Tırnak yeme hastalığı olanlar dikkat! Koronavirüs riskini arttırıyor

Tıp literatüründeki ismi onikafaji olan tırnak yeme hastalığı koronavirüsün yayılmasını kolaylaştırarak bağırsaklarda parazite neden oluyor.

Tırnak yeme hastalığı olanlar dikkat! Koronavirüs riskini arttırıyor
Tırnak yeme hastalığı olanlar dikkat! Koronavirüs riskini arttırıyor
GİRİŞ 05.04.2021 16:46 GÜNCELLEME 05.04.2021 17:36

Koronavirüsün temel bulaş sebeplerinden biri şüphesiz yetersiz temizlik, hijyen anlayışıdır. Uzmanlar koronavirüsten korunmak için gerekli 3 temel etkenin maske, sosyal mesafe ve temizlik olduğunu öne sürüyor. Literatürdeki ismi onikofaji olan tırnak yeme hastalığı ise koronavirüsün daha hızlı yayılmasına neden olarak bağırsaklarda parazite yol açar.

Tırnak yeme alışkanlığı neden kaynaklanır? Baskıcı aile tırnak yemeye neden olabilir mi?


Pandemi stresi çeşitli hastalıklara yol açtı

Tırnak yeme hastalığının psikolojik kökenli olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğr. üyesi İpek Ada Alver, “Pandeminin yol açtığı stres ve gelecek kaygısının başta tırnak yeme başta olmak üzere yara ve sivilcelerle oynama, kaşıma, saç ve kirpik yolma gibi psikolojik kökenli istemsiz dokunsal hastalıklarda artışa yol açıyor. Bu davranışlar sadece psikolojiyi etkilemekle kalmayıp enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riskini de arttırmaktadır. Ellerin yıkanmadan ağza, yüze ve buruna götürülmesi ya da tırnakların yenmesi ile birlikte parmak ve tırnak aralarına geçen virüs partikülleri hücre içerisine girip çoğalabilmekte ve kişiyi enfekte edebilmektedir. Bu da koronavirüse yakalanma olasılığını artmaktadır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sakarya: Pozitif olup gezenler taammüden adam öldürme suçu işliyor


Tırnak yeme hastalığı kovid-19 enfeksiyonu riskini arttırabiliyor

Tırnak yeme hastalığının covid-19 enfeksiyonu riskini artırmanın yanı sıra bağırsaklarda parazit oluşumuna da neden olduğunu ifade eden İpek Ada Alver şunları söyledi: “Tırnak aralarına dolan organik artıklar, kir, yemek artıkları, bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmalar ile istenmeyen ürünler ağız yolu ile alınarak hücre içerisine geçiş yapabilmekte ve geri emilim ile kana da karışarak başta karaciğer, kalp, böbrek ve beyin olmak üzere pek çok doku ve organa geçerek tüm vücudu sistemik olarak enfekte edebilmektedir. Ellerin yıkanmaması, dezenfekte edilmemesi ve tuvalet hijyenine dikkat edilmemesi, başta paraziter hastalıklar olmak üzere bağışıklık sistemini düşüren ve uzun süren tedaviler gerektiren pek çok enfeksiyonel hastalıklara sebep olabilmektedir.”

Koronavirüs geçirmiş kişiler tek doz aşı olabilir mi?


Tırnak hijyeniyle ilgili farkındalık eğitimi verilmeli

Tırnak yeme hastalığının psikoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından multidisipliner olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden İpek Ada Alver, “psikolojik olarak bir uzmandan destek alınırken enfeksiyon açısından da gerekli tetkikler yapılarak mikroorganizmaların çeşidi belirlenmeli ve vakit kaybetmek sizin tedaviye başlanmalıdır” uyarısı yaptı. Alver: "Tırnakların kısa tutulması, düzenli el yıkanması, el hijyeniyle ilgili farkındalık oluşturulması ve eğitimler verilmesinin gerekiyor. Tırnak yeme hastalığının yanı sıra protez tırnak ve uzun tırnakların da mikroorganizmaları bulaştırmada etkili oluyor. Uzun ve protez tırnaklar, mikroorganizmaların üremesi ve hayatta kalması için çok uygun ortamlar. Tırnakların uzun tutulması, protez tırnak takılması, çıkan ojelerin yenilenmemesi, birer mikroorganizma yuvasına dönüşmesine yol açıyor. Bu durum da başta covid-19 olmak üzere çeşitli enfeksiyonel hastalıkların yayılmasına yol açıyor” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uludağ'daki 1000 liralık çorbaya 'haksız fiyat' incelemesi
Elon Musk'ın "Avrupa ölüyor" paylaşımı olay olmuştu! İşte 2100'de ülke ülke nüfus sayısı!