Uzmanından Ramazan'da ara öğün uyarısı!

Oruç tutarken dengeli beslenerek sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları gerektiğini söyleyen Dyt. Meltem Yavaş iftar ve sahur arasında ara öğün yapılmasını önerdi

Uzmanından Ramazan'da ara öğün uyarısı!
Uzmanından Ramazan'da ara öğün uyarısı!
GİRİŞ 19.04.2021 16:34 GÜNCELLEME 19.04.2021 17:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İftar ve sahur arasında yeterli su tüketimine dikkat edilerek tek seferde değil, zamana yayarak mutlaka 2 veya 2,5 litre suyun içilmesi gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Meltem Yavaş, yeterli su tüketilmediği takdirde vücuttaki su oranı azalacağını ve hazımsızlık, tansiyon düşüklüğü, ödem gibi sorunlarla karşılaşma ihtimalinin artacağını vurguladı. İftarla sahur arasında vitamin-mineral eksikliklerinin önüne geçmek için mutlaka ara öğün yapılmasını da sözlerine ekleyen Diyetisyen Meltem Yavaş, porsiyon kontrolüne dikkat edilerek ihtiyaçtan fazla besin tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Diyetisyenden iftar tavsiyesi: Beslen, dinlen, beslen


Mutlaka sahura kalkılmalı

Ramazan döneminde mutlaka sahura kalkılması gerektiğini işaret eden Diyetisyen Meltem Yavaş, “Sahura kalkılmazsa, açlık süresi uzayacak, kan şekeri ve tansiyon düşmesine, mide asidinin artmasına sebep olacaktır. Uzun süre sahura kalkılmadan oruç tutulması da metabolizmanın yavaşlamasına yol açabilir” dedi. Sahur öğününde tercih edilen besinlerin yavaş sindirilen ve besleyici değeri yüksek besinler olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Meltem Yavaş, “Beyaz un, çay şekeri gibi çok hızlı sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Kızartılmış besinler tüketmeniz de gün boyu mide bulantısı yaşamanıza sebep olabilir. Bu sebeple sahurda kızartılmış besin tüketiminden kaçınmanızı öneririm. Ekstra tuz içeren salam, sucuk, sosis gibi besinler de sahurda tercih edilmemelidir” ifadelerini kullandı. 

İftarda çorba içtikten sonra 5-10 dakika ara verilmeli

Uzun bir süre açlık sonrası iftar öğününde hazımsızlık yaşamamak adına orucumuzu hurma, kayısı, zeytin gibi yiyeceklerle açıp, yemek yemeye çorba ile başlanılmasını öneren Diyetisyen Meltem Yavaş, şu bilgileri paylaştı: “İftarda çorba yanında bir miktar ekmek ile yemeğe başlayıp, ardından 5-10 dakika mola vererek midemizi dinlendirmeli, bu sayede doğru sindirim yapmasını sağlamalıyız. Sonrasında ızgara, fırın veya haşlama şekillerinde pişirilmiş et, tavuk, balık veya kurubaklagil, sebze yemekleri, mevsim salata ve tam tahıllı ekmeklerden oluşan bir öğünle devam edilebilir.” 

İftardan hemen sonra tatlı tüketilmemelidir

Diyetisyen Meltem Yavaş, “İftardan hemen sonra tatlı tüketilmemelidir. Fakat 1-2 saat sonrasında sütlü bir tatlı ile ara öğün yapılabilir. Şekerli ve asitli içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu tür içecekler vücuttan su kaybına yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • NUR MUHAMMED 3 yıl önce Şikayet Et
    Milletin işi gücü yemek! "Can boğazdan gelir!" demiş eskiler. halbuki, can boğazdan gelmez; can, boğazdan çıkar!.. iftarlarımız etli, butlu kallavî yemeklerden oluşur. İftarda yenen bir yemeğin, midede hazmı en az 4-5 saattir. İftar sahur arası 8 saat kadar. hangi ara ara öğün yiyeceğiz ve yatıp uyuyacağız? Reflünün en önemli sebebi, mide yemeği hazmetmeden yatmaktır. Az az ve tez tez yemenin bir önemi olsaydı; Allah, kullarının 15 saat aç kalmasını istemezdi. Bizi yaratan O ve neye ihtiyacımız olduğunu en iyi bilen de o!.. Ara öğün, pişmiş aşa soğuk su katmak değil midir?!..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Zorunlu GSS'li yaklaşık 1,8 milyon vatandaşın 2,2 milyar liralık prim borcu silinecek
Rusya'dan Suriye açıklaması: Türkiye'yi destekliyoruz