Pandemide artışa geçti: Kalp krizi belirtilerine dikkat!

Pandemide özellikle kalp hastalarının kontrollerini aksatmaması gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli kalp krizine dikkat çekti.

Pandemide artışa geçti: Kalp krizi belirtilerine dikkat!
Pandemide artışa geçti: Kalp krizi belirtilerine dikkat!
GİRİŞ 08.04.2021 16:10 GÜNCELLEME 08.04.2021 16:34

Koronavirüs pandemisi döneminde insanlar rutin kontrolleri için bile sağlık kuruluşlarına gitmekten çekindiklerinden kontrollerini aksatıyor. Bu durumun özellikle kalp hastaları için çok önemli olduğunu söyleyen Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli:  "Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Pandemi döneminde hareketsizlik ve stresi işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz" dedi.

Kardiyolog Prof. Dr. Esen uyardı: Kalp krizi riskini hesaplayıp önlem alın!


Dünyada her yıl 18 milyon insan kalp krizinden ölüyor

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, 8-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kalp ve damar hastalığının Türkiye'de de ölümlerin birinci nedeni olduğunu bildirdi. Dünyada her yıl 18 milyon insanın kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirten Seyfeli, "Bu rakam çok yüksek bir rakamdır. Öyle ki, 2'nci dünya savaşındaki 5 yılda ölen asker sayısına eşittir. Yıllık bazda değerlendirdiğimizde 1 yılda ölen asker sayısından 4-5 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef ülkemizde Avrupa ülkeleri arasında kalp sağlığı bakımından olumsuz bir tablo karşımız çıkmaktadır. Ülkemizde her yıl 150 ile 200 bin insanımızı kalp damar hastalığından kaybetmekteyiz" dedi.

Deniz tuzunun zararları nelerdir? En sağlıklı tuz çeşidi hangisidir?


Pandemi döneminde kontroller ihmal edilmemeli

Pandemi döneminde kalp hastalarının, koronavirüs korkusu nedeniyle hastaneye başvurmadıklarını belirten Seyfeli, "Pandemi döneminde hastaların mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları gerekir. İlaçlarını ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum. Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Tansiyon, obezite, şeker hastalığı olan ve sigara içen kişiler kalp hastalığı riskli kişiler grubuna girer. Pandemi döneminde hareketsizliği ve stresi de işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz. Hastaların dengeli ve düzenli beslenmesi, bol sıvı tüketmesi, vitaminlerden zengin gıdalar alması çok önemlidir" diye konuştu.

Göğüs ağrıları, nefes darlığı gibi belirtilere kulak asılmalı

Prof. Dr. Seyfeli, pandemi döneminde hastaların kalp muayenelerini aksatmamaları gerektiğini belirterek, "Kişilerin sağlam kalpleri olduğu zaman pandemiden en az şekilde etkileneceklerdir. Yoğun bakıma yattıklarında kalp sağlıklarında bir sorun yoksa süreci daha sıkıntısız atlatabilirler. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, soğuk terleme gibi kalp krizi bulguları olan hastaların hastaneye başvurmamaları durumunda hem tedaviden yoksun kalacaklar hem de daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya kalacaklar. Erken müdahale hayat kurtarır ve mutlaka kalp hastalarımız 6 ayda bir kontrollerini yaptırmayı ihmal etmelidir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Resmen açıklandı: TOKİ'den 13 bin TL taksitle 2+1 daire imkanı!
Son Dakika: Fatih'te İETT otobüsleri çarpıştı!