TÜBİTAK başkanından sevindiren açıklama: Yerli aşı mutant virüse karşı da etkili olacak!

Koronavirüs salgını tüm dünyada ve ülkemizde etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Türkiye'de çıkan ilk vakanın üzerinden 1 yıl geçmesiyle halihazırda 17 yerli aşı çalışması mevcut. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) başkanı Hasan Mandal yerli aşının koronavirüsle mücadelede etkili olabilmesi için tek bir bölgeye yönelik değil de 4 bölgeye birden etkili olacak şekilde tasarlandığını açıkladı.

TÜBİTAK başkanından sevindiren açıklama: Yerli aşı mutant virüse karşı da etkili olacak!
TÜBİTAK başkanından sevindiren açıklama: Yerli aşı mutant virüse karşı da etkili olacak!
GİRİŞ 11.03.2021 12:44 GÜNCELLEME 11.03.2021 13:11
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış
  • Türkiye'de ilk yeni tip koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden 1 yıl geçti.
  • Koronavirüse karşı aşı çalışmaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hız kesmeden devam ediyor.
  • Halihazırda 17 yerli aşı çalışması mevcutken, Erciyes Üniversitesi'nin yaptığı aşı çalışmasında faz-2'ye geçildi.
  • TÜBİTAK başkanı yerli aşıların mutant virüse karşı da etkili olacağını duyurdu.

ABD'de yapılan 'koronavirüs aşısı' araştırmasının sonuçları korkuttu!

Erciyes Üniversitesi yerli aşı çalışmaları
Türkiye'de koronavirüse karşı mücadele son gaz devam ederken 17 yerli aşı çalışması da hız kesmeden devam ediyor. Çin'den getirilen inaktif aşı ile yaklaşık 8 milyon kişi şimdiye kadar aşılanırken Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, koronavirüse karşı dünyada hangi tip aşı çalışılıyorsa Türkiye'de de o tip aşıların çalışıldığını, tasarım noktasında farklılık olduğunu söyledi. Mandal, "Hocalarımızın geliştirmiş olduğu aşılar aşının özellikle mutant virüslere karşı, değişimlere karşı daha hızlı bir şekilde kullanılabilmesi için, etkili olabilmesi için, tek bir bölgeye yönelik değil, 4 bölgeye birden etkili olabilecek şekilde tasarımları yapıldı" dedi.

'Erciyes Üniversitesi'ndeki çalışmalarda nisan sonunda faz-3 aşamasına geleceğiz'

Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara'da öğrencilerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, koronavirüse karşı yürütülen yerli aşı çalışmalarında gelinen son durumu DHA'ya anlattı. Türkiye'de aşı ve ilaç sürecinde geceli gündüzlü hafta sonları dahil çalışan birçok bilim insanının olduğunu belirten Mandal, "Çalışmaların bir kısmı faz aşamasında. Erciyes'te yürütülen çalışmada da Faz-2 çalışmaları devam ediyor. İnşallah nisan ayının sonunda Faz-3'e başlanması planlanıyor. Dünyada birçok aşı şu an kullanımda, Türkiye'de de aşı kullanımda. Bu nedenle 'Türkiye'deki geliştirilen aşılar gereksiz mi olacak?' diye düşürülebilir. Ancak dünyanın ve insanlığın hala Covid-19 odaklı aşıya sadece bu dönem için değil gelecekte de ihtiyacı olacak. Dolayısıyla Türkiye'de mutlaka aşı çalışmaları yapılmalı" dedi.

TÜBİTAK başkanı Hasan Mandal

1 yıl önce Türkiye'de aşı üretim tesisimiz yokken şimdi 4 tane var

Türkiye'de yeni karşılaşılabilecek güçlüklere, salgınlara yönelik artık bir aşı yetkinliğine sahip olunduğuna dikkat çeken Mandal, "Şu çok memnuniyet vericidir; 1 yıl önce Türkiye'de aşı üretim tesisimiz yoktu. Şu an Türkiye’de 4 tane tesis var ve hücreden başlayıp, en son dolum aşamasına kadar aşı üretim yetkinliğine sahip oldu. Bu normalde 10 yıllık bir zaman diliminde gerçekleşir. Şu anda 1 yıllık zaman diliminde gerçekleyebiliyorsa bu Türkiye'deki bilim insanlarımızın, Türkiye'deki özel sektörümüzün yetkinliğinin ön plana geldiği bir süreçtir. Türk bilim insanlarımız geceli gündüzlü bu sürecin içindeler. İnşallah bu konuda da güzel sonuçları yakın zamanda hep beraber duymaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs aşısı olan profesör aşı olmaktan çekinenler için antikor sonuçlarını paylaştı!


Yerli aşı mutant virüse karşı da etkili olacak şekilde tasarlandı

TÜBİTAK Başkanı Mandal, dünyada hangi tip aşı çalışılıyorsa Türkiye'de de o tip aşıların çalışıldığını belirterek, "Orada herhangi bir şekilde farklılık yok. Türkiye'de çalışılan aşılarımızdaki farklılık tasarım noktasında. Geliştirilen aşıların önemli bir kısmı 'spike protein' dediğimiz yüzeyindeki kısma yönelik; ama hocalarımızın geliştirmiş olduğu aşılar aşının özellikle mutant virüslere karşı, değişimlere karşı daha hızlı bir şekilde kullanılabilmesi için, etkili olabilmesi için, tek bir bölgeye yönelik değil, 4 bölgeye birden etkili olabilecek şekilde tasarımları yapıldı. Üretimleri de bu kapsamda. İnşallah sonuçları da bu faz çalışmaları esnasında hep birlikte görüyor olacağız. Türkiye sadece teknolojiyi takip etme noktasında değil aynı zamanda daha zorlu, güç koşullara yönelik de gelişecek olan ihtiyaçlar için bunu tasarlayabilecek ve geliştirebilecek noktada" diye konuştu.

2 aşı başvurusu daha yapıldı

Mandal, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) inaktif türü bir aşı ile virüs benzeri parçacık esaslı geliştirilmiş bir aşının başvurusunun yapıldığını aktardı. Yerli aşıların ne zaman uygulanacağına ilişkin ise Mandal, "Bilim insanı olarak bu konuda tarih vermek yanıltıcı olabilir. Arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Bilim insanlarımıza güveniyorum. Dün bir aşımız daha Sağlık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bunun değerlendirileceği TİTCK’ya faz çalışmaları, klinik çalışmaları başlayacak olan kuruma teslimi yapıldı. Faz izni alındığı an Faz-1 için ilk gönüllü kişi ben olacağım. Hangi aşı ilk faz çalışmasında değerlendirilecek ise o faz çalışmasında ilk gönüllü Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ve beraberinde ben olacağım" dedi.

TÜBİTAK başkanı Hasan Mandal öğrencilerle buluştu

Çocuklara bilim ve teknoloji farkındalığı yaşatmaya çalışıyoruz

TÜBİTAK Başkan Mandal, Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri kapsamında öğrencilerle buluşarak bilim ve teknoloji farkındalığını arttırmaya çalıştıklarını belirterek, "Ülkemizin ihtiyacı olan teknolojinin geliştirilmesinde, tasarlanmasında, üretiminde 'siz de varsınız' diyoruz. Öğrencilerimizle buluşmamızda bilimin, teknolojinin ne kadar yakın olduğunu, gün içinde karşılaştıkları güçlerin rahatlıkla bilim ve teknoloji ile çözümlenebileceğini anlatıyoruz. Bunu dinleyerek değil de deneyerek yapıyorlar. Bu hafta kapsamında öğrencilerimize yönelik 81 ilde 81 söyleşimiz var. Biz Türkiye'deki tüm öğrencilere dokunmaya çalışıyoruz. Bilim ve teknoloji haftasını dolu dolu yaşıyoruz. Çocuklarımıza güveniyoruz, bu çocuklarımız bizim geleceğimiz ve geleceğin teknoloji yıldızları" ifadesini kullandı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 3
  • vedat 3 yıl önce Şikayet Et
    E hadi bir an evvel çıkarın şu aşıyı. Herkes aşı yüzünden devleti suçlamaya başladı. Ne zaman kurtulacağız bu illetten.
    Cevapla
  • Reis 3 yıl önce Şikayet Et
    ne zaman çıkacak nijer, sudan vs aşı ürettikten sonra mı acaba ? rusyası, alamanı, çini neredeyse bir yıldır satıyor biz hala üretecegiz.
    Cevapla
  • Şems 3 yıl önce Şikayet Et
    Sonbahar başı Allah'ın izniyle nereden biliyorsun diyeceksiniz daha önceki bir yorumda okudum inşallah çünkü bir müddet daha devam edebilir diyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 86'da hayata tutundu!
Hamaney'den Suriye'yi karıştırmaya yönelik ima: Gençler harekete geçmeli