Lenf kanseri nedir? Lenf kanserinin tedavisi nasıldır?

Son zamanlarda pek çok insanda görülen lenf kanseri diğer adıyla lenfoma vücudun savunma hücreleri olan lenflerin kanserleşerek kontrolsüz şekilde büyümesidir.

Lenf kanseri nedir? Lenf kanserinin tedavisi nasıldır?
Lenf kanseri nedir? Lenf kanserinin tedavisi nasıldır?
GİRİŞ 30.03.2021 17:40 GÜNCELLEME 30.03.2021 17:44

Vücudumuzda bulunan binlerce lenf bezi, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmemizi sağlayarak bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır. Lenf bezleri yaşanan enfeksiyona karşı büyüyerek kanserleştiğinde lenf kanseri meydana gelir. Lenf kanseri en sık lenf bezlerinde görülür. Lenfoma temelde iki grupta incelenir. Hodgkin ve non-Hodgkin (Hodgkin) olmayan olarak 2 şekilde görülen lenfomada her ikisinin de belirtileri benzer olabilir. Tedavi yöntemi hangi tür lenfoma olduğuna göre değişebiliyor.

Bahar alerjisi olanlar dikkat: Astıma çevirebiliyor

Lenfoma belirtileri

  • Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri
  • Tahmin edilemeyen kilo artışı
  • Vücutta kaşıntı
  • Karında şişlik, şişkinlik ve doygunluk hissi
  • Sebebi bilinemeyen ateş
  • Geçmeyen yorgunluk
  • Uyutmayan gece terlemesi
  • Kuru öksürük
  • Göğüste ağrı
  • Solunumda sıkıntı

Lenfoma risk grupları

Hodgkin lenfoma kadınlardan daha çok erkeklerde görülmektedir. Özellikle genç yetişkinlik olarak bilinen 15-34 yaş aralığı ile +55yaş kişilerde daha sık görülür.

Lenfomada tanı yöntemleri

Lenfoma genellikle vücutta ortaya çıkan bir lenf nodu veya hastalığın aile öyküsü sonucu tespit edilir. Bu aşamadan sonra fiziki muayene yapılarak tam teşhis konabilir. Boyun, dirsek, kasık, koltuk altı, ve diz gerisindeki çukurlukta büyüyen lenf noduna rastlanabilir. En son aşama olarak yapılacak kan testi, akciğer filmi, biyopsi ve bilgisayarlı tomografi ile lenfomanın ayrıntılı özellikle tespit edilir. 

Lenfoma nasıl tedavi edilir?

Lenfomada tedavi hastanın yaşı, lenfomanın tipi, evresi, yayılma ve büyüme hızı ve hastanın diğer sağlık problemlerine göre değişebilir. Kimi lenfomalar yavaş ilerleyerek belirti göstermezken kimi lenfoma tipleri ise hızlı seyrederek daha olumsuz sonuçlara yol açabilir. Hızlı seyreden lenfomalarda genellikle kemoterapi gibi tedaviler tercih edilir. Ayrıca hastalık tedaviye direnç gösterdiğinde ve hastalığın nüksettiği durumlarda da kemoterapi, radyoterapi, kök hücre veya kemik iliği nakilleri gibi tedavi yöntemleri tercih edilir.



Lenf kanseri hastası ne kadar yaşar?

Lenf kanserine yakalananların hastalığı nasıl geçireceği, tedavi süreçleri, tedavilere ne şekilde tepki vereceği de dahil olmak üzere herkes farklı şekilde geçirir. Burada asıl önemli olan hastalığı mümkün olduğunca erken teşhis ederek belirtilere kulak asmak olacaktır. Sonrasında hastalığın kişide ne kadar hasar bırakacağı veya kişinin hastalığı atlatıp atlatamayacağı hastalığın evresine, hastanın yaşına veya ailedeki hastalık öyküsüne göre değişebilir. 

Lenfomadan korunmak için ne yapmalı?

Lenfoma başta olmak üzere diğer tüm kanser hastalıklarından da korunmanın yöntemi temelde çok basittir. Sağlıklı beslenerek düzenli egzersiz yaparak ve sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak lenfomadan korunmak mümkün olabilir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yetkisiz çakar ve silah kullananlara kötü haber! Resmen yasalaştı
ABD'den tarihi Netanyahu kararı sonrası ilk açıklama! Beyaz Saray duyurdu