Herkesin evde yaptığı en büyük hata: Isıtılan yemek tifoya sebep oluyor!
Evlerde pişirilen yemeklerin kişi sayısından fazla pişirilmesi sonucu artması ve ertesi gün tekrar ısıtılması pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu durumun bekleyen yemeklerde bakteri ve kimyasal oluşumunu tetiklediğin söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan ' “Tekrar ısıtılan yemekte oluşan bakteriler tifoya kadar götürebilir” diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.
Hemen hemen herkes gün içinde yemek yapıp ertesi günde onu ısıtarak tüketmeyi tercih ediyor. Günlük hayatın koşturmacasında insanlara son derece pratik gelen bu durum sağlık için oldukça zararlı. Buzdolabından çıkan yemek, tekrar ısıtılarak sofralardaki yerini alıyor. Neredeyse herkesin evinde yaşanan bu durumun bir hata olduğuna dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, tekrar ısıtılan yemeklerin gıda zehirlenmesi ve tifoya neden olabileceğine dikkat çekerek, yemekleri pişirme ve saklama konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle restoranlarda yiyeceklerin günlük yapılıp, tüketilmesinin gıda güvenliği açısından kesin bir kural olduğuna vurgu yapan Doğan, “Sağlık açısından temel prensibimiz günlük yemeği yapıp, günlük tüketmek olmalı, doğru olan budur. Annelerimiz, eşlerimiz çalışma hayatından da dolayı birkaç günlük yemek yapmak durumunda kalıyor” diye konuştu.
Asitli içecekler pek çok hastalığa neden oluyor! Reflü, diyabet, insülin direnci...
Pilav ve makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı besinler en fazla 2 gün bekleyebilir
Evlerde kuralların gevşetildiğini ama bunun da doğru olmadığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, “Makarna, pirinç pilavı gibi karbonhidrat ağırlıklı yemekler birkaç gün bekletilebilir. Tavuk, balık gibi protein kaynaklı olanları en fazla 2 gün bekletmek gerekir. 2 günden sonra aslında çocuklarımıza yedirmemiz çok doğru değil. İyi pişirdiğimizden emin olabiliriz; bir tavuk yemeğini iyi fırınladık ya da bir balığı iyi şekilde kızarttık. Dolabımız iyi soğutuyor, bunlar bize güven verebilir. 3 günden sonra bu yenilince belki gıda zehirlenmesi olmayabilir ama yapılan araştırmalarda 3-5 tanesinde bir gıda zehirlenmesi yaşanmış olabiliyor. Bazı yerlerde bu durumu kaçırabiliyoruz. Dolabımızda bir problem olabiliyor ya da yemek pişirirken iyi şekilde kaynatamamış olabiliyoruz. 1 gün sonra bunu fark etmiyoruz, bozulmuş oluyor ve bir mercimek çorbasından bile insanlar zehirlenebiliyor” ifadelerini kullandı.
Bekleyen ıspanağa dikkat!
Bekleyen yemeklerde sadece bakteri değil, kimyasalların da oluşmasının söz konusu olduğunu ifade eden Doğan, “1-2 gün sonra ıspanak yemeğinin içindeki kimyasallar reaksiyona girebiliyor. Özellikle ıspanak gibi kükürtlü maddeler zehirli hale gelebiliyor. Bunu engellemek adına ıspanak yemeğini günlük tüketirsek problem olmayacaktır” dedi.
Isıtılan balığın kalitesi düşer
Bekleyen balığın ertesi gün kalitesiyle de alakalı problemlerin yaşandığına dikkat çeken Doğan, “Bugün bir hamsiyi kızartıp, tüketip, yarına bıraktığınızda zaten kalite açısından problem yaşıyorsunuz. Eve 2 kilo balık alınacağına bir kilo alınıp, aynı gün içinde tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.
Yemekleri ısıtmak yerine kaynatın
Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor. Protein ağırlıklı bir tavuk yemeğinin yeniden 97-98 dereceyi gördüğünü görmemiz gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman da şu oluyor; soslu tavuk yemeğini tekrar ısıttığımızda yemeğin suyu bozuluyor, sosu bozuluyor ya da tadı bozuluyor. Gerekli pastörizasyon sıcaklığına getirmediğimizde, dolap koşullarında bir problem varsa, bir mikroorganizma bulaşması varsa, kaşıkla, kepçeyle, kevgirle bir bulaşma varsa, biz bu mikroorganizmayı sıcaklıkla öldürmüş oluyoruz. Diğer türlü ısıtıp koyduğumuzda aynı mikroorganizmayla bir zehirlenme olabilir” diye konuştu.
Yiyeceklerde oluşan bakteriler tifoya kadar götürebilir
Isıtılan yemeklerde bakteri birikmesinin yaşanabildiğini söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salmonella bakterisi, tifoya neden olabilen bir bakteri. Diyelim ki bir tavuk yemeğinde 1-2 bakteri kaldı, bu koşullarda biz bunu ısıtarak tükettiğimiz takdirde bu bağırsaklarımıza yerleşiyor. Bunu hemen fark etmek mümkün değil. 3-5 hafta sonra kuluçka dönemini geçtikten sonra bizi hemen enfekte ediyor. Bizim de bundan kurtulmamız 5-6 ayı buluyor. Bu bir kronik rahatsızlığa dönüşebilir. Tifoya kadar götürebilir. Bunlara çok dikkat etmek gerekiyor. Staphylococcus Aureus bakterisi hızlı şekilde zehirleme yapar. İyice ısıtırsak, tekrar pişirme işleminden geçirirsek bu problemi yaşamayız.”
Artan yemeği başka tencereye almayın
Saklanacak yemeğin, kendi tenceresinde muhafaza edilmesi gerektiğini ifade eden Doğan, “Yeni bir kaba ya da plastik bir kaba almak doğru değil. Servisi yapıp, yemeği tabakladıktan sonra kalan kısmını aynı tencereyle dolaba kaldırmak en doğrusu. Yeni tencere bulaşık makinesinde iyi yıkanmamış olabilir, oradan da mikroorganizma bulaşmış olabilir. Bunların hepsi risk. Eğer ısıtmayı doğru yapmıyorsak gıda zehirlenmesi olabilir. Sıcak bir yemeği de ön soğutma yapmadan buzdolabına koymamak lazım. Tencere içerisinde sıcak yemeği dolaba koyduğunuzda yoğuşmadan dolayı damlama gerçekleşiyor. Mikroorganizmalar bu nemden dolayı çoğalabilir. Ön bir soğutma işlemi yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
-
Osman 3 yıl önce Şikayet EtO kişi evde yapıyormu sorun. Günlük yemek yapmaya kalkarsan hizmetçi tutman gerek hergün ayrı yemek bence mantıklı gelmiyor bu yokluktaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet EtFastfoot sektörünün reklamlarını okuduk. Anadolu insanı en fazla 2 günlük yemek yapar onunda 2 günde bozulmayacak yemekleri yapar.Beğen
-
aşşşçı 3 yıl önce Şikayet Etyaklaşık 40-45 yıldır bizde ısıtır yeriz. haberin sonunda da tifodan yılda kaç kişi ölüyor onu da açıklasalardı bizde inanırdık.Beğen Toplam 2 beğeni
-
VatandaŞ 3 yıl önce Şikayet EtEvet doğru, ısıtıp yemek sağlıklı değil, Rahmetli Aidan Salih'te böyle diyor, ama fazla olup kalırsa atmaya da kıyamıyoruz, yiyoruz yani :(Beğen
-
özcan 3 yıl önce Şikayet Eteskiden gelen bir yemek kültürü, yemekler fazla yapılır belki misafir gelir diye artan yemekler ertesi günü tekrar yenilirdi, bu günümüzdede devam ediyor misafirler eskisi gibi (habersiz)gelmesede, kimseler tifo yada başka bir hastalık falan olmazdi. bu işin devaminda günlük yemek sonra olmadi lokantada yemeğe ve internette yemek siparişine kadar, reklam kokusu var.Beğen Toplam 6 beğeni