yanımdaydı. Babamı, altı ay önce kaybettik. Hayattayken babamın desteği, bize olan sevgisi kanserle mücadele dönemimde en iyi ilaç oldu. Arkadaşlarım hep yanımdaydı. Erkek arkadaşım; bütün tedavi sürecimde İstanbul'da çalıştığı halde Bursa'da bulunduğum hastaneye geldi. Ne zaman ameliyat olacak olsam her sabah elimi tuttu. Beraber ameliyathaneye indik. Bu tarz destekler sayesinde kendinize güven geliyor. Diyorsunuz ki, ‘Ne olursa olsun bu insanlar, benim yanımda.’ Doktorlar en iyi tedavi yaparken annem, kardeşim, erkek arkadaşım da ne olursa olsun benim yanımda olacaklar. Her daim bütün zorlukları benimle beraber göğüsleyecekler. Psikolojik olarak çok zor bir süreç ama benim geçirdiğim ameliyatlar çok zordu. 5 tane ameliyat geçirdim. Omurgamdan çok sıkıntı çektim. Bacağımdan çok sıkıntı çektim. Eşyaları kaldıramadım, kullanamadım. Üzerimi kendim değiştirip, giyinemedim. Lavaboya gidemedim. Duş alamadım. Erkek arkadaşım bana psikolojik olarak destek verirken, annem her zaman elim ayağım oldu. Her gece yanımdaydı. Ağrım olduğunda sürekli elimi tuttu ve yatağımdan kaldırdı, yatağa geri yatırdı. Her şeyime yardım etti. Annem olmazsa, erkek arkadaşım olmasa ben şu an bugünleri yaşıyor olamazdım" dedi.

Bundan sonra da akademisyen olarak kanser üzerine çalışmak istiyorum

Hastalığı atlattıktan sonra kanser tedavisine yönelik çalışmalar yapmaya başladığını ifade eden Cemre Uçaryılmaz, "Moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunuyum. Bugüne kadar hep sinirsel hastalıklar üzerine çalışmak istiyordum. Stajlarımı bunun üzerine yaptım.  Ama bu yaşadığım olaylardan sonra dedim ki, 'Ben okulda bu hastalığın eğitimini aldım ve nasıl bir sıkıntı olduğunu biliyorum, bundan sonra bu hastalığı çözmeye kendimi odaklayacağım.'  Koç Üniversitesi'nde hücresel ve moleküler tıp alanında yüksek lisans yapmaya başladım. Şu an mide kanserinde ilaç direnci üzerine çalışıyorum. 'Neden kemoterapi alan hastaların bazılarında yanıt iyi olurken, bazılarında kötü oluyor?' sorusuna cevap bulacak araştırma yapıyoruz. Bundan sonra da akademisyen olarak çalışmalarıma devam etmek istiyorum. Amacım, kanserin yenilebilir bir hastalık olduğunu göstermek. Yeni bir kemoterapi ilacı bulmak ya da hangi hastalar, hangi ilaçlarla daha iyi tedavi olur? Bu hastalıkla daha kolay, yan etkisiz nasıl atlatılır? Çözüm odaklı tedavileri nasıl bulabiliriz? gibi soruların cevabını bulacak bilimsel çalışmalar yapmak istiyorum" diye konuştu.

Moralimizi hiç bozmadan güzel günleri konuştuk

Kızına, kanser teşhisi konulduğunda ne ile karşılaşacaklarını bilmediklerini söyleyen anne Figen Uçaryılmaz da doktorların çabası ve doğru yönlendirmesiyle tedavinin başladığını anlattı. Bu süreçte karamsarlığa kapılmadıklarını söyleyen Figen Uçaryılmaz, "Hastalığı hiç konuşmadık. En zorlu tedavi sürecinde sohbetlerimiz; kızımın  yüksek lisansı ya da doktorayı nerede yapacağı oldu. Cemre her zaman bilim insanı olmak isterdi.  Bütün eğitim hayatı süresinde destekledik. Boğaziçi moleküler biyoloji genetik seçerken de aklında sinirsel hastalıklarla ilgili çalışma yapmak vardı.  Gelin görün ki kader onu farklı bir alana çekti. Şimdi  kanser alanında araştırma yapıyorlar. Kızımın her zaman destekçisiyim" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 12
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hastalandığında şifa veren O' dur. Bunu en iyi siz bilmelisiniz.
    Cevapla
  • neise 3 yıl önce Şikayet Et
    ne yazık ki şu tür haberlere de raslıyoruz; kanseri 2 yıl önce yenmişti şimdi yenik düştü...bir kere yakalandın mı işin zor.
    Cevapla
  • Takdiri İlahi 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen yenmedin senin elinde olan birşey yok vaktin gelmemiş Cenabı Hak şifa versin. İhtiyar bizim elimizde değil...
    Cevapla
  • Ali osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah
    Cevapla
  • süleyman 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşaallah dahada sağlikli günler dilerim. Kanser belasını çektigi için kendisi yaşanan sikintilari bilir... branşinda başarilar... Rabbim yar ve yardimcisi olsun. Vatani için her ne olursa olsun kim elini tasin altina koyuyor ise helal olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşgalcilere termal optikli silahlarla baskın: Çok sayıda asker öldürüldü
Faciada aynı aileden 14 kişi can vermişti, Erdoğan yalnız bırakmadı! Gözyaşlarını tutamadı