Bilim Kurulu Üyesi İlhan koronavirüs vakalarındaki artışın nasıl durdurulacağını açıkladı!

Koronavirüs insanların duyarsız davranışları nedeniyle en çok misafirlik amacıyla bir araya gelinen ev oturmalarında, restoranlarda, marketlerde, toplu taşıma araçlarında ve işyerlerinde bulaşıyor. Bu mekanlarda sosyal mesafe, maske ve hijyene yeterince dikkat edilmemesi sonucu virüs daha hızlı bulaşıyor.

Bilim Kurulu Üyesi İlhan koronavirüs vakalarındaki artışın nasıl durdurulacağını açıkladı!
Bilim Kurulu Üyesi İlhan koronavirüs vakalarındaki artışın nasıl durdurulacağını açıkladı!
GİRİŞ 20.03.2021 15:53 GÜNCELLEME 20.03.2021 16:37
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 1 Ocak'ta 12 bin 203 olan Covid-19 vaka sayısı, 24 Ocak'ta 5 bin 277'ye kadar düştü. Vaka sayısı 1 Şubat'ta 7 bin 719, 10 Şubat'ta 8 bin 642 olarak kayıtlara geçerken 1 Mart itibarıyla 9 bin 891'e yükseldi. Daha sonra tekrar 10 binleri aşan Covid-19 vaka sayısı, 10 Mart'ta 14 bin 556, 18 Mart'ta 20 bin 49, 19 Mart'ta 21 bin 30 olarak kaydedildi.

Prof. Dr. İlhan açıkladı: 2 doz aşı olan 1 milyon 300 bin kişiden 852'si koronavirüse yakalandı


Yeni normalleşme sürecinde kısıtlamaların hafifletilmesinin ardından martta vakaların ciddi artış göstermesi, toplu bulunulan alanlarda salgın tedbirlerine uyulmasının önemini bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlar, Covid-19'un en fazla, insanların bir araya geldiği kapalı ortamlarda bulaştığına dikkati çekiyor. Filyasyon sonuçları da kalabalık ve kapalı ortamlarda bulaşın arttığını gösteriyor. Covid-19 en çok misafirlik için bir araya gelinen evler ile kafe, restoran, dükkan, market, iş yeri ve toplu taşıma aracı gibi kalabalık ve kapalı yerlerde bulaşıyor. Buralarda maske, sosyal mesafe, hijyen kurallarına yeterince uyulmaması daha kolay bulaşan mutasyonlu virüsün de yayılımını artırıyor.

Ev oturmaları çok tehlikeli

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, evlerde bir araya gelinmesinin virüsün bulaşması riskini artırdığını belirterek, "Filyasyon sonuçlarına göre virüsün en çok toplu bulunulan, kapalı ortamlarda bulaştığını görüyoruz. Akraba ve arkadaşların evlerde buluşmaları vaka sayılarının artmasına neden oluyor. Bu yüzden zorunlu haller dışında vatandaşların evlerinde kalmaları, çekirdek aileleriyle zaman geçirmesi gerekiyor" dedi.

Kafe ve restoranların kapalı alanlarında da risk var

Kafe ve restoran gibi yerlerde yiyip içme esnasında maskenin çıkarılmasının Covid-19'un bulaşmasını kolaylaştırdığını ifade eden İlhan, "Kafe ve restoranların özellikle kapalı alanlarında yemek esnasında maske çıkarıldığı için risk artıyor. Riskin düşürülmesi için maskesiz geçirilen sürenin asgari düzeyde tutulması, yiyip içme faaliyeti biter bitmez maskenin tekrar takılması gerekiyor. Buralarda sosyal mesafe kuralına uyulması daha da önem kazanıyor" diye konuştu.

İşyerlerinde maske çıkarılmamalı

İlhan, normal çalışma düzenine geçilmesiyle, çalışanların, iş yerlerinde uzun saatler geçirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Çalışanlar, iş yerlerinde oldukları süre boyunca hijyen kurallarına dikkat etmeliler, maskelerini çıkarmamalılar. Kapalı çalışma alanlarının sık aralıklarla havalandırılması gerekiyor. Kafelerde olduğu gibi iş yerlerindeki yemekhanelerin de sık sık havalandırılması, her kişiden sonra masaların üstünün dezenfekte edilmesi, masaların sosyal mesafeye uygun yerleştirilmesi virüsün yayılmaması için büyük önem taşıyor."

Mutasyonlu virüsün bulaşını engellemek için kurallara dikkat edilmeli

Kovid-19'un bulaşıcılığı daha yüksek olan çeşitli mutasyonlarının ortaya çıktığını hatırlatan İlhan, "Tedbirlere uyulmaması daha kolay bulaşan mutasyonlu virüsün ülkedeki yoğunluğunu da artırıyor. Dolayısıyla maske, sosyal mesafe, hijyen gibi kurallara titizlikle uyulması gerekiyor. Tedbirlere uyduğumuzda bulaşıcılığı yüksek mutasyonlu virüslerin de bulaşma yollarını engellemiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Virüsü bulaştıran diğer neden seyahat

İlhan, şehirler arası seyahatlerde birçok farklı noktada bulunulduğuna ve temas kurulan kişi sayısının arttığına işaret ederek, "Şehirler arası seyahatler virüsün yayılmasına neden olan bir başka etken. Seyahatler sırasında birçok farklı noktada bulunulması ve farklı kişilerle temas kurulması virüsün yayılımını hızlandırdığı gibi temaslıların kontrolünü de zorlaştırıyor. Bu seyahatlerin zorunlu olunmadıkça yapılmaması gerekiyor" dedi.

Yeni normalleşme sürecinde kazanımlarımızı kaybetmemeliyiz

Kısıtlamaların hafifletilmesinin vatandaşları rehavete yönlendirmemesi gerektiğine değinen İlhan, şu uyarılarda bulundu: "Salgına karşı başarıyla verilen mücadele sonucunda azalan vaka sayıları, yeni normalleşme sürecinde artış gösterdi. Yeni normalleşme sürecinde kazanımlarımızı kaybetmemeliyiz. Bu süreçte vatandaşlarımız, tedbirlere azami ölçüde uymazlarsa vakaların bugün olduğundan daha yukarılara çıkması ve daha ağır tedbirlerin alınması kaçınılmaz olur. Bu yüzden yaşantımıza, sosyal hayatımıza daha az kısıtlamayla devam edebilmemiz için tedbirlere uymamız şart."

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 8
  • ali65üstü 3 yıl önce Şikayet Et
    vürüs turistlerden geldi onlara kısıtlama koymadığınız için başımıza vürüs belası çıktı bu gayet basit ve hala aynı hatalarla turiste yasak koymıyarak mutanda onlardan geldi vebalini bizler çekiyoruz geldi vebalini bizler çekiyoruz
    Cevapla
  • a.eren 3 yıl önce Şikayet Et
    kongreleri hiçbir prof. ağzına almıyor. hiç inandırıcı değiller. toplu ulaşımın halini görmeyenler cafe ve restoranlara takmış. yazık.....
    Cevapla
  • Elif 3 yıl önce Şikayet Et
    Hacı abim sen hangi ülkede yaşıyon ? Alisin harikalar diyarında mı ? İstanbulda ki toplu taşıma kalabalığını çöz boynuna altın çelenk asacam...
    Cevapla
  • Acilen 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu işin Vebali çok büyük. Tedbirler ve kısıtlamalar artırılmalıdır.
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Acilen Kısıtlamalar geri gelmelidir.
    Cevapla
  • Doctor who 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayır tam tersi her şey normale dönsün.
    Cevapla
  • Doctor who 3 yıl önce Şikayet Et
    Kureselcilere hizmet ediyorsun bilerek ya da bilmeyerek. şu sözde proflari bir arastirin arkalarındaki karanlık odakları görürsünüz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki yangın faciasının ardından mide bulandıran fırsatçılık!
Kartalkaya'da ölenlerle ilgili infiale neden olan skandal sözler!