Çok su tüketmenin bilinmeyen zararları

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, çok su tüketmenin faydalı olmadığını söyleyerek, “Susamadıkça su içmeyin” uyarısında bulundu

Çok su tüketmenin bilinmeyen zararları
Çok su tüketmenin bilinmeyen zararları
GİRİŞ 26.04.2021 18:14 GÜNCELLEME 26.04.2021 21:00
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Zayıflamaya yardımcı olduğu ya da farklı gerekçelerle vücudun ihtiyacından fazla su tüketen kişilerde, kandaki sodyum miktarının düşmesine bağlı olarak hiponatremi geliştiğini, bu durumun da kişide bulantı, kusma ve hatta merkezi sinir sistemini etkileyerek bilinç kaybına neden olduğunu söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız,  toplum arasında bu durumun su zehirlenmesi olarak adlandırıldığını söyledi. Uzm. Dr. Yıldız, “Görüyorum, özellikle çalışan kişiler masalarına sürahiyi koyarak aklına geldikçe su içiyor. Üreyi düşürdüğü, zayıflamaya yardımcı olduğu, selülitleri giderdiği, antioksidan etkisi olduğu belirtiliyor. Bunların çoğu bilimsel temele dayanmıyor. Susamadıkça su içmeyin” uyarısında bulundu.  

Ramazan'ın ikinci yarısı için beslenme önerileri!


Sosyal medyada su tüketimi abartılıyor

Son zamanlarda gerek yazılı ve görsel basında, gerekse de sosyal medyada fazla (bol) su içmeyi teşvik edici haberlerin giderek arttığını, kişinin susamadığı halde kendisini su içmeye zorlaması sonucunda kandaki sodyum konsantrasyonunun düştüğünü, sonucunda kişide hiponatremi geliştiğini söyleyen, Medicana International İzmir Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, normalde kişinin kandaki sodyum konsantrasyonunun 135-145 milimol litre arasında olduğunu 135’in altında olmasının sorunlara neden olduğunu ifade etti.  
 
Böbrek, tansiyon ve kalp hastaları dikkat

Özellikle, normalde tuzsuz beslenmesi gereken böbrek, kalp ve tansiyon hastalığı olan kişilerin fazla su tüketmesi sonucu, kanındaki sodyum miktarının düştüğünü, bu nedenle bu kişilere tuz tüketmesi tavsiyesinde bulunulduğunu dile getire Uzm. Dr. Yıldız, “Aslında kişide sodyum eksiği yok, su fazlası var. Kişi tuzlu beslenince tansiyonu; böbrek ve kalp hastalığı daha kötüye gidiyor. Aslında bu kişilerin yine tuzsuz beslenmeye dikkat ederek, su tüketimini azaltması gerekiyor” diye konuştu.  
 

Ramazan'da reflü ve vertigoya dikkat!

 
Bilinç değişikliği gelişiyor, sinir sistemi etkileniyor

Kişilerin su gereksinimini sadece çeşme (musluk) suyundan karşılamadığını ifade eden Uzm. Dr. Yıldız, "Günlük yaşantımızda tükettiğimiz birçok besin su içeriyor. Su gereksinimi hastanın yaşına, cinsiyetine, eşlik eden hastalıklarına, kullandığı ilaçlara, tuz tüketimine ve mevsimlere göre değişmektedir. Biz hastalarımıza bazı özel durumlar dışında az ya da çok su içilmesi yönünde tavsiyede bulunmuyoruz. Sağlıklı bir kişi sadece susadıkça su içmeli. Fazla su tüketmesi durumunda, ilk başlarda bulantı, kusma, öğürtü gibi sonuçları olabiliyor. Kandaki sodyum miktarı 120’nin altına düşerse merkezi sinir sistemi etkilenerek, bilinç değişikliği oluşabiliyor” şeklinde konuştu.  
 
Günde 9 litreye varan su tüketimi çok yanlış

Sosyal medyada sıklıkla karşılaştığı tavsiyenin, günde 5-6 litre hatta 9 litreye varan su tüketimi tavsiyesi olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Yıldız, “Fazla su içmek kilo verdirmez. Ya da böbrekleri temizleyerek üreyi düşürdüğü, selülitleri yok ettiği, antioksidan özelliği yönündeki iddialar bilimsel temeli olmayan iddialar. Özellikle çalışan kişiler, masasının üzerine sürahi koyarak ‘günde şu kadar su içmem gerekiyor’ diye hesap yapıyor. Bu doğru değil. Günlük yaşantımızda kişinin ne kadar su içtiğini hesap etmesi eşyanın tabiatına aykırı. Bir kişi sağlıklıysa, hipofiz bezi ve susama merkezi düzgün çalışıyorsa bu kişide su açığı olmaz. Özellikle son zamanlarda hiponatremi ile çok sık karşılaşıyoruz ve bunların olumsuz sonuçları ile mücadele etmeye çalışıyoruz” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 9
  • ucrun 3 yıl önce Şikayet Et
    içtiğimiz sular ölü su olduğu için vücudumuza çok bir faydası olmuyor.
    Cevapla
  • Konyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Kafa karışıklığına neden yok, her şeyin fazlası zarardır. Doktorun söylediği aşırı tüketim, yaz ayında çalışıp da çok terleyen 3 lt de içer 4 lt de. Ama kış ayında oturduğun yerde 3-4 lt su zarardır
    Cevapla
  • Q44 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz iceriz sen içme
    Cevapla
  • ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilim sana içme diyorsa içmeyeceksin.İçersen de engel olamayız.
    Cevapla
  • birecikli 3 yıl önce Şikayet Et
    yaw bu doktorlarıda anlamış değilim..tıp okulunda tıp dersi yerine felsefe derslerine mi giriyorlar anlamadım gitti..birinin evet dediğine bir başkası yok diyor..hiç biri birbirini beğenmiyor
    Cevapla
  • ümit*korku 3 yıl önce Şikayet Et
    buyur burdan yak, ben kolay kolay susamıyorum, içmek için içiyorum, su içmeyecekmiyim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmed eş-Şera'dan tüm dünyaya son dakika çağrısı! Kritik PKK/YPG detayı
Mucize tasarım! 2 milyar dolarlık dünyanın en pahalı savaş uçağına ilham oldu!