Uzmanından uyarı: Pandemi yüzünden 2050'ye kadar toplumun yüzde 60'ı miyopi olacak!

Pandemide evde geçirilen zamanın artmasıyla teknolojik alet kullanımının da aynı oranda artması sonucu uzmanlar bunlara bağlı olarak göz bozukluklarının daha fazla kişide görüleceğini söyledi. Antalya'da Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Çoban, 'Bu dönemde toplumun yüzde 30-35'inde ekran kullanımına bağlı miyopu oluştu. Elektronik aletlerin kullanılmasıyla 2050 yılına kadar toplumun yüzde 60'ı miyopi olacak' dedi

Uzmanından uyarı: Pandemi yüzünden 2050'ye kadar toplumun yüzde 60'ı miyopi olacak!
Uzmanından uyarı: Pandemi yüzünden 2050'ye kadar toplumun yüzde 60'ı miyopi olacak!
GİRİŞ 16.03.2021 17:10 GÜNCELLEME 16.03.2021 17:11

Koronavirüs salgınıyla birlikte sosyal hayat alışkanlıklarının da değiştiğini ve pandemi döneminde evde geçirilen sürede bilgisayar, tablet, televizyon ve telefon gibi teknolojik aletlerle iç içe olduğunu belirten uzmanlar bunların dijital göz yorgunluğuna neden olduğunu söyledi. Yetişkinlerin evde çalışma süresi ve öğrencilerin evde eğitim görmeleri nedeniyle özellikle tablet ve bilgisayar kullanımının arttığını belirten Doç. Dr. Çoban, çok yakın odaklı bakılması nedeniyle uzağı görme bozukluğu olarak adlandırılan miyopinin arttığını kaydetti. Son 1 yıl içerisinde toplumun yüzde 30 ile 35'inin bilgisayara bağlı görme bozukluğunun geliştiğini açıklayan Doç. Dr. Deniz Turgut Çoban, buna bağlı olarak 2050 yılına kadar toplumun yüzde 60'a yakınının miyopi olacağının öngörüldüğünü aktardı.

Gaziantep'te geliştirilen bu sistem koronavirüsü erken teşhis ediyor!




Gözler yakını görmek için daha farklı efor harcar


Doç. Dr. Çoban, normalde gözün uzak odaklı olduğunu anlattı. İnsanın uzağı gayet iyi görebildiğini belirten Doç. Dr. Çoban, “Yakın görme için ise gözlerimiz farklı bir efor harcar. Sürekli yakından baktığımızda ise gözümüz yakına odaklanmaya çalışarak miyop dediğimiz olayı ortaya çıkarır. Bu da uzak görme bozuklukları olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Görme bozukluğu dışında kayma da görülüyor

Pandemi nedeniyle teknolojik ürünlerin çok sık kullanıldığına değinen Doç. Dr. Deniz Turgut Çoban, bunun sonucunda göz bozukluklarının arttığını aktardı. Doç. Dr. Çoban, “Pandemiden sonra son bir yıl içerisinde miyopi oranında artış görüldü. Miyopiye bağlı gözlerde kayma da gözlemledik. Sürekli yakına bakmak özellikle çocukların gözlerinde bozukluklara, şaşılıklara sebep olabiliyor. Bu nedenle aralıklı çalışmaya dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

Çocuklarda miyopi daha çok görülüyor

Çocukların 8 saat eğitimlerini bilgisayardan gördüğünü hatırlatan Doç. Dr. Deniz Turgut Çoban, “Dışarıya çok çıkmadıkları için tablet, telefon gibi ürünlerle oynuyorlar. Onlardan istediğimiz şey ise yarım saatlik ya da 1 saatlik çalışmanın ardından açık havada 5 dakika uzağa bakacakları bir ortamda bulunmaları. Özellikle boş vakitlerini açık ve geniş ortamlarda geçirmelerini istiyoruz" dedi.

Miyopinin tedavisi için gözlerinizi 20 metre uzağa odaklayın

Göz sağlığı için açık havada vakit geçirilmesi önerisinde bulunan Doç. Dr. Çoban, “Gün ışığının miyopiyi ve göz bozukluklarını engelleyen koruyucu etkisi vardır. Eğer dar alanda değilseniz gözünüzü 20 metre uzağa odaklamanızı sağlar, yakından bizi uzaklaştırır ve göz kaslarımızın rahatlamasını sağlar. Miyopinin gelişmesini de engeller, özellikle miyopinin tedavisinde bunu önermekteyiz" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arda Güler tek bir hareketiyle maça damga vurdu! Dünya onu paylaşıyor
Antalya Havalimanına inen uçağın motoru yandı! Yolcular tahliye edildi